Αγορά αμερικανικών F-35 ζητά η Αθήνα εν μέσω πανδημικής κρίσης

Μετά την αγορά γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει συμφωνία απόκτησης 18-24 αμερικανικών F-35 τύπου Stealth. 

f 35

Η Αθήνα επιθυμεί να επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόκτηση 18-24 μαχητικών F-35 (καινούργιων ή/και μεταχειρισμένων) έτσι ώστε τα πρώτα αεροσκάφη να ενταχθούν στο δυναμικό της Πολεμικής μας Αεροπορίας μέσα στο 2021.

Μετά τα γαλλικά Rafale, τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία από τις αρχές του 2021 με ρυθμό ένα κάθε μήνα, η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει και τη συμφωνία με τους Αμερικανούς για την προμήθεια μιας μοίρας μαχητικών F-35 «στο πολύ κοντινό μέλλον».

Η επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request – LOR) που συντάχθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εστάλη στην αμερικανική κυβέρνηση στις 6 Νοεμβρίου.

«Η απόφαση για είσοδο (σσ της Ελλάδας) στο πρόγραμμα του F-35 Joint Strike Fighter θα βασιστεί σε μια ποικιλία παραγόντων όπως το πρόγραμμα παράδοσης των μαχητικών, το πλάνο αποπληρωμής, η διαμόρφωση των αεροσκαφών και ένας πιθανός συνδυασμός για την απόκτηση συνολικά 18-24 τζετ (καινούριων ή μεταχειρισμένων από την αμερικανική πολεμική αεροπορία, αν είναι διαθέσιμα)» αναφέρεται στην Επιστολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου.

«Η άμεση απάντησή σας θα εκτιμηθεί» επισημαίνεται στην επιστολή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που υπογράφει ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών και Επενδύσεων Θεόδωρος Λάγιος. «Λόγω εσωτερικών δημοσιονομικών ρυθμίσεων και άλλων εφαρμόσιμων κανόνων εντός του προϋπολογισμού και του πλαισίου της ΕΕ για το έλλειμμα είναι κρίσιμης σημασίας τα πρώτα F-35 να παραδοθούν μέσα στο 2021. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος».

 

 

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…