Αγρότες: Τα τρακτέρ κατεβαίνουν στην Αθήνα – Πώς θα γίνει η αγωνιστική μετάβαση στην πρωτεύουσα (video)

Ένα 24ωρο έμεινε πριν την «κάθοδο» των τρακτέρ στην Αθήνα, με τα μπλόκα να ενισχύονται, ενώ κλιμακώνονται οι αποκλεισμοί δρόμων, λιμανιών και τελωνείων. Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ.

αγροτες μπλοκα

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των αγροτών για την μαζική και συντεταγμένη κάθοδο στο συλλαλητήριο της Αθήνας την Τρίτη.

Με περισσότερα από 100 τρακτέρ ετοιμάζονται οι Θεσσαλοί να κατέβουν για να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα. Πιο συγκεκριμένα, θα ξεκινήσουν από τη Θεσσαλία τα κονβόι με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα.

Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 10 το πρωί, στον Πλατύκαμπο. Στην πορεία, θα προστεθούν τρακτέρ από Καρδίτσα, Ανθήλη και Αταλάντη, πριν καταλήξουν στο Κάστρο Βοωτίας, όπου θα συγχωνευθούν με τα τρακτέρ της περιοχής.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Σωκράτης Αλειφτήρας, στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”, εκτιμάται ότι περίπου 200 τρακτέρ θα βρεθούν στην πλατεία Συντάγματος, ενώ 5.000 άτομα έχουν εγγραφεί για να μετακινηθούν με λεωφορεία.

Το ραντεβού των διαμαρτυρόμενων είναι στην Πλατεία Συντάγματος στις 18:30 της Τρίτης.

Βήματα υποχώρησης έκανε χθες η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις των αγροτών, καθώς φαίνεται πως η σκληρή θέση του υπουργού προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έφερε αντίθετα αποτελέσματα.

Η αλλαγή στάσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι αγρότες εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι μπροστά στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, η οποία είχε διαμηνύσει ότι δεν θα επέτρεπε την κάθοδο των αγροτών στο κέντρο της πρωτεύουσας. Προκειμένου, ωστόσο, να αποφευχθεί μία μετωπική σύγκρουση, το Μέγαρο Μαξίμου άλλαξε θέση και στάση.

Σε όλο αυτό το σκηνικό συνέβαλε φυσικά και το γεγονός ότι δίπλα στους αγρότες θα βρεθούν και φοιτητές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, αλλά και άλλοι φορείς που έχουν να κάνουν με την αγορά.

Έτσι, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο αρμόδιο υπουργείο αποφασίστηκε να επιτραπεί η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα. ενώ μέχρι πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε απορρίψει το αίτημα τους για κάθοδο των τρακτέρ στην πρωτεύουσα.

Επι ποδός 5.000 αστυνομικοί 

Την ίδια στιγμή Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ καταστρώνουν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις τα σχέδια για να αποτραπούν ανεξέλεγκτες κινήσεις τρακτέρ στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιτραπούν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις, ενώ θα υπάρχει και αστυνομική συνοδεία στα οχήματα των αγροτών, που θα έρθουν στην Αθήνα, τόσο στη διαδρομή από τα μπλόκα μέχρι και την πρωτεύουσα, και το αντίστροφο.

Μάλιστα για τον λόγο αυτό το επιτελείο της ΕΛΑΣ έχει θέσει σε επιφυλακή 5.000 αστυνομικούς, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνίες και συνεννοήσεις με τους επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων, προκειμένου να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις τους ενόψει του συλλαλητηρίου.


Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στο μπλόκο του τελωνείου της Νίκης στη Φλώρινα με το κλείσιμο το συνόρων για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα σήμερα, Δευτέρα 19/2, από τις 12 έως τις τρεις μετά το μεσημέρι.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμενοι να κλιμακώσουν την κινητοποίηση τους αύριο, Τρίτη 20/2, με το κλείσιμο των συνόρων και για τα Ι.Χ. οπότε και θα γίνει το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα με την κάθοδο των τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Στο τελωνείο της Καστοριάς παραμένουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής οι οποίοι έχουν προχωρήσει στο κλείσιμο του τελωνείου για τα φορτηγά οχήματα. Σε νέους αποκλεισμούς προχώρησαν επί της Εγνατίας οδού, οι αγρότες σε Χαλκιδική και Ημαθία. Συγκεκριμένα, ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής απέκλεισαν την Εγνατία οδό και από τις δύο πλευρές, στο ύψος του κόμβου των Μουδανιών, ενώ και στην Ημαθία έγινε αποκλεισμός της Εγνατίας οδού, με μπλόκο των αγροτών στο κόμβο του Νησελίου.

Οι αγρότες πραγματοποίησαν πεζή διαμαρτυρία. Οι αγρότες αναμένεται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ σε οργασμό προετοιμασιών βρίσκονται οι διαδικασίες των αγροτών για την μεταφορά των τρακτέρ τους στην Αθήνα, πολλά εκ των οποίων αναμένεται να φορτωθούν σε νταλίκες.