Άγνωστο αν υπάρχουν νεκροί από την ιρανική αντεπίθεση

Ιρακινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 80 αμερικανούς νεκρούς, ενώ αμερικανικές πηγές υποστηρίζουν ότι κανένας αμερικανός στρατιώτης δε σκοτώθηκε. Διφορούμενη η δήλωση Τραμπ για το θέμα

NewsRoom 08/01/2020 | 11:54

Την ίδια ώρα που πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου υποστήριζαν ότι τα ιρανικά πυραυλικά χτυπήματα σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ δεν είχαν ανθρώπινα θύματα, τα ιρακινά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 80 αμερικανούς στρατιώτες νεκρούς.

Την ίδια ώρα, τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το BBC και το AlJazeera δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να υιοθετήσουν καμία από τις δύο εκδοχές.

Πάντως, ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να υπάρχουν αμερικανοί νεκροί και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε ανάρτησή του μετά την ιρανική απάντηση στη δολοφονία του Σουλεϊμανί, υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή γίνεται εκτίμηση για θύματα και ζημιές».

Στην ανάρτησή του σημειώνει ότι μέχρι τώρα είναι όλα καλά και ότι θα προχωρήσει σε δήλωση αύριο το πρωί.

Ιρανική αντεπίθεση σε ιρακινό έδαφος

Νωρίτερα σήμερα, οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους εναντίον βάσης την οποία χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια, τονίζοντας πως επρόκειτο για αντίποινα για την εξόντωση του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή και διαμηνύοντας ότι θα προχωρήσουν σε νέα, «ακόμα πιο συντριπτικά» αντίποινα σε περίπτωση νέων αμερικανικών επιθέσεων, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η «Επιχείρηση Μάρτυρας Σουλεϊμανί» άρχισε τα ξημερώματα και βρίσκεται σε εξέλιξη με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια του Ιράκ.

Σύμφωνα με το Tasnim, έχουν εκτοξευθεί τουλάχιστον 35 πύραυλοι μέχρι στιγμής.