Newsroom

Newsroom

«Αγορά της εικοσαετίας» για τα ΜΑΤ: Χιλιάδες δακρυγόνα και ασπίδες αγοράζει η ΕΛΑΣ

50.000 δακρυγόνα στις «φαρέτρες» των ΜΑΤ

1449607

Στην αγορά τεράστιων ποσοτήτων υλικοτεχνικού εξοπλισμού προχωρά η ΕΛΑΣ σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ  το αμέσως επόμενο διάστημα η αστυνομία πρόκειται να αγοράσει χιλιάδες ασπίδες, κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, όπως επίσης και μεγάλη ποσότητα δακρυγόνων. 

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποκαλύπτουν ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος προμηθειών αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλες πηγές ενημέρωσης ανεβάζουν το ποσό στα 34 εκατομμύρια.

Η απόφαση για την αγορά ελήφθη με αφορμή τα γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν στον Έβρο όπου κατά τη διάρκειά τους, οι διμοιρίες των ΜΑΤ φέρονται να εκτόξευαν κατά μέσον όρο 1.000 με 1.100 δακρυγόνα την ημέρα, με αποτέλεσμα οι αποθήκες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων να αδειάσουν.

Ωστόσο, η αγορά δεν αφορά μόνο τις ανάγκες του Έβρου, καθώς μεγάλο μέρος της υλικοτεχνικής υποδομής που θα αγοραστεί θα καταλήξει στις διμοιρίες των ΜΑΤ, της ΔΙΑΣ και της Άμεσης Δράσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα μάλιστα, στο εσωτερικό της αστυνομίας λέγεται ότι η διαδικασία ξεκίνησε κατόπιν απαίτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

50.000 δακρυγόνα στις «φαρέτρες» των ΜΑΤ

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Καθημερινή μέχρι το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί η αγορά 22.000 νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων. Θα διατεθούν στους αστυνομικούς των ΜΑΤ καθώς και σε άλλες υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως είναι η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., οι Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και η Αμεση Δράση. Τα πρώτα 6.500 γιλέκα έχουν ήδη παραδοθεί, ενώ η σύμβαση για την αγορά των υπολοίπων 15.500 είναι έτοιμη να υπογραφεί.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία για να αγοραστούν 5.000 καινούργια προστατευτικά κράνη. Τα 2.000 θα δοθούν στους αστυνομικούς των διμοιριών και τα υπόλοιπα 3.000 στους δικυκλιστές των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και όχι μόνο.

Πηγή κοντά στο θέμα έκανε λόγο για αγορά μέχρι και 50.000 δακρυγόνων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για την προμήθεια εκτοξευτήρων με δυνατότητα να ρίχνουν χημικά «κατά ριπάς».

Επιπροσθέτως, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να ανακατασκευάσει τα συνολικά 50 λεωφορεία «κλούβες» των ΜΑΤ, τα περισσότερα από τα οποία έχουν αγοραστεί το διάστημα 1999-2003.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr / Γιάννης Σουλιώτης

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…