Newsroom

Newsroom

"Αγκάθι" οι απαιτήσεις των δανειστών για τις επικουρικές – Εργασιακό μεσαίωνα απαιτεί το ΔΝΤ

Μη διατεθειμένος να ενδώσει στις προτάσεις των δανειστών για το θέμα των επικουρικών μοιάζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Ένα μεγάλο θέμα μένει ανοικτό στο οποίο δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε αυτά που μας ζητάνε» είπε ο υπουργός Εργασίας το Σάββατο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους δανειστές.

5709480e1dc524210f8b45f4

Το νέο ραντεβού ορίστηκε για την Κυριακή, με τον κ. Κατρούγκαλο να δηλώνει πως τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν «κλειδώσει».

Ως γνωστόν, έχει συμφωνηθεί το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, ενώ δεν τίθεται κανένα θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων.

Το «κόλλημα» όμως που προκύπτει είναι οι επικουρικές συντάξεις, και η μείωση αυτών, με τους δανειστές να μη δέχονται την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, ώστε να μην καταρρεύσουν οι επικουρικές συντάξεις, ενώ θέλουν όλο το έλλειμμα της επικουρικής ασφάλισης να κλείσει με μείωση συντάξεων.

Για τα ποσοστά αναπλήρωσης ήδη η ελληνική πλευρά έχει πέσει στο 45% (αναφερόμαστε στον μέσο όρο) από 50%, που προκύπτει από το προσχέδιο το οποίο έχει καταθέσει ο κ. Κατρούγκαλος.

Οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ

Στο φύλλο που κυκλοφορεί το Σάββατο, η Εφημερίδα των Συντακτών αποκαλύπτει πως το ΔΝΤ απαιτεί –και με γραπτές διαβεβαιώσεις- την επιβολή εργασιακού μεσαίωνα.

Συγκεκριμένα, η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές κωλυσιεργεί λόγω της άτεγκτης στάσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει προσύμφωνο ότι οι αλλαγές στα εργασιακά (που θα συζητηθούν τον Οκτώβριο) θα έχουν νεοφιλελεύθερο πρόσημο και θα εισαγάγουν περισσότερη ευελιξία στην ελληνική αγορά εργασίας.

Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις, σύμφωνα με την Ντέλια Βελκουλέσκου, σημαίνουν: ομαδικές απολύσεις, μείωση έως απάλειψη της αποζημίωσης απόλυσης, άλλο θεσμικό καθεστώς για προκήρυξη απεργίας κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ εκνεύρισε ακόμα και τους Ευρωπαίους εκπροσώπους των δανειστών καθώς είναι τουλάχιστον αθέμιτο να ανοίγει τέτοια συζήτηση και μάλιστα με το εκβιαστικό δίλημμα «ή υπογράφεις δεσμευτικό προσύμφωνο ή δεν συναινώ στην αξιολόγηση» για ένα θέμα που είναι εκτός αξιολόγησης.