Newsroom

Newsroom

Αγωνία από την πυρηνική έκρηξη

Ενας νεκρός και 4 τραυματίες στη νότια Γαλλία, λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των “τεστ αντοχής” στους πυρηνικούς σταθμούς της…

Ενας νεκρός και 4 τραυματίες στη νότια Γαλλία, λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των “τεστ αντοχής” στους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας. Μνήμες Φουκουσίμα και αναστάτωση στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας, διαβεβαιώνει το Παρίσι
Ανησυχία επικράτησε χτες στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη μήπως ένα ελεγχόμενο, μέχρι στιγμής, ατύχημα στο εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων της Μαρκούλ (νότια Γαλλία, 80 χλμ. από τις ακτές της Μεσογείου) εξελισσόταν σε τραγωδία ανάλογη με εκείνη που εκτυλίχθηκε πριν από έξι μήνες στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Από την έκρηξη -που σημειώθηκε λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των “τεστ αντοχής” στους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας- σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν τέσσερις.
Εκπρόσωπος της γαλλικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας. Από την πλευρά της, η ιδιοκτήτρια εταιρεία EDF υποστήριξε ότι πρόκειται για βιομηχανικό και όχι πυρηνικό ατύχημα, επισημαίνοντας ότι η πυρκαγιά στο εργοστάσιό της βρίσκεται υπό έλεγχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος με τη βοήθεια της ατομικής ενέργειας στην Ευρώπη.
“Πρόκειται για ραδιενεργό δραστηριότητα ιδιαίτερα ασθενή, που δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα”, υποστηρίζει ο επικεφαλής για την ασφάλεια του γαλλικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Ασφάλειας.
Τον περασμένο Μάρτιο, ο επικεφαλής της γαλλικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, Αντρέ Κλοντ Λακόστ, σε συνέντευξη Τύπου στην εφημερίδα “Λε Μοντ” είχε προειδοποιήσει: “Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρό ατύχημα στη Γαλλία”.
Το εργοστάσιο όπου σημειώθηκε η χθεσινή έκρηξη λειτουργεί από το 1955 -είναι από τα μεγαλύτερα στη Γαλλία- και δεν διαθέτει πυρηνικό αντιδραστήρα, αλλά εγκαταστάσεις για τη διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων όπως ακριβώς και το εργοστάσιο του Σέλαφιλντ στη Βρετανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Λε Φιγκαρό”, λειτουργεί μόνο ένας αντιδραστήρας πεπιεσμένου ύδατος για την παραγωγή τρίτιου. Το εργοστάσιο, που βρίσκεται σε μία περιοχή περίπου 30 χλμ. από την πόλη της Αβινιόν, κοντά στις μεσογειακές ακτές, επεξεργάζεται επίσης ραδιενεργά υλικά από πυρηνικές μονάδες που παροπλίζονται, ανακυκλώνοντας πλουτώνιο από πυρηνικά όπλα για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου μείγματος οξειδίων ή ΜΟΧ.
Η έκρηξη σημειώθηκε στις 11.45 τοπική ώρα σε κάμινο όπου έλιωναν υλικά με χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Λίγο αργότερα, για προληπτικούς λόγους, δημιουργήθηκε ζώνη ασφαλείας γύρω από την πυρηνική μονάδα, η οποία χρησιμοποιείται από την επιχείρηση Areva για την παραγωγή του μείγματος ουρανίου-πλουτωνίου ΜΟΧ, ωστόσο, δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής.
ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Ο εφιάλτης της Φουκουσίμα δεν άλλαξε την πολιτική της Γαλλίας
Ο πυρηνικός εφιάλτης της Φουκουσίμα έκανε πολλές χώρες του κόσμου να επανεξετάσουν την πυρηνική πολιτική τους. Ωστόσο, η Γαλλία, η δεύτερη πυρηνική δύναμη παγκοσμίως, διαθέτοντας 58 από τους 143 πυρηνικούς αντιδραστήρες οι οποίοι υπάρχουν στην ΕΕ, σκοπεύει όχι απλά να διατηρήσει, αλλά και να αυξήσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Μετά την τραγωδία στη Φουκουσίμα, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γαλλίας θα ελέγχονται, ωστόσο προσέθεσε ότι η πολιτική της χώρας του, όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, δεν θα επανεξεταζόταν στο σύνολό της, όπως στις περιπτώσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ελβετίας. Παρά την απόφαση της Γερμανίας να τερματίσει τη λειτουργία των 17 πυρηνικών αντιδραστήρων μέχρι το 2022, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε δηλώσει ότι το Παρίσι είναι πεπεισμένο ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής και πως για τον τερματισμό της χρήσης της δεν τίθεται κουβέντα.
Εγκαταστάσεις Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται στη Φλαμανβίλ προωθούνται ως σταθμός-πρότυπο για την πυρηνική ασφάλεια. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή τους έχουν αναληφθεί από την EDF, εταιρεία της οποίας το 80% ανήκει στη γαλλική κυβέρνηση.
Ωστόσο, η γαλλική κοινή γνώμη είναι διχασμένη πάνω στο θέμα. Ο Ντιντιλέ Αντζέ, πρώην βουλευτής και πολέμιος των πυρηνικών, δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις περί ασφάλειας.
Επιπλέον, το Παρίσι σχεδιάζει και υποβρύχιους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Το 2016 αναμένεται να είναι έτοιμο το πρωτότυπο ενός υποβρυχίου, μικρού εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας, το οποίο αναπτύσσουν στη Γαλλία τα στρατιωτικά ναυπηγεία DCNS, σε συνεργασία με τον γαλλικό γίγαντα της πυρηνικής ενέργειας Areva.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
[email protected]
“ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΛΗΞΑΝ”
Κανένας λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα, τονίζουν οι ειδικοί
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι Ελληνες επιστήμονες για το ατύχημα στη μονάδα διαχείρισης ραδιενεργών καταλοίπων Centraco της Νότιας Γαλλίας, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. “Σύμφωνα με τη Γαλλική Αρμόδια Αρχή, δεν σημειώθηκε έκλυση ραδιενέργειας στο περιβάλλον, ούτε εντοπίστηκε στους τραυματίες ρύπανση από ραδιενέργεια. Το περιστατικό θεωρείται λήξαν από ραδιολογικής απόψεως”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΑ). “Δεν πρέπει να ανησυχούμε καθόλου. Η επίσημη πληροφόρηση αναφέρει πως δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας”, τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΕΑΑ και πρύτανης του ΕΜΠ, Σίμος Σιμόπουλος. Ακόμη κι αν υπήρχε διαρροή -συμπληρώνει ο ίδιος- η επικρατούσα κατεύθυνση των ανέμων έσπρωχνε χθες τις αέριες μάζες προς την Αφρική.
Το συγκεκριμένο ατύχημα δεν έχει καμία ομοιότητα με τη Φουκουσίμα, καθώς δεν συνέβη σε πυρηνικό αντιδραστήρα, αλλά σε έναν κλίβανο επεξεργασίας “μεταλλικών ραδιενεργών καταλοίπων χαμηλής έως πολύ χαμηλής ενεργότητας”. Αυτό σημαίνει πως η όποια διαρροή θα ήταν στιγμιαία, χωρίς να ανατροφοδοτείται συνεχώς, όπως συμβαίνει με τα ατυχήματα σε πυρηνικούς αντιδραστήρες.
“Οι μετρήσεις γύρω από τον σταθμό δεν δείχνουν επιβάρυνση ραδιενέργειας. Ακόμα κι αν έχει κάτι διαφύγει, δεν μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για μας. Δεν είναι μεγάλες οι ποσότητες για να αντέξουν σε τόσο μεγάλη αραίωση από τη Μασσαλία μέχρι εδώ. Κι επίσης δεν έχουμε υπόγεια διαφυγή σε υδροφόρο ορίζοντα όπως έγινε στη Φουκουσίμα”, παρατηρεί ο αν. καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Θανάσης Γεράνιος. “Η συγκεκριμένη μονάδα χρησιμοποιούνταν μέχρι το 1993 για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων με πλουτώνιο. Σήμερα επεξεργάζεται πυρηνικά απόβλητα, ενώ μια μονάδα συνδυάζει πλουτώνιο παλιών πυρηνικών όπλων με ουράνιο και παράγει καινούργιο καύσιμο. Εκεί φαίνεται πως συνέβη η έκρηξη. Το πλουτώνιο και το ουράνιο είναι μακρόβια υλικά και εκπέμπουν μικρές ποσότητες ραδιενέργειας. Αν τελικά μετρηθεί ραδιενέργεια από πλουτώνιο και ουράνιο στην περιοχή, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους που ζουν γύρω από το εργοστάσιο”, καταλήγει ο κ. Γεράνιος.
Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ
http://www.ethnos.gr

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

AP23317538078204

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

Επιμένει η Χαμάς ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό…