Newsroom

Newsroom

«Αγώνας δρόμου» Ισραήλ και Τουρκίας για τη θέση… διαμεσολαβητή στην ουκρανική κρίση

Διπλωματικός πυρετός στην Άγκυρα για να αυξηθεί το διεθνές κύρος της Τουρκίας κάνοντας την ουκρανική κρίση... τουρκική ευκαιρία

AP21170439604642 1

Τον ρόλο του διαμεσολαβητή, που θα μπορούσε να φέρει με τη σειρά του ιδιαίτερο διεθνές κύρος, επιθυμουν τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία.

Οι δύο χώρες έχουν επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» προκειμένου να προλάβουν να χριστούν «διαμεσολαβητές», με την ελπίδα να καταφέρουν να οδηγήσουν τη Ρωσία και την Ουκρανία σε μια εκεχειρία και έναν απευθείας διάλογο σε ανώτερο ή και ανώτατο επίπεδο.

Από τη μια πλευρά, Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ συναντήθηκε σήμερα στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Είναι η πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, που ένας ξένος ηγέτης επισκέπτεται τη Μόσχα. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν βρισκόταν στη Ρωσία την επομένη της επίθεσης, όμως εκείνη η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη από καιρό.

Το Ισραήλ, το οποίο φιλοξενεί σημαντικό πληθυσμό Ρώσων μεταναστών, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας αν και προηγουμένως αξιωματούχοι υποβάθμιζαν τις προσδοκίες για επίτευξη κάποιας σημαντικής εξέλιξης.

Το Ισραήλ, χώρα στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Κίεβο, στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Παράλληλα όμως είπε ότι θα διατηρήσει την επικοινωνία του με τη Μόσχα, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης.

Το Ισραήλ λαμβάνει επίσης υπόψη του τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει η Μόσχα στη γειτονική Συρία, όπου ο ισραηλινός στρατός πλήττει συχνά στόχους του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Οι επαφές με τη Μόσχα βοηθούν να αποτραπεί μια κατά λάθος ανταλλαγή πυρών μεταξύ ρωσικών και ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή αυτήν.

Από την άλλη, η Τουρκία, η οποία επιχείρησε αρχικά να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο απορρίφθηκε από τη Ρωσία επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ, βρίσκεται και πάλι σε διπλωματικό πυρετό.

Μάλιστα σήμερα ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε τηλεφωνικά με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ προγραμματίστηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν αύριο με Πούτιν, αλλά και Ζελένσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται, η Τουρκία ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να φιλοξενήσει μια απευθείας συνάντηση, ακόμη και του Πούτιν με τον Ζελένσκι, στο έδαφός της, γεγονός που αν συνέβαινε θα αναδείκνυε πολύ τη διπλωματική της εικόνα.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό