Αγριεύει ο «Ιανός» – Ποιες περιοχές θα πληγούν σήμερα

Κλειστά σχολεία στη δυτική Ελλάδα λόγω της κακοκαιρίας - Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις - Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης οκτώ περιφερειακές ενότητες

4943051 0 2

Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους φέρνει η κακοκαιρία Ιανός που πλήττει από χθες τη δυτική Ελλάδα, ενώ σήμερα τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τη Στερεά (κυρίως την κεντρική).

Live η πορεία της κακοκαιρίας Ιανός

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας σήμερα λόγω της κακοκαιρίας.

Εξάλλου, κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας, ενώ κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές στη Μακεδονία.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και το βράδυ στα ανατολικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 και τις πρώτες ώρες της ημέρας τοπικά 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά στην ανατολική Πελοπόννησο και την Στερεά (κυρίως κεντρική).

Ανεμοι: Στα νότια νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στα βόρεια ανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τη νύχτα τοπικές καταιγίδες στις δυτικές Κυκλάδες.

Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Βαθμιαία στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις.

Ανεμοι: Στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στο ανατολικό Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τη νύχτα προς το Σάββατο τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά ανατολικοί 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Ισχυροί άνεμοι στη Ζάκυνθο

Ισχυροί άνεμοι που φθάνουν τα 9-10 μποφόρ αλλά και πολύ δυνατή βροχή, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στη Ζάκυνθο. Το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή του Καλαμακίου, πυλώνας ρεύματος έπιασε φωτιά κοντά σε ξενοδοχείο της περιοχής. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και της ΔΕΔΔΗΕ. Η φωτιά έσβησε αμέσως αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες σήμερα. Από την βλάβη αυτή, μένει χωρίς ρεύμα ξενοδοχείο της περιοχής που φιλοξενεί τουρίστες αλλά και περίπου δέκα σπίτια.

Ακόμη, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, έχουν πραγματοποιήσει άνοιγμα σε χαντάκια στις περιοχές του Αργασίου και του Αλυκανά που είχαν πλημμυρίσει.

Παρασύρθηκε ιστιοφόρο στην Ιθάκη

Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους. Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ιστιοφόρο πνέουν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ.

Ο Ιανός δεν «επέτρεψε» σε πτήση της Ryanair να προσγειωθεί στην Κεφαλονιά

Η πτήση FR6611 της Ryanair από το Ηνωμένο Βασίλειο με προορισμό την Κεφαλονιά, δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο του νησιού, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν.

Το αεροπλάνο προσπάθησε αρκετές φορές να προσεγγίσει τον διάδρομο προσγείωσης δίχως όμως επιτυχία ενώ στην συνέχεια πέταξε ως την Λευκάδα.

Η ταλαιπωρία των επιβατών τελείωσε στις 20:45 όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ζημιές στην Ηλεία 

Ο Ιανός έπληξε με σφοδρότητα τις ακτές της Ηλείας προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και ζημιές. Το απόγευμα της Πέμπτης η καταιγίδα έπληξε την τουριστική περιοχή “Αρκούδι” στον δήμο Πηνειού προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Από την σφοδρότητα των ανέμων κόπηκαν δέντρα στο κέντρο του παραλαικού χωριού ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη το δίκτυο της ΔΕΗ καθώς και οχήματα που βρίσκονταν στην περιοχή.

Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης οκτώ περιφερειακές ενότητες

Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας έχουν κηρυχθεί οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου λόγω της έλευσης της κακοκαιρίας Ιανός, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη.

Σημειώνεται ότι “κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας” προβλέπεται από το νέο νόμο σε περίπτωση επαπειλούμενου σοβαρού κινδύνου.