Αγωνία για την τύχη των πληρωμάτων των δύο υπό κατάληψη ελληνόκτητων

Αγωνία υπάρχει μετά την κατάληψη των δύο ελληνόκτητων δεξαμενοπλοίων από τους Φρουρούς της Επανάστασης, που κρατούν αιχμάλωτα τα μέλη του πληρώματος.

delta

Αγωνία για την τύχη των πληρωμάτων των δύο υπό κατάληψη ελληνόκτητων δεξαμενοπλοίων που φέρουν την ελληνική σημαία από Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, κατ΄εντολήν της Τεχεράνης, ενώ εντείνεται ο προβληματισμός για τις εξελίξεις γύρω από τη διεθνή ναυσιπλοΐα και τις πρακτικές ομηρίας πληρωμάτων από επίσημες κυβερνήσεις.

Η κίνηση του Ιράν αποδίδεται σε αντίποινα προς την Αθήνα για την κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Απριλίου στα ανοιχτά της Εύβοιας και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26 Μαΐου να αποστείλει το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το χρονικό της κατάληψης

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, που επικαλέστηκε το Associated Press, τα δύο πλοία πλησίασαν τα χωρικά ύδατα του Ιράν χωρίς ωστόσο να εισέλθουν σε αυτά, 

Η ίδια πηγή υπογραμμίζει ότι τα τάνκερ είχαν απενεργοποιημένες τις συσκευές εντοπισμού.

Εν συνεχεία, είπε ο αξιωματούχος, τα πλοία κινήθηκαν προς τη θαλάσσια περιοχή του Ιράν. 

 

 

Οι κινήσεις αυτές θεωρήθηκαν ύποπτες, αλλά κανένα από τα δύο πλοία δεν είχε προχωρήσει σε έκκληση για βοήθεια.

Πριν επιβιβαστούν οι Ιρανοί στα πλοία, πλησίασαν με στρατιωτικά ελικόπτερα, από τα οποία εισέβαλαν οι Φρουροί της επανάστασης θέτοντάς τα υπό τον έλεγχό τους. 

Όπως αναφέρεται το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια μετέφερε φορτίο πετρελαίου από τη Βασόρα του Ιράκ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και τα δύο κατασχεθέντα ελληνικά πλοία έχουν χωρητικότητα 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ή άλλων πετρελαϊκών προϊόντων, τα οποία, εάν φορτωθούν πλήρως, είναι πλέον διαθέσιμα στο Ιράν.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια, ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Δήλωση προέδρου ΠΕΝΕΝ

Την αγωνία της για την τύχη των πληρωμάτων ελληνικών συμφερόντων δεξαμενοπλοίων, εκφράζει με ανακοίνωσή της Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού με δήλωση του προέδρου της Αντώνη Νταλακογεώργου, ο οποίος κάνει λόγο για επικίνδυνη εξέλιξη.

«Η κατάληψη πλοίων και η ομηρία πληρωμάτων συνιστά μία επικίνδυνη εξέλιξη για την διεθνή ναυσιπλοΐα, το θαλάσσιο εμπόριο και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ναυτεργατών.

Δεν γνωρίζουμε επίσημα τους λόγους αυτής της ακατανόητης ενέργειας, εάν υπάρχει καταλογισμός κάποιων ευθυνών στις πλοιοκτήτριες εταιρείες και στα πλοία τους, ή εάν αυτή η κίνηση οργανώθηκε και εκτελέσθηκε στα πλαίσια των ανταγωνισμών που αναπτύσσονται και κλιμακώνονται με την εμπλοκή της ελληνικής Ναυτιλίας στην μεταφορά ρωσικού πετρελαίου και τον πόλεμο στην περιοχή.

Ισχυρή επίσης είναι η πιθανότητα ότι η συγκεκριμένη ενέργεια των Ιρανών είναι πράξη αντιποίνων για την κατάσχεση Ιρανικού φορτίου πετρελαίου που μεταφέρονταν με ρωσικό πλοίο (Δ/Ξ PEGAS) το οποίο κρατήθηκε επί σειρά ημερών με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης στην Κάρυστο με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή της Ιρανικής κυβέρνησης που χαρακτήρισε την πράξη των ελληνικών αρχών ως πειρατική….

Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται οι ελληνικές αρχές (ΥΠΕΞ – ΥΕΝ) να κάνουν επειγόντως τις απαιτούμενες ενέργειες προς το Ιράν αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ – ΙΜΟ – Ε.Ε) ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι Ναυτεργάτες που υπηρετούν στα δύο αναφερόμενα ελληνικά πλοία».

KKE για την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ: Η πολιτική του «σημαιοφόρου» των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών εκθέτει τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους

«Η επιδρομή και κατάληψη δυο ελληνικών τάνκερ από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή κι επικίνδυνη εξέλιξη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που -από ό,τι φαίνεται- έρχεται ως “αντίποινα” στην κατάσχεση ιρανικού φορτίου πετρελαίου από τις ελληνικές αρχές, κατόπιν οδηγιών των ΗΠΑ, πριν λίγες μέρες» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. 

«Η πολιτική του “σημαιοφόρου” των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, μεταξύ των οποίων και οι κυρώσεις προς το Ιράν, εκθέτει τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους, όπως αποδεικνύει και το γεγονός της κατάληψης των ελληνικών πλοίων» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Αυτό που οφείλει εδώ και τώρα να κάνει η κυβέρνηση είναι να μεριμνήσει για την απελευθέρωση κι ασφαλή επιστροφή των πληρωμάτων των δύο πλοίων».

 

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.