Αγωνία για τους Έλληνες του Σουδάν: Πληροφορίες για δύο τραυματίες από ρουκέτα

Οι τελευταίες πληροφορίες του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι οι Έλληνες τραυματίστηκαν από ρουκέτα στα κάτω άκρα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Khartum Sudan Reuters 768x480 1

Σύμφωνα με τις πληροφορίες  στο Σουδάν,  δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τους Έλληνες που βρίσκονται στη χώρα ούτε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δύο τραυματίες. Μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι οι Έλληνες τραυματίστηκαν από ρουκέτα στα κάτω άκρα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Νουβίας παντός Σουδάν και Ερυθραίας, κ. Σάββα, που μίλησε στην ΕΡΤ οι δύο Έλληνες είναι 55 και 42 ετών αντίστοιχα.

Όπως αποκάλυψε, οι δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ, από ρουκέτα που έπεσε κοντά στην εκκλησία (ήταν περικυκλωμένη από τεθωρακισμένα) μετά το τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας και νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση:

«Ήρθαν δυο Έλληνες και μας ειδοποίησαν ότι πρέπει να σταματήσουμε γιατί έξω από το ναό έχει πολλά τάνκ, πολύ στρατό και είναι επικίνδυνη η κατάσταση. Συντομεύσαμε τη λειτουργία όμως είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς αυτοί οι Έλληνες βγαίνοντας έξω από την εκκλησία και κατευθυνόμενοι προς το σπίτι τους, γιατί μένουν μέσα στην ελληνική κοινότητα, έπεσε δίπλα τους μια ρουκέτα και τους τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Είναι στο νοσοκομείο, περιμένουμε να δούμε αν θα τους χειρουργήσουν ή όχι. Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες, υπάρχουν Ελληνικές σημαίες απ’ έξω και ποτέ δεν έχει γίνει ξανά αυτό. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη από παντού βγαίνουν καπνοί. Προφανώς έχουν χτυπήσει υπουργεία γιατί γύρω από τη Μητρόπολη είναι τα υπουργεία εξωτερικών, εσωτερικών, δικαιοσύνης, το παλάτι. Προφανώς χτυπάνε τα υπουργεία απ’ ότι φαντάζομαι γιατί δεν μπορείς να βγεις έξω είναι πολύ επικίνδυνο».

Από την πλευρά του, ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει έξω, καθώς υπάρχουν πολλές αδέσποτες σφαίρες.

«Αυτή τη στιγμή το Χαρτούμ είναι επικίνδυνο. Πρέπει να περάσουν μια δυο μέρες, να εκτονωθεί η κατάσταση ώστε να μπορέσουν να προσγειωθούν κάποια αεροπλάνα και σε συνδυασμό με την ΕΕ που έχει την εποπτεία να μπορέσει να γίνει κάποια εκκένωση αν χρειαστεί», ανέφερε ακόμα ο Γεράσιμος Παγουλάτος.

 

Για την κατάσταση στην περιοχή εξέδωσε ανακοίνωση και το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Το υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική αρχή στο Σουδάν και αρμόδια είναι η Πρεσβεία μας στο Κάιρο. (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119).

Χάος για δεύτερη μέρα

Χάος για δεύτερη μέρα στο Σουδάν λόγω συγκρούσεων μεταξύ στρατιωτικών μονάδων πιστών στον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούστηκαν στους ερημικούς δρόμους του Χαρτούμ την Κυριακή εν μέσω αντικρουόμενων ισχυρισμών για το ποιος ελέγχει τον χώρο της προεδρίας ενός κράτους, που διοικείται από στρατηγούς μετά το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021.

Προς το παρόν 56 άμαχοι σκοτώθηκαν και 595 άλλοι τραυματίστηκαν σε διάφορες περιοχές του Σουδάν, όπως ανακοίνωσε νωρίς σήμερα η ένωση γιατρών της χώρας, ενώ το BBC μετέδωσε ότι τρεις εργαζόμενοι του ΟΗΕ ήταν μεταξύ των νεκρών.

Οι RSF υποστήριξαν ότι ελέγχουν επίσης το αεροδρόμιο της πρωτεύουσα και άλλες σημαντικές εγκαταστάσεις. Ο στρατός απορρίπτει τους ισχυρισμούς, ενώ ν αεροπορία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε βάση των RSF στην Ομντουρμάν.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες των χθεσινών γεγονότων δεν είναι σαφείς, αλλά οι αναφορές διεθνών μέσων δείχνουν ότι ο στρατός μπορεί να επιτέθηκε σε μια στρατιωτική βάση των RSF στο νότιο Χαρτούμ το πρωί, πυροδοτώντας μάχες σε άλλα σημεία της πόλης τις επόμενες ώρες. Μέχρι το μεσημέρι, μαίνονταν μάχες γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο, όπου οι πτήσεις σταμάτησαν μετά το χτύπημα δύο σαουδαραβικών αεροσκαφών.

Οι εχθροπραξίες ξέσπασαν μετά από εβδομάδες μεγάλης έντασης σχετικά με την προγραμματισμένη ένταξη των RSF στον τακτικό στρατό στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας αναφορικά με την επιστροφή της χώρας σε πολιτική διακυβέρνηση.

Η νέα κατάσταση απειλεί να αποσταθεροποιήσει το Σουδάν και μεγάλο μέρος της περιοχής αλλά και να επιδεινώσει τη μάχη για επιρροή στην οποία εμπλέκονται μεγάλες δυνάμεις του Κόλπου καθώς και ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία, που απεύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός, όπως επίσης και η Κίνα.

Χθες εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο υπουργός Άντονι Μπλίνκεν έχει συνομιλίες με χώρες με επιρροή στο Σουδάν για να σταματήσουν οι μάχες. «Φαίνεται ότι είχε εμπλακεί σημαντικός οπλισμός σε ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις», είπε ο αξιωματούχος.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε να σταματήσει άμεσα η βία, αφού επικοινώνησε με ηγέτες των δύο εμπλεκόμενων πλευρών, τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης.

«Υπάρχει πολλή πολεμική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Kholood Khair, αναλυτής στο Χαρτούμ. «Ο Χεμένττι (σ.σ. επικεφαλής των RSF) μπορεί επίσης να υπερεκτίμησε τη λαϊκή του υποστήριξη. Οι άνθρωποι στο Σουδάν θέλουν να δουν τη δημοκρατία, αλλά δεν πιστεύουν ότι κανένας από αυτούς τους παράγοντες θα τη φέρει».

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους