Newsroom

Newsroom

Αγωνία για τη σεισμική δραστηριότητα στη Νότια Εύβοια

Οι κατοίκοι της Νότιας Εύβοιας παραμένουν ανήσυχοι για την εξέλιξη του φαινομένου καθώς κανείς επιστήμονας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως βαίνουμε σε εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας

5385484

Πάνω από 100 μετασεισμούς καταγράφουν οι σεισμογράφοι μετά τον διπλό σεισμό των 4,7 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης και των 5 Ρίχτερ το βράδυ της ίδιας ημέρας στην κοινότητα Ζαράκων, στην Εύβοια.

Οι κατοίκοι της Νότιας Εύβοιας παραμένουν ανήσυχοι για την εξέλιξη του φαινομένου καθώς κανείς επιστήμονας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως βαίνουμε σε εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας.

Χθες το βράδυ αρκετοί κάτοικοι επέλεξαν να μείνουν στους δρόμους εκτός των εστιών τους ενώ από τον δεύτερο σεισμό προκλήθηκαν ορισμένες ζημιές σε κτίρια. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είχε δεσμεύσει ξενοδοχεία για όσους θα ήθελαν να περάσουν τη νύχτα εκεί δεν υπήρξε ενδιαφέρον με πολλούς από τους κατοίκους να επιλέγουν να μετακινηθούν πήγαν σε σπίτια κοντινών τους προσώπων.

Το άγνωστο ρήγμα και οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων
Την ίδια στιγμή οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί εκτιμώντας ότι είναι μεν καλό πως σημειώνονται μετασεισμοί κάτι που θα φέρει εξασθένηση, όμως δεν είναι ξεκάθαρο εάν έχει πραγματοποιηθεί ο κύριος σεισμός.

Αυτό γιατί οι δονήσεις προέρχονται από άγνωστο ρήγμα που δεν έχει σεισμικό παρελθόν, αλλά δείχνει να μην παρουσιάζει δυναμική για μεγαλύτερο σεισμό.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας τόνισε σχετικά (ΕΡΤ) ότι «περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου ώστε να δούμε ποιος είναι τελικά ο κύριος σεισμός». Μιλώντας στο Open, χαρακτήρισε ως «θετική ένδειξη» το γεγονός ότι εκδηλώνονται μετασεισμοί στην περιοχή, γεγονός που φανερώνει «εκτόνωση του φαινομένου».

Από την πλευρά του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε σήμερα το πρωί ότι «δεν ξέρουμε αν ο σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και γι’ αυτό χρειάζεται καλή αξιολόγηση των στοιχείων».

Ο διευθυντής της Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, εκτιμά ότι ο χθεσινοβραδινός ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός, ενώ σημείωσε ότι «όλη τη νύχτα είχαμε πάνω από 85 μετασεισμούς με μεγαλύτερο έναν 4,2».

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…