Άγνοια Προβόπουλου για τις λεπτομέρειες στα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ – "Άδειασε" ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ καταθέτει σήμερα, Τρίτη Οκτωβρίου ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

57f39d681dc52444318b477f

Άγνοια Προβόπουλου για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

«Δεν έχω γνώση των λεπτομερειών για επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα. Το θέμα αυτό το εξάντλησε ο αρμόδιος επιθεωρητής της ΤτΕ ο οποίος το είχε χειριστεί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, το διάστημα από τον Ιούνιο 2008 έως τον Ιούνιο 2014, στην εισαγωγική του κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή.

«Αυτό υπόκειται στη διαδικασία των εσωτερικών οργάνων κάθε τράπεζας. Ο εποπτικός ρόλος της ΤτΕ περιορίζεται στον έλεγχο των αναληφθέντων κινδύνων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια», τόνισε ο κ. Προβόπουλος και προσέθεσε:

«Αν η ΤτΕ διαπιστώσει αδυναμία στο εσωτερικό σύστημα μιας τράπεζας, επιβάλλει ποινές και κυρώσεις οι οποίες μπορεί να είναι χρηματικές, ενώ, κλιμακούμενες, μπορεί να φθάσουν μέχρι την ανάκληση της τραπεζικής άδειας».

Ταυτόχρονα, απαντώντας σε παρέμβαση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τζαβάρα για τα δάνεια «υψηλού κινδύνου» σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ο Προβόπουλος ανέφερε ότι ήταν αβέβαιη η εγγύηση της μελλοντικής κρατικής επιχορήγησης και γι αυτό αυτά τα δάνεια είχαν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου.

«Κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι μέχρι το 2020 τα δύο κόμματα θα έπαιρναν 40% στις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά πρώην διοικητής της ΤτΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί θητείας Προβόπουλου, ο δανεισμός της ΝΔ αυξήθηκε από 86 σε 107 εκατομμύρια (αύξηση 21 εκ.) και του ΠΑΣΟΚ από 85 σε 99 εκατομμύρια ευρώ (αύξηση 14,8 εκ.) με μοναδική εγγύηση την εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης, σε πολλές περιπτώσεις με ταυτόχρονη εκχώρηση σε 3 ή και 4 τράπεζες.

Μάλιστα πριν λίγες μέρες ασκήθηκε κακουργηματική ποινική δίωξη κατά του οικονομικού υπευθύνου του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου για αυτήν την πρακτική. Από το 2011 τα δάνεια αυτά είναι μη ενήμερα και μη εξυπηρετούμενα, ενώ στην εξεταστική επιτροπή ο κ. Πανταλάκης, πρώην διοικητής της τράπεζας Αττικής και ο κ. Πάσχας, προϊστάμενος της ΤτΕ παραδέχτηκαν ότι είναι «δανεικά κι αγύριστα».

Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Προβόπουλος υπεραμύνθηκε του έργου του ως διοικητής της ΤτΕ, επισημαίνοντας πως επί προεδρίας του, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αναδιάρθρωση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, «χωρίς απώλειες για τους καταθέτες και χωρίς κανένας να υποστεί την παραμικρή ζημιά».

Η ΤτΕ έκανε έγκαιρα τη δουλειά της για την Αγροτική Τράπεζα

Αναφερόμενος στην Αγροτική Τράπεζα, ο κ. Προβόπουλος τόνισε πως η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε έγκαιρα τη δουλειά της όσον αφορά την Αγροτική Τράπεζα. Όπως είπε, η Αγροτική Τράπεζα ήταν εκείνη που έδινε το μεγαλύτερο μερίδιο δανείων και παρουσίαζε αδυναμίες στην πιστοδοτική της πολιτική και της συνέστησε να χαρακτηρίζει ως χορηγίες υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τα κόμματα.

Επιπλέον, χαρακτήρισε ως αδυναμία των τραπεζών την πιστοδοτική ταξινόμηση της χορήγησης δανείων σε κόμματα ως χαμηλού κινδύνου.

Η ΤτΕ δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης δανείων των τραπεζών

Αναφερόμενος στον ακριβή εποπτικό ρόλο της ΤτΕ, διευκρίνισε ότι υλοποιείται βάσει της προληπτικής εποπτείας των τραπεζών, δηλαδή αφορά τον έλεγχο της φερεγγυότητας, της ρευστότητας, της κεφαλαιακής επάρκειας σε σχέση με τους κινδύνους που έχουν αναληφθεί αλλά και της εταιρικής διακυβέρνησης.

Όπως εξήγησε, ο σκοπός του εποπτικού έργου δεν έγκειται στο να μηδενίσει τον κίνδυνο, που αναλαμβάνουν οι τράπεζες κατά τη χορήγηση δανείου, αφού η παροχή πιστώσεων ενέχει από την φύση της κίνδυνο (πιστωτικό). Το εποπτικό πλαίσιο – συμπλήρωσε – αποβλέπει ακριβώς στο να έχουν οι τράπεζες κεφάλαια και προβλέψεις, τα οποία θα καλύπτουν επαρκώς τους κινδύνους που έχουν αναλάβει .

Σε κάθε περίπτωση – συνέχισε ο κ. Προβόπουλος – η ΤτΕ δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης τραπεζικών δανείων ως άτυπη «προεγκρίνουσα» αρχή. Η εγκριτική διαδικασία είναι αποκλειστική ευθύνη των εσωτερικών οργάνων και των αρμόδιων εγκριτικών επιτροπών της κάθε τράπεζας, ανέφερε καταλήγοντας.

Η κατάθεση του Γιώργου Προβόπουλου συνεχίζεται. Παρακολουθήστε τη ζωντανά

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…