Newsroom

Newsroom

Αγορές όπλων 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα το 2010

Με βάση δημοσίευμα που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στον ιστότοπο euobserver.com, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πούλησαν πάνω από…

Με βάση δημοσίευμα που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στον ιστότοπο euobserver.com, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πούλησαν πάνω από 1 δις ευρώ σε οπλικά συστήματα στη χώρα μας και μάλιστα την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010.
Το εν λόγω δημοσίευμα με τίτλο «Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης», σημειώνεται ότι η χώρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα, ήταν η Γαλλία, η οποία συμφώνησε να πουλήσει αεροσκάφη, ύψους 794 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, η Ολλανδία και η Γερμανία, πούλησαν στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 90 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως σε ηλεκτρονικά συστήματα και οχήματα εδάφους, η Ιταλία πούλησε εξοπλισμό 52 εκατομμυρίων ευρώ και η Ισπανία συστήματα 33 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο δημοσίευμα φιλοξενείται και δήλωση του πρώην υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, στο Ρόιτερς το 2010, σύμφωνα με την οποία οι εταίροι της Ελλάδας δεν ασκούσαν πίεση στην Αθήνα να αγοράσει όπλα με αντάλλαγμα την έγκριση του πακέτου διάσωσης. «Αυτές οι μεγάλες αγορές όπλων πραγματοποιούνταν πάντοτε από αυτές τις χώρες. Αυτό δεν έχει να κάνει με την κρίση, δεν υπάρχει σχέση» είχε επισημάνει σχετικά ο Π. Μπεγλίτης.

Το δημοσίευμα επισημαίνει τις τεράστιες προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα για την εξοικονόμηση πόρων, ωστόσο παραμένει μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο προϋπολογισμό για αγορά όπλων λόγω της Τουρκίας.