Αγρότες: «Απόβαση» στη Θεσσαλονίκη για την Agrotica

Κάθοδο με 300 τρακτέρ στο Νότιο Τόξο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, έχουν ήδη «κλειδώσει» για την Πέμπτη εν όψει των εγκαινίων της 30ης Agrotica οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας

αγροτες τρακτερ

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που θα πραγματοποιήσουν απόβαση με εκατοντάδες τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, ενόψει και της διεθνούς έκθεσης Agrotica, η οποία ξεκινά αύριο Πέμπτη (1/2).

Ειδικότερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής ετοιμάζουν κάθοδο με τριακόσια τρακτέρ από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας στο Νότιο Τόξο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, για αύριο και ενόψει των εγκαινίων της 30ης Agrotica, όπως επισήμανε ο Κώστας Χατζηπαραδείσης, αγρότης από τον Λαγκαδά. «Μέχρι τις 10:30 το πρωί, τα 300 τρακτέρ που θα φτάσουν στην πόλη από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις – από το λιμάνι, το Δερβένι και τα Μουδανιά– , θα έχουν τοποθετηθεί και σταθμεύσει πάνω στο πεζοδρόμιο, στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου. Η τοποθέτησή τους θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει ελεύθερη δίοδος προκειμένου να περνούν οι επισκέπτες της έκθεσης και όχι μόνο», δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτείνουμε το ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη», επισήμανε και πρόσθεσε ακόμα ότι «η κινητοποίησή μας έχει συμβολικό χαρακτήρα και γίνεται με στόχο να δείξουμε ότι ανεξάρτητα των πολιτικών πεποιθήσεων που καθένας από εμάς έχει, όλοι μας είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιβίωση και βιωσιμότητά μας».

Παράλληλα σημείωσε ότι «στη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής μας στην Agrotica, καλούμε όλα τα μέσα, πολιτικούς και πολίτες να μας επισκεφθούν και να ενημερωθούν για το τι πραγματικά συμβαίνει με τον πρωτογενή τομέα» και πρόσθεσε πως «είναι δικαιολογημένο και καλώς βρίσκεται ο κάμπος της Θεσσαλίας στο επίκεντρο, αλλά τα προβλήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα οξύνονται για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους και η επιβίωση είναι θέμα χρόνου να “γκρεμιστεί”».

Μεταξύ των καλλιεργητών που θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους στο Νότιο Τόξο της έκθεσης, συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι του πρωτογενή τομέα από τις Σέρρες, την Ημαθία, την Πιερία, τον Λαγκαδά, τη Χαλκιδική και την Επανομή. Παράλληλα πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα μεταβούν με τα αγροτικά οχήματά τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, αν και ακόμη και δεν έχει οριστικοποιηθεί η ώρα υλοποίησής του. «Επειδή πραγματοποιούνται και άλλες κινητοποιήσεις στην πόλη, από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η δική μας δράση δεν θα επιτείνει την κυκλοφορία στην πόλη», επισήμανε ο κ. Χατζηπαραδείσης και πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας θα ξεκαθαρίσει η ακριβής ώρα πραγματοποίησής του.

Σημειώνεται ότι στις κινητοποιήσεις στην Θεσσαλονίκη θα συμμετάσχουν και οι μελισσοκόμοι της Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν δώσει ραντεβού στην γέφυρα της Θέρμης για να κατέβουν με τα οχήματά τους στο κέντρο της πόλης.

Οι αγρότες σπάνε τα μπλόκα της ΕΛΑΣ και κλείνουν συμβολικά τις εθνικές οδούς

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και την Τετάρτη στα μπλόκα της Θεσσαλίας και των υπόλοιπων περιοχών, μετά την πρώτη νίκη τους με την αναγνώριση των προβλημάτων τους από την κυβέρνηση και το… τυράκι των 5.000 έως 10.000 ευρώ ανά αγρότη. Οι συμβολικοιί αποκλεισμοί στις εθνικές οδούς έγιναν πράξη.

Σε ταυτόχρονο και συντονισμένο αποκλεισμό της ΠΑΘΕ (εθνική οδός) και άλλων δρόμων της Θεσσαλίας προχώρησαν νωρίτερα οι αγρότες από τα μπλόκα της περιοχής.

Η κίνηση αυτή πάρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη ύστερα από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της E65 στη Καρδίτσα. Εκεί συμμετείχαν και τα υπόλοιπα μπλόκα της Θεσσαλίας, έχοντας εκλέξει τις συντονιστικές τους επιτροπές και συγκεκριμένα, εκπρόσωποι από τα μπλόκα Πλατυκάμπου Λάρισας, Αλμυρού και Στεφανοβίκειου Μαγνησίας, Ζάρκου και Καλαμπάκας Τρικάλων, καθώς επίσης της Θεσσαλιώτιδας Φθιώτιδας.

Αργά το απόγευμα, αγρότες με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα διέσχισαν κεντρικούς δρόμους της Καρδίτσας, πραγματοποιώντας συλλαλητήριο. Τους υποδέχτηκαν κάτοικοι και φορείς της πόλης. Μετά τη διαδήλωση επέστρεψαν στο μπλόκο του Ε65.

Eντωμεταξύ, είχε ανοίξει η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της Σκάλας Αταλάντης που είχαν κλείσει νωρίτερα οι αγρότες, αφού έσπασαν το μπλόκο της αστυνομίας. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα μείνουν συγκεντρωμένοι στο μπλόκο που θα στήσουν στον κόμβο της Σκάλας Αταλάντης.

Παρακάμπτοντας το μπλόκο της αστυνομίας με κίνηση από την άκρη του οδοστρώματος οι αγρότες κατάφεραν με μικρό αριθμό τρακτέρ να φτάσουν στην εθνική οδό, ενώ τα υπόλοιπα αγροτικά μηχανήματα παρέμειναν πάνω στη γέφυρα της εθνικής οδού.

Στο οδόστρωμα της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης παρέμειναν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά της Αταλάντης μέχρι τις 2:30 μ.μ., με την αστυνομία να διακόπτει την κυκλοφορία και η κίνηση των οχημάτων να γίνεται από το παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Στο κόμβο του Κάστρου έφτασαν και έστησαν το μπλόκο τους με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά της Λιβαδειάς. Μάλιστα οι αγρότες της Λιβαδειάς μπήκαν στην εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης με τα πόδια, προχωρώντας σε συμβολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας.

Διαβάστε επίσης:

Καταλήψεις στα Πανεπιστήμια: Φοιτητής καταγγέλλει ότι δέχτηκε επίθεση επειδή διαφώνησε 

Τέμπη: Σοκάρει η Ευδοκία Τσαγκλή για την εξεταστική – «Στο τέλος θα φταίμε εμείς που μπήκαμε στο τρένο»

«Οι γονείς τους δεν ζήτησαν ούτε μία φορά συγγνώμη» – Ξεσπά ο πατέρας της 15χρονης που ξυλοκοπήθηκε

Χανιά: Άγριο περιστατικό bullying – Τον χλεύασαν, τον έδειραν, του έβαλαν και σακούλα στο κεφάλι