Αγχωμένη η Ευρώπη για τις κινεζικές επενδύσεις στα Βαλκάνια

Ορυχεία, εργοστάσια σιδηρουργίας, σταθμοί παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, γέφυρες, αυτοκινητόδρομοι: η Κίνα επενδύει στα Βαλκάνια και ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Ενωση.

κινεζικές επενδύσεις στα βαλκάνια

Για μεγάλο διάστημα, η Δύση θεωρούσε ότι ο αντίπαλός της στην ευάλωτη και φτωχή αυτή περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν η Ρωσία.

Ωστόσο η Κίνα είναι ο νέος σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, αφού αποφάσισε να επενδύσει στις βαλκανικές χώρες που είναι πολύ φτωχές για να αναπτύξουν τις υποβαθμισμένες υποδομές τους και να υποστηρίξουν την παραπαίουσα βιομηχανία τους.

Είναι αλήθεια ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιπροσωπεύει το 70% των ξένων επενδύσεων σε Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Κόσοβο, την ώρα που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2007-2016, οι κινεζικές επενδύσεις δεν αντιστοιχούν παρά στο 1%.

Όμως, εδώ και έξι χρόνια, οι Κινέζοι δραστηριοποιούνται κυρίως μέσω χαμηλότοκων δανείων, το ύψος των οποίων τους επιτρέπει να ανταγωνίζονται την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η πόλη αναστήθηκε»

Το Σμεντέρεβο, ανατολικά του Βελιγραδίου, φιλοξενεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο σιδηρουργίας της Σερβίας, που αγοράσθηκε από τους Κινέζους.

Ή καλύτερα, από «τους φίλους μας, όπως τους αποκαλούμε», λέει ο εργάτης Ζόραν Μάτιτς. Και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στον όμιλο HBIS που έσωσε από την πτώχευση το εργοστάσιο και τους 5.000 εργάτες του, καταβάλλοντας 46 εκατομμύρια ευρώ.