Αγωνία για το τί θα φέρει το ξημέρωμα στην Ουκρανία (βίντεο)

Είναι μεγάλος ο κίνδυνος να ξεσπάσει μέσα στη νύχτα εμφύλια σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, ύστερα από τις καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων…

oukrania 25

Είναι μεγάλος ο κίνδυνος να ξεσπάσει μέσα στη νύχτα εμφύλια σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, ύστερα από τις καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων από ρωσόφιλους σε αρκετές πόλεις της περιοχής και το τελεσίγραφο που εστάλη από το Κίεβο. Η ουκρανική κυβέρνηση όρισε προθεσμία μέχρι τις 09.00 το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας προς τους φιλορώσους αυτονομιστές για να παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτίρια τα οποία έχουν καταλάβει στην ανατολική Ουκρανία. Στο μεταξύ, στις τρεις τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις μετά από την προσπάθεια των δυνάμεων ασφαλείας να απελευθερώσουν κυβερνητικά κτίρια που είχαν καταλάβει ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ. Ένα μέλος των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας και δύο στελέχη της εθνικιστικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» σκοτώθηκαν και πέντε άτομα από τις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων τραυματίστηκαν στη διάρκεια της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», όπως την χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ.

Μετά από το Σλαβιάνσκ, η βία επεκτάθηκε και στο Χάρκοβο όπου εκατοντάδες ρωσόφιλοι διαδηλωτές οπλισμένοι με ρόπαλα έχουν περικυκλώσει το δημαρχείο της πόλης με τον δήμαρχο να βρίσκεται μέσα στο κτίριο. Για βίαιες συγκρούσεις με 50 τραυματίες έκανε λόγο το ρωσικό Interfax, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Επίσης, ουκρανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ένοπλοι φιλορώσοι έχουν καταλάβει αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια και στις ανατολικές πόλεις Μαριούπολη, Κραματόρσκ, Ντρούσκόβκα και Γενακίγιεβε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντ Τουρτσίνοφ δήλωσε νωρίτερα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος ότι έχει δώσει εντολή για μεγάλης κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση με τη συμμετοχή του ουκρανικού στρατού.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η χρησιμοποίηση του στρατού στην ανατολική Ουκρανία είναι μία «εγκληματική διαταγή». Στην ανακοίνωση καλείται η Δύση να θέσει υπό τον έλεγχό της τη σύμμαχό της ουκρανική κυβέρνηση.«Τώρα αποτελεί ευθύνη της Δύσης να προλάβει έναν εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο αναγγέλλει ότι προτίθεται να φέρει το θέμα της Ουκρανίας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.