Αγαπημένο μου ημερολόγιο: Πέντε μέρες με κυβέρνηση ΝΔ

«Από αύριο ο ουρανός θα είναι πιο γαλανός» - Κυριάκος Μητσοτάκης, 7/7/2019. Το είπε και το έκανε από την πρώτη κιόλας μέρα.

ek0mits2

Αγαπημένο μου ημερολόγιο, 

Σου γράφω για να ξέρεις κι εσύ πώς έχει κυλήσει η τελευταία εβδομάδα. 

Το βράδυ της Κυριακής, ο Κυριάκος καληνύχτησε και είπε ότι «από αύριο ο ουρανός θα είναι πιο γαλανός». Κι από κει ξεκινάει η ιστορία μας, γιατί αυτή η εβδομάδα όπως θα δεις έχει γίνει πραγματικά «γαλάζια». 

Το πρωί της Δευτέρας, στο «κοσμικό» μας κράτος εμφανίστηκαν ξανά παπάδες για την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού. Το πρώτο προεδρικό διάταγμα ορίζει κάποιες από τις αρμοδιότητες που περνούν πλέον στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έτσι λοιπόν, ο πρωθυπουργός θα πάρει υπό την εποπτεία του του απευθείας τις αρμοδιότητες των κρατικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Μάλιστα στο πλαίσιο της μη κομματικής αλλαγής προσώπων όπως κυκλοφορεί, για διευθυντής του ΑΠΕ, η σκέψη είναι να τοποθετηθεί ο λαμπρός δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαπαναγιώτου. Γνωστός για την ευπρέπειά του και το δημοσιογραφικό του έργο, θα συμβάλλει με το χαρακτηριστικό ύφος με το οποίο κάνει καριέρα στο twitter και με θεσμικό πλέον ρόλο θα μπορεί να επικοινωνεί γνωστές ατάκες του όπως: «Ρε βλήτο γράφεις πίπες…», «Τιποτάκι απλώς σε εκθέτω –κι άλλο και σε γλεντάω… Πονάς πολύ; Οι αιμορροΐδες είναι».

Τις επόμενες μέρες ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της μη κομματικής λογικής που φέρνει η νέα κυβέρνηση στο Πρακτορείο, συνοψίζεται στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα της βρετανίδας πρωθυπουργού στον έλληνα ομόλογό της. 

Σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, «η πρωθυπουργός της Βρετανίας ευχήθηκε καλή επιτυχία στον επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης. Στη διάρκεια του σύντομου τηλεφωνήματος συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην Νοτιανατολική Μεσόγειο και ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο της Ευρωπαικής Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή».

Μόνο που… η αντίστοιχη ενημέρωση που υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα της βρετανικής πρωθυπουργίας, φαίνεται πως ήταν πιο λεπτομερής, αφού αναφέρει αναλυτικότερα τα θέματα που συζήτησαν οι δύο πρωθυπουργοί. Μεταξύ αυτών και τα… «ευρύτερα περιφερειακά ζητήματα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Σε σχέση με τα ευρύτερα περιφερειακά ζητήματα, η πρωθυπουργός είπε ότι πίστευε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και χαιρέτισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη να τηρήσει την εφαρμογή της».

Το συγχαρητήριο τηλεφώνημα της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι προς τον νεοεκλεγέντα έλληνα ομόλογό της Κυριάκο Μητσοτάκη, «πετσοκόφτηκε», όπως όλα δείχνουν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων προκειμένου να μη γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο πρωθυπουργών σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ανδροκρατούμενο υπουργικό συμβούλιο

Το απόγευμα της Δευτέρας, ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Τελικά το υπουργικό συμβούλιο δε θα είναι τόσο μικρό όσο είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο στα ενδιαφέροντα συμπεράσματα σίγουρα δεν μπορούν να μην καταγραφούν: 

– 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη εκ των οποίων οι 18 είναι τεχνοκράτες σε θέση υφυπουργών. 

– 5 μόλις γυναίκες από τα 51 κυβερνητικά πρόσωπα αναδεικνύοντας ότι η συμμετοχή γυναικών στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τουλάχιστον υποτιμητική για το γυναικείο φύλο και σηματοδοτεί την υπεράσπιση μιας οπισθοδρομικής και βαθιά πατριαρχικής αντίληψης γύρω από τα ζητήματα ισότητας των φύλων.

Ειδικά για τη συγεκριμένη επιλογή ο νέος πρωθυπουργός θα δεχτεί έντονη κριτική όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και από έγκριτα διεθνή μέσα Ενημέρωσης.

Πρώτος ο δημοσιογράφος του Economist Jeremy Cliffe θα «αδειάσει» τον Μητσοτάκη μέσω αναρτήσεων στο twitter. Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, πέρασε το Σάββατο, την τελευταία μέρα πριν τις εκλογές με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος με τη σειρά του είχε ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει η να σχηματίσει μια κυβέρνηση σύγχρονη και φιλελεύθερη. Ωστόσο μετά την ανακοίνωση και την παρουσία τελικά μόλις πέντε γυναικών και σαρανταέξι ανδρών στο κυβερνητικό σχήμα ο Jeremy Cliffe, σχολιάζει ότι αυτό είναι κάτι πραγματικά απογοητευτικό προσθέτοντας ότι τελικά οι γυναίκες δεν έχουν θέση στη νέα Ελλάδα. Σε άλλη του ανάρτηση μάλιστα, υπογραμμίζει: «Η ανδροκρατούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να είναι προειδοποιητικό σημάδι γι’ αυτούς που πιστεύουν ότι η Ελλάδα άλλαξε. Προέρχεται από το παλιό, διεφθαρμένο πατριαρχικό ελληνικό κατεστημένο και είχε υποσχεθεί ότι θα ξεφύγει από αυτό. Αλλά τελικά απέτυχε σε αυτή τη δοκιμασία ολοκληρωτικά. »

Για το ίδιο θέμα θα κληθεί να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο BBC μιλώντας στη δημοφιλή εκπομπή Hardtalk.  Η δημοσιογράφος Zeinab Badawi δεν του χαρίστηκε στη συζήτηση για την πρωτοφανή υποεκπροσώπηση γυναικών στο νέο υπουργικό του συμβούλιο και τον διάλογο να γίνεται ιδιαίτερα έντονος, αφού η δημοσιογράφος έφτασε στο σημείο να τον ρωτήσει αν μιλάει σοβαρά όταν ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν έβρισκε γυναίκες που να ήθελαν να μπουν στην κυβέρνηση, ενώ του πρότεινε να πάει η ίδια να βρει γυναίκες που θα το ήθελαν.

Όχι στους συγγενείς υπουργών, ναι στον ανιψιό μου

Το νέο υπουργικό θα συνεδριάσει το πρωί της Τρίτης με τα μέλη του συμβουλίου να παραλαμβάνουν ένα βαθύ μπλε – όχι απλά γαλάζιο – φάκελο με τις προτεραιότητες και τον σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης. 

Ανάμεσα σε άλλα, ο νέος πρωθυπουργός θα εξαγγείλει μερικά από τα ασυμβίβαστα που θα διέπουν τη νέα κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβαση με το δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

Αυτή η οδηγία ωστόσο φαίνεται ότι δεν ισχύει για το δεξί χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαξίμου ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, γιο της Κατερίνας Μητσοτάκη και του δικηγόρου Σπύρου Δημητριάδη. Έτσι ο 39χρονος δικηγόρος και συγγενικό πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού από εδώ και στο εξής θα έχει θέση – κλειδί στη νέα κυβέρνηση. 

Όχι δικαστικοί σε κυβερνητικές θέσεις εκτός… αν το κάνουμε εμείς 

Ένα ακόμα παράδειγμα διγλωσσίας και πολιτικής υποκρισίας που θα συμβεί αυτή την εβδομάδα είναι η τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Κράνη στη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε στη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης τον πρώην Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο οποίος είχε συνταξιοδοτηθεί από το δικαστικό Σώμα μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι «ξέχασε» εντελώς, τι έλεγε ως αντιπολίτευση, όταν κατέθετε την πρόταση του κόμματός του «για μια μεγάλη τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση». Μέσα σε αυτές τις προτάσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο κομμάτι της Δικαιοσύνης έλεγε στη Βουλή στις 14 Νοεμβρίου 2018 ότι: «Τέλος και πολύ σημαντικό η δικαιοσύνη απεξαρτάται από την κυβέρνηση και η επιλογή των ανώτατων δικαστών περιέρχεται στη Βουλή μεταξύ των αρχαιοτάτων εξ αυτών. Καταργείται το ειδικό δικαστήριο μισθολογικών διαφορών δικαστών και η αρμοδιότητα αυτή περιέρχεται στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο, το οποίο έχει την δυνατότητα επίσης προληπτικού ελέγχου συνταγματικής νομιμότητας. Όλοι οι δικαστές αποχωρούν αναγκαστικά στο 70 έτος τους ενώ για μια 3ετια αποκλείονται από κυβερνητικές ή πολιτικές θέσεις για να μην ξανά δούμε κύριε Τσίπρα ανώτατοι δικαστικοί μία μέρα μετά την συνταξιοδότηση τους να προσλαμβάνονται ως σύμβουλοι του πρωθυπουργού».

Υπουργός για το Ελληνικό, ο σύμβουλος της Lamda Development

Μια ακόμα επιλογή του νέου πρωθυπουργού που φέρνει νέα ήθη στην πολιτική σκηνή, είναι να τοποθετήσει στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, αρμόδιου για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος και άρα να χειριστεί τα πολεοδομικά θέματα στο Ελληνικό, τον Δημήτρη Οικονόμου. 

Κι αυτό, γιατί όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ του το documentonews.gr o νέος υφυπουργός, γνωρίζει όσο λίγοι την υπόθεση του Ελληνικού και τί πρέπει να γίνει για προχωρήσει η επένδυση και να εξασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Με μια μικρή λεπτομέρεια. Ότι ο κ. Οικονόμου, όντως γνωρίζει τα πάντα κι αυτό γιατί μέχρι πρότινος ήταν σύμβουλος της Lamda Development για το Ελληνικό.

Μάλιστα, ο ίδιος θα επιβεβαιώσει πλήρως το ρεπορτάζ του documentonews.gr, καθώς σε σημερινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984,  τη θέση που κατείχε τη γνώριζε και ο πρωθυπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά στη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη: «Είναι γνωστό όλοι το γνώριζαν».

Ο σύμβουλος επικοινωνίας του Μητσοτάκη σε τετ α τετ με τον Mr Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή 

Μια ακόμα περίπτωση του νέου ήθους που που έφερε αυτή η εβδομάδα είναι η «τυχαία κοινωνική συναναστροφή» του πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή με τον προαναφερθέντα Μπάμπη Παπαπαναγιώτου. Φωτογραφία που αναρτήθηκε στο newsbreak.gr απαθανατίζει τους δυο τους σε τετ α τετ σε γνωστό καφέ στο Κολωνάκι. 

Το Documento επικοινώνησε με το διευθυντή του newsbreak.gr Νίκο Ελευθερόγλου και πρώην διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ανέφερε ότι η φωτογραφία του newsbreak.gr, τραβήχτηκε την Πέμπτη το μεσημέρι, καθώς επίσης και ότι το μαγαζί που έγινε η συνάντηση είναι το γνωστό καφέ Βιβλιοθήκη.

Στη συνέχεια υπήρξε επικοινωνία και με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, σύμβουλο επικοινωνίας του πρωθυπουργού, ο οποίος επιβεβαίωσε στο Documento τη συνάντηση που είχε με τον κ. Φρουζή και υποστήριξε ότι «συναντήθηκα τυχαία μαζί του και κάτσαμε λίγα λεπτά μαζί». Στην ερώτηση αν γνωρίζονται και αν έχουν ξαναμιλήσει, ο κ. Παπαπαναγιώτου απάντησε ότι «έχουμε μια πολύ επιφανειακή σχέση. Δεν γνωριζόμαστε, έχουμε κάποια σχέση, γνωρίζω ποιος είναι και αυτός γνωρίζει ποιος είμαι».

Ο Μπάμπης «τα βάζει» και με τη Liberation: «Έγλειφαν Συριζαίους στο γεμάτο χασισοκαπνό Μαξίμου»

Από τα στιγμιότυπα της διακυβέρνησης αυτών των πέντε ημερών, θα έρθει μέσα από το παραληρηματικό show που έδωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ το αχτύπητο δίδυμο Μπάμπη Παπαδημητρίου – Άρη Πορτοσάλτε. Οι δυο τους αποφάσισαν να σχολιάσουν χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Liberation με αποτέλεσμα οι ακροατές να ακουν από τον βουλευτή της ΝΔ πλέον, Μπάμπη Παπαδημητρίου ότι ανταποκριτές ξένου Τύπου έγλειφαν τους Συριζαίους, ότι το Μέγαρο Μαξίμου ήταν γεμάτο «χασισοκαπνό» και οι δημοσιογράφοι «έγραφαν μετά ό,τι τους άφηνε το θολωμένο από το χασίσι μυαλό τους».

Στις χυδαιότητες που είπε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου για τους ανταποκριτές της Liberation αλλά και πολλών άλλων ευρωπαϊκών εφημερίδων, απάντησε η ίδια η γαλλική εφημερίδα με της άρθρο στην ιστοσελίδα της.

Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος της Liberation κάνει λόγο για «γελοιότητες», ενώ αποκαλεί «Fake News» τα όσα ακούστηκαν στον αέρα του ΣΚΑΪ περί των Ρότσιλντ αναφέροντας ότι η εφημερίδα έχει πάψει να ανήκει στον συγκεκριμένο όμιλο από το 2014, σημειώνοντας ωστόσο ότι η φράση αυτή του βουλευτή της ΝΔ έχει κάποια «υποσυνείδητα μηνύματα».

Η υφυπουργός Εργασίας σε παραλήρημα κατά των ιστορικών στελεχών της Αριστεράς 

Γνωρίζοντας καλύτερα τα νέα στελέχη της κυβέρνησης, έρχονται στην επιφάνεια περιστατικά που αποκαλύπτουν και τις πραγματικές τους θέσεις για το πώς αντιμετώπιζαν και βλέπουν την ιστορική συγκυρία στην Ελλάδα. Τέτοιο παράδειγμα είναι η παλαιότερη τοποθέτηση της νέας υφυπουργού Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, αρκετά πριν αναλάβει καθήκοντα. Σε παρουσίαση βιβλίου στην οποία η κ. Μιχαηλίδου συμμετείχε ως ομιλήτρια, ανέπτυξε τη θέση της η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κατέληγε στο καίριο επιστημονικό συμπέρασμα,  η «αγιοποίηση» του αντιδικτατορικού αγώνα οδηγεί σε… «ψυχική νόσο».

Ο ισραηλινός Τύπος για τον αντισημιτισμό των Βορίδη – Γεωργιάδη 

Η αναμενόμενη υπουργοποίηση των ιδεολογικών ταγών του κόμματος, Μάκη Βορίδη και του Άδωνη Γεωργιάδη δεν πέρασε απαρατήρητη από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης καθώς σχολιάστηκαν έντονα οι ακροδεξιές και αντισημιτικές θέσεις τους.

Με άρθρα που δημοσιεύουν στις ιστοσελίδες τους, οι εφημερίδες Haaretz και Jerusalem Post κάνουν λόγο για το «σκοτεινό παρελθόν» των νέων υπουργών οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ανάλυσή της η Haaretz, προετοιμάζει τον αναγνώστη ήδη από τον υπότιτλο: «προτού ξεκινήσετε να πανηγυρίζετε την πτώση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ρίχτε μια ματιά στους βουλευτές της νεοεκλεγείσας Νέας Δημοκρατίας». Και συνεχίζει: «Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι ο δρόμος που θα έφερνε τη Νέα Δημοκρατία πίσω στην εξουσία θα περνούσε από τη Χρυσή Αυγή και την φθίνουσα δημοτικότητα του ακροδεξιού κόμματος».

Η απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στο Κουκάκι

Η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η επανοικειοποίηση των ΜΑΤ με το φυσικό τους χώρο δεν άργησε καθόλου ώστε το βράδυ της Πέμπτης να επιστρέψει η γνωστή άγρια κατασταλτική αντιμετώπιση απέναντι σε διαδηλωτές. 

Η πορεία που διοργανώθηκε ενάντια στο Air BNB στο Κουκάκι είχε βίαιη κατάληξη, καθώς τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους διαδηλωτές πολύ κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα της Ακρόπολης. 

Όπως αποτύπωσε η κάμερα αυτόπτη μάρτυρα, αστυνομικοί επιτίθενται απρόκλητα σε διαδηλωτή με τους περαστικούς να τους αποδοκιμάζουν. Μάλιστα, ένας τουρίστας διακρίνεται να φωνάζει στους αστυνομικούς «Stop doing this» δηλαδή «Σταματήστε να το κάνετε αυτό». Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαδήλωση που τελικά η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ μετέδωσε υπό το πρίσμα της «επίθεσης αντιεξουσιαστών σε αστυνομικούς», συμμετείχαν κάτοικοι, πολλοί εξ’ αυτών διαδηλώνοντας βρισκόμενοι μαζί με τα παιδιά τους σε καρότσια. 

Δεν κρατήθηκε η ΝΔ: Το ΥΠΕΞ αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας

Στα αξιοσημείωτα αυτών των πρώτων πέντε ημερών, δεν μπορεί να μην είναι και η αλλαγή στάσης του υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τη Βενεζουέλα. Το πρωί της Παρασκευής, εκδόθηκε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα πλέον αναγνωρίζει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, τον μη δημοκρατικά εκλεγμένο και αμφιλεγόμενο πολιτικό, Χουάν Γκουάϊδό.

Αγαπημένο μου ημερολόγιο, 

Σιγά σιγά όλα επιστρέφουν στην «κανονικότητα» και ο «ουρανός έχει γίνει ήδη βαθιά γαλανός».

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό