«Αγόρια στο Ντους»: Η ταινία που έφερε μια δασκάλα δημοτικού στο μάτι του Κυκλώνα

Η υπόθεση, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι υπό διερεύνηση από τη γενική γραμματεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επίσημα.

MV5BMTFjMWM3ZDctYTIyMi00MDE3LTg2MDgtNmIxMWU2NTJjNmQ5XkEyXkFqcGdeQXVyOTc4OTk1ODY@. V1

Σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες, με αφορμή ένα περιστατικό που έλαβε χώρα σε δημοτικό σχολείο, όταν μια δασκάλα προέβαλε σε παιδιά την ταινία «Αγόρια στο Ντους», η οποία θεωρήθηκε άκρως ακατάλληλη από γονείς.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται ρεπορτάζ του Mega, η ταινία προβλήθηκε στις 12 Μαΐου σε δημοτικό σχολείο σε τάξη της 4ης δημοτικού. Στη συνέχεια γονείς προχώρησαν σε αγωγή, καταγγέλλοντας πως η δασκάλα πρόβαλλε ερωτική ταινία σε παιδιά δημοτικού.

Πρόκειται για μια πολυβραβευμένη ταινία Σουηδού σκηνοθέτη όπου, μεταξύ άλλων, ένας παιδαγωγός νεαρών αγοριών βάζει τα παιδιά να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που τους κάνει άντρες. Σημειώνεται ότι υπάρχει σκηνή με φιλί μεταξύ δύο αγοριών ηλικίας 12 ετών.

Η ταινία έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και απευθύνεται γενικά σε παιδιά από 11 έως 18 ετών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ταινία προβλέπεται για μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

Ειδικότερα, κατά εκπαιδευτικές πηγές η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας (μέσω του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής), πληροφορία όμως που το ΙΕΠ διέψευσε με την εξής ανακοίνωση: “Διευκρινίζεται ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής δεν έχει εγκρίνει τις ταινίες οι οποίες είναι αναρτημένες στην ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών «CINEDU» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου”.

Οι αντιδράσεις γονέων

Γονείς υποστηρίζουν ότι μετά την προβολή της ταινίας το παιδί τους επέστρεψε στο σπίτι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και τονίζουν ότι για την προβολή του εν λόγω φιλμ θα έπρεπε πρώτα να ερωτηθούν.

«Σε πρώτη φάση η αγωγή θα είναι εναντίον της δασκάλας και ανάλογα με την απάντηση που θα λάβουμε και από το υπουργείο Παιδείας, θα δούμε αν θα υπάρξει και νομική συνέχεια εναντίον άλλων εμπλεκομένων. Λόγω των εκλογών υπάρχει δικαιολογητική βάση για την καθυστέρηση της απάντησης, οπότε αναμένουμε για να δούμε τι θα κάνουμε από εκεί και πέρα», είπε στο enikos ο δικηγόρος, Χάρης Κατσιβαρδάς που εκπροσωπεί οικογένεια μαθητή ο οποίος ήταν παρών.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσιβαρδά, «το παιδί είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και σε σοκ καθώς πρόκειται για ένα αποτροπιαστικό θέαμα. Μιλάμε για ομοφυλοφιλικές περιπτύξεις αγοριών σε τουαλέτες που παρουσιάστηκαν σε μαθητές Δημοτικού».

Παράλληλα, όπως είπε, υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες γονέων, έγιναν έγγραφες καταγγελίες στο υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια η οικογένεια που εκπροσωπεί αποφάσισε να κινηθεί και νομικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, γονείς έχουν στείλει εξώδικο τόσο στο υπουργείο Παιδείας, όσο και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζητώντας να διαπιστωθεί αν το υλικό που προβλήθηκε είναι εγκεκριμένο. Η υπόθεση, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι υπό διερεύνηση από τη γενική γραμματεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επίσημα.

Η ταινία Shower Boys είναι κοινωνικού περιεχομένου με παιδαγωγικό στόχο τον προβληματισμό των παιδιών.

Δείτε την ταινία: