Newsroom

Newsroom

Αγωνία στα αποκαΐδια για τους αγνοούμενους – Στους 81 οι νεκροί

Ανεβαίνουν συνεχώς τα θύματα της ολέθριας πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, φτάνοντας τους 81 μέχρι στιγμής. Τελευταίο θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα που αναγνωρίστηκε από τον γιο της λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο καμένο τους σπίτι ενώ νωρίτερα ένας ακόμα εγκαυματίας υπέκυψε στο Θριάσιο.

5b5838a81dc524a17d8b4568

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας- για 84χρονο, που έφερε σοβαρά εγκαύματα σε μεγάλο μέρος του σώματός του. Νωρίτερα σε επίσημη ενημέρωσή της η πυροσβεστική έκανε λόγο για 79 νεκρούς. 

Άγνωστος ωστόσο, συνεχίζει να παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων ενώ οι συγγενείς και και οι φίλοι τους ζουν ώρες αγωνίας περιμένοντας κάποιο νέο για τους δικούς τους ανθρώπους. 

Παράλληλα, στους 186 ανέρχονται οι τραυματίες εκ των οποίων 163 είναι ενήλικες και 23 παιδιά.

Η
πυροσβεστική υπηρεσία απευθύνει έκκληση
στους πολίτες να τηλεφωνούν στο «199»
και να δηλώνουν τα στοιχεία των
αγνοούμενων. Στελέχη της Πυροσβεστικής
και των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζουν να
κάνουν περιπολίες στις πληγείσες
περιοχές, και κυρίως στον Νέο Βουτζά
και στο Μάτι, για τον εντοπισμό τυχόν
αγνοούμενων.

«Μέχρι στιγμής έχουμε δεχτεί δεκάδες κλήσεις για καταγραφές αγνοουμένων ατόμων. Διευκρινίζεται ότι, επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών, ενδεχομένως ανάμεσα στους αγνοούμενους να περιλαμβάνονται και τα άτομα, των οποίων οι σοροί τους έχουν εντοπιστεί, καθώς και άτομα τα οποία έχουν επιστρέψει στους οικείους τους χωρίς να έχουν ενημερώσει γι’ αυτό τις αρμόδιες Αρχές» τόνισε η

εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη και επισήμανε: «Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται και σήμερα από περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, ανά οικοδομικό τετράγωνο, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα». 

Σύμφωνα
με κλιμάκια της ΕΜΑΚ, οι έρευνες για
τους αγνοούμενους επικεντρώνονται στον
δρόμο που είναι παράλληλος προς την Λ.
Μαραθώνος από Βουτζά μέχρι Μάτι, όπου
ήδη, μέσα στα πρώτα 20 λεπτά είχαν βρει
οκτώ σωρούς,
καθώς ο όγκος της φωτιάς που πέρασε χθες
από το σημείο ήταν τόσο μεγάλος, που σε
συνδυασμό με τον σφοδρό άνεμο στη Λ.
Μαραθώνος, μετατράπηκε σε «φλογοβόλο»,
με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα μόλις λεπτά
να καούν τα πρώτα πυκνοκατοικημένα
σπίτια.


Εν τω μεταξύ, η εικόνα στον Νέο Βουτζά και το Μάτι, αλλά και το Κόκκινο Λιμανάκι, είναι αποκαρδιωτική. Παντού στάχτες και αποκαΐδια, κατεστραμμένα σπίτια και οχήματα. 

«Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε σε μια άλλη πραγματικότητα, γιατί έχουν εξαφανιστεί δύο οικισμοί, το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, που έχουν χαθεί από τον χάρτη. Ο Νέος Βουτζάς έχει πάθει τεράστιες ζημιές, έχει καεί μέσα η πόλη 40-50 σπίτια, τριακόσια μέτρα από την πλατεία. Έχουν καεί περιφερειακά σημεία και τοποθεσίες, σπίτια και μεγάλα κομμάτια πρασίνου. Έχει αλλάξει το τοπίο. Ζούμε μια άλλη πραγματικότητα!», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς. 

«Έχω σπίτι δικό μου που κάηκε και η οικογένειά μου διέφυγε από την θάλασσα. Ήμουν τρεις ώρες μέσα στο Μάτι και δεν υπήρχε κανένας προσπαθώντας να προσεγγίσω την θάλασσα. Ήταν όλα αποκομμένα. Είδα νεκρούς ανθρώπους, είδα τουλάχιστον 300 αυτοκίνητα καμένα, είδα τα καμένα σπίτια. Δεν υπάρχει πια αυτός ο οικισμός, ούτε υπάρχει Κόκκινο Λιμανάκι. Η κατάσταση είναι δραματική», ανέφερε ο ίδιος.



Τα πρώτα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων

Χθες, στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

σχεδιάστηκαν τα πρώτα επόμενα βήματα και μέτρα (έως ότου υπάρξει η πλήρης καταγραφή) για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές και παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

«Στην έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, έγινε αξιολόγηση της κατάστασης και σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές που έπληξαν τη Δυτική και Ανατολική Αττική», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι μεταξύ άλλων:

– Εγκρίθηκε η πίστωση ύψους 20.000.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των δήμων που έχουν πληγεί, αλλά και των πολιτών τους

– Αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικού λογαριασμού από το υπουργείο Οικονομικών, στον οποίο θα συμμετέχει το Δημόσιο αλλά και ιδιώτες, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον έμπρακτης αλληλεγγύης, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Από τον λογαριασμό αυτόν θα χρηματοδοτηθούν τα έργα επισκευής και αποκατάστασης των υλικών ζημιών. Η ακριβής συμμετοχή του Δημοσίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.

– Επίσης, αποφασίστηκε η ενίσχυση των 19 μικτών περιπολιών αστυνομίας, πυροσβεστικής και στρατού για την αποτελεσματική αστυνόμευση των πληγεισών περιοχών.

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι ήδη εξάλλου το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει κάποια έκτακτα μέτρα για την ελάφρυνση των πληγέντων που περιλαμβάνουν:

– Παράταση υποβολής των δηλώσεων (φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων) έως την 28.9.2018.

– Παράταση της προθεσμίας καταβολής των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών καθώς και αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες. Η ίδια παράταση ισχύει για τις οφειλές που έχουν προκύψει από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.

– Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για τα ακίνητα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Υπογράμμισε ότι αν εξάλλου παραστεί ανάγκη, οι ανωτέρω ημερομηνίες μπορούν να παραταθούν εκ νέου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «τις επόμενες μέρες και μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και της έκτασης των ζημιών θα ανακοινωθεί και η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων της καταστροφής, αλλά και οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τους πληγέντες επιπλέον των όσων ορίζει αυτή τη στιγμή ο νόμος».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι «για την ταχεία ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, ήδη από νωρίς το μεσημέρι βρίσκονται στο πεδίο 188 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στους οποίους αύριο θα προστεθούν επιπλέον 120».

Επίσης, τόνισε ότι για τη στήριξη των πυρόπληκτων το υπουργείο εργασίας:

-Έχει ήδη προσφέρει 200 κλίνες στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα και άλλες 40 κλίνες σε κτίριο του ΕΚΚΑ στο Καλαμάκι.

– Έχει εξασφαλίσει σίτιση, νερό και χυμούς για όσους από τους πληγέντες φιλοξενούνται στο Γυμναστήριο της Ραφήνας, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους δημάρχους για την κάλυψη όποιων άλλων αναγκών προκύψουν σχετικά.

– Επίσης, έχει αποστείλει κινητές μονάδες του ΕΚΚΑ με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στο κλειστό Γυμναστήριο της Ραφήνας και στο Γηροκομείο του δήμου Μεγαρέων.

Τέλος, είπε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει συστήσει ειδικό κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων και προσφορών, με το οποίο όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 210-4819001.

Ουκρανία: Στις φλόγες το εμβληματικό «Κάστρο του Χάρι Πότερ» μετά από ρωσική επίθεση στην Οδησσό

2024 04 29 22 25 29

Ουκρανία: Στις φλόγες το εμβληματικό «Κάστρο του Χάρι Πότερ» μετά από ρωσική επίθεση στην Οδησσό

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Oleh Kiper δήλωσε ότι οκτώ από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου…

Η εμφάνιση της Μαρίζα Κωχ στη Eurovision με παρουσία ελεύθερου σκοπευτή – «Αγωνιστήκαμε μέσα στη Χούντα, ήμασταν έτοιμοι για όλα» (video)

Μαρίζα Κωχ

Η εμφάνιση της Μαρίζα Κωχ στη Eurovision με παρουσία ελεύθερου σκοπευτή – «Αγωνιστήκαμε μέσα στη Χούντα, ήμασταν έτοιμοι για όλα» (video)

«60.000 Τούρκοι διαδήλωσαν έξω από το θέατρο που θα γινόταν το φεστιβάλ για να μην…

Χαμός στο αεροδρόμιο Ηρακλείου: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω μεθυσμένων επιβατών

αεροδρόμιο 1

Χαμός στο αεροδρόμιο Ηρακλείου: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω μεθυσμένων επιβατών

Το ζευγάρι είχε ανάρμοστη συμπεριφορά με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Κασσελάκης: «Ισχύει ότι επικοινώνησα με τον Καλλιάνο – Ήταν από την καρδιά μου, το έκανα σε ανθρώπινο επίπεδο» (video)

kasselakis19

Κασσελάκης: «Ισχύει ότι επικοινώνησα με τον Καλλιάνο – Ήταν από την καρδιά μου, το έκανα σε ανθρώπινο επίπεδο» (video)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε οτι συνομίλησε με τον Γιάννη Καλλιάνο, μετά την απώλεια του…