Άγνωστη λέξη ο φασισμός για την Κεραμέως στο μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου

Ο φασισμός απουσίασε παντελώς από το φετινό μήνυμα της υπουργού Παιδείας

NewsRoom 25/10/2019 | 13:15

Το μήνυμα του εκάστοτε υπουργού Παιδείας για την 28η Οκτωβρίου κινείται πάνω - κάτω σε συγκεκριμένο πλαίσιο, αλλά κάθε φορά ο υπουργός θα δώσει και το δικό του στίγμα. Το στίγμα λοιπόν που αφήνει με το σημερινό της μήνυμα η Νίκη Κεραμέως είναι ότι δεν έχει καμία αξία να αναφερθεί στον φασισμό, καθώς στο μήνυμά της δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε αυτόν. 

Για την υπουργό Παιδείας, η νίκη κατά του φασισμού αγνοείται παντελώς ενώ εστιάζει στα «επιτεύγματα του Ελληνισμού» και σε μια «έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις, που τον απειλούν», με μια αφηρημένη διατύπωση, χωρίς να κατονομάζει τις δυνάμεις αυτές ως φασίστες ή ναζί. 

Τα μηνύματα που επιλέγει να περάσει στους μαθητές είναι ότι ο λαϊκισμός βρίσκεται σε άνοδο (για την ακροδεξιά ούτε λόγος), σε μια φανερή προσπάθεια αποϊδεολογικοποίησης του μηνύματος της γιορτής. 

Το μήνυμα της υπουργού Παιδείας είναι το εξής:

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Αγαπητοί κύριοι και κυρίες Εκπαιδευτικοί,

Γιορτάζουμε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της μακράς και ένδοξης ιστορίας της χώρας μας. Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μία ημέρα που φέρει ιδιαίτερο βάρος για τη συλλογική μας ταυτότητα, για τρεις ιδιαίτερους λόγους, ανάμεσα σε άλλους πολλούς:

Μας υπενθυμίζει τα επιτεύγματα του Ελληνισμού. Στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της πιο μελανής ίσως σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας, οι αντίξοες συνθήκες και η δυσανάλογη ισχύς προς τον κατακτητή δεν πτόησαν τον ελληνικό λαό. Αψηφώντας κάθε δυσκολία, οι Έλληνες αποφάσισαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιταχθούν στις δυνάμεις του μίσους και της βίας, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία μας.

Αποτελεί διδαχή και αναδεικνύει τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας. Η έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις, που τον απειλούν, συνιστά επαναλαμβανόμενο μοτίβο στη μακραίωνη ιστορία μας. Η ισχύς αυτή πηγάζει από την ικανότητά μας να συσπειρωνόμαστε γύρω από έναν κοινό στόχο, όταν οι θεμελιώδεις αξίες μας κινδυνεύουν.

Στις μέρες μας, που οι ακραίες φωνές του λαϊκισμού επιδιώκουν να δυναμώσουν, που ο ατομικισμός και η αποξένωση μαστίζουν την ανθρωπότητα, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναβιώσουμε αξίες, όπως η αυταπάρνηση, ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη, που μας επιτρέπουν, σήμερα, να ζούμε σε μία ελεύθερη, δημοκρατική χώρα.

Αναδεικνύει τη σημασία της εκπαίδευσης στην προσπάθεια να διατηρήσουμε την εθνική μας μνήμη, καθώς και να καλλιεργήσουμε μια πιο διαδραστική σχέση με το παρελθόν μας. Η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας και η γνωριμία με την ιστορική μας ταυτότητα, η δυνατότητα εντοπισμού και αξιολόγησης αξιόπιστων ιστορικών πηγών, αποτελούν γνώσεις και δεξιότητες που οφείλει να αναπτύξει στους μαθητές ένα σύγχρονο σχολείο. Αγαπητά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, Αξιοποιώντας το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό της ιστορικής κληρονομιάς μας, μπορούμε να διδάξουμε και να διδαχτούμε από το παρελθόν και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το παρόν και το μέλλον.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!