Αγώνας για έναν λόφο – Ντοκιμαντέρ για τον Στρέφη (video)

Ένα ντοκιμαντέρ για τον Λόφο του Στρέφη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση που προωθεί ο Δήμος Αθηναίων.

strefi

Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας: 

Μετά από χρόνια συστηματικής υποβάθμισης του Λόφου του Στρέφη από τις δημοτικές αρχές στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας πολιτικής απονέκρωσης, εξευγενισμού και αποστείρωσης των Εξαρχείων, η παράταξη Μπακογιάννη ανακοινώνει το Γενάρη του 2021 σχέδιο “ανάπλασης” του λόφου, η μελέτη και ο σχεδιασμός του οποίου ανατίθενται σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων Real Estate (Prodea Investments).

Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων με χαρακτηριστικό τίτλο “Υιοθέτησε την πόλη σου”. Ο τρόπος ανάθεσης είναι αδιαφανής και προβληματικός: πρόκειται για σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, με απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη παρακάμπτοντας την όποια διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής και χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός όπως είθισται. Ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων, οριζόμενος από την εταιρεία που “προτίθεται” να καλύψει την υλοποίηση τους με δωρεά, περιλαμβάνει την ολική περίφραξη του λόφου με κάγκελα, κάμερες παρακολούθησης σε πολλά σημεία, φυλάκια στις εισόδους και τσιμεντοστρώσεις σε μεγάλα τμήματα του λόφου. Ένα τέτοιο σχέδιο ανοίγει το δρόμο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων στο δημόσιο χώρο και κινείται σε κατευθύνσεις πλήρως εναρμονισμένες με τα συμφέροντα του τουριστικού κεφαλαίου στην περιοχή.

Η αντίδραση του κόσμου είναι μαζική. Κάτοικοι και επισκέπτες δηλώνουν εξ αρχής την αντίθεση τους στα σχέδια του Δήμου. Παρά τις πιέσεις του lockdown, των απαγορεύσεων και της εξόφθαλμης πλέον κρατικής καταστολής, αμέσως μετά την ανακοίνωση του σχεδίου καλείται και συγκροτείται ανοιχτή συνέλευση γειτονιάς με μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Οι κάτοικοι ενώνονται και δηλώνουν πώς είναι εδώ και δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν το σχέδιο να ολοκληρωθεί…

Ο Λόφος του Στρέφη αποτελεί πράσινο σημείο – ορόσημο για τα Εξάρχεια. Έχει υπάρξει για χρόνια χώρος συνάντησης και οργάνωσης πολιτικών εκδηλώσεων, ανάσας και ξεκούρασης, χώρος ανοιχτός, ζωντανός και πολύχρωμος.

Και έτσι θέλουμε να παραμείνει.

Πρωτοβουλία Ντοκιμαντέρ για τον αγώνα για τον Λόφο Στρέφη

Στο teaser ακούγεται το μουσικό απόσπασμα από το “Για πες μας Χάρε να χαρείς/Ζαλίζομαι” του Κωνσταντή Πιστιόλη.”

 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό