Αγανάκτηση για τις "κατοικίες" των 2,4 τετρ. μέτρων που σχεδιάζει εταιρεία στη Βαρκελώνη (video)

Μια εταιρεία της Βαρκελώνης προκάλεσε αγανάκτηση στην Ισπανία καθώς σχεδιάζει να προσφέρει "κατοικίες" επιφάνειας μόλις 2,4 τετραγωνικών μέτρων, έναντι 200 ευρώ μηνιαίως.

5b9183a21dc524664b8b4567

“Ευτυχώς, απαγορεύεται να στοιβάζεις τους ανθρώπους. Ο νόμος δεν επιτρέπει τέτοιου είδους κατοικίες” δήλωσε η δήμαρχος της πόλης, Άντα Κολάου, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί από τις αρχές καμία άδεια για να νομιμοποιηθεί η δραστηριότητα της εταιρείας.

Η τελευταία ωστόσο έχει ήδη ξεκινήσει να χτίζει το πρώτο από τα οχτώ “σπίτια” που σκοπεύει να κατασκευάσει και διαβεβαιώνει ότι θα είναι έτοιμο στο τέλος του μήνα. Οι θάλαμοι, που θυμίζουν τα αντίστοιχα ιαπωνικά “ξενοδοχεία”, θα αποτελέσουν μια λύση ανάγκης για τους εργαζόμενους με ολιγόμηνες συμβάσεις οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν για ένα κανονικό σπίτι σε μια τόσο τουριστική και ακριβή πόλη όσο η Βαρκελώνη.

“Ξεκινήσαμε από την ιδέα ότι μια ομάδα ανθρώπων που αδυνατούν να νοικιάσουν σπίτι μπορούν να συγκεντρωθούν όλοι μαζί”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Βικτόρια Θεντράν, μια από τις εκπροσώπους της εταιρείας Haibu (που σημαίνει “κυψέλη” στα ιαπωνικά). Το σχέδιο Haibu είναι στην ουσία ένα σπίτι επιφάνειας άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων, με κουζίνα, κοινόχρηστους χώρους και Ιντερνέτ, στο οποίο θα ζουν όλοι μαζί 14 άνθρωποι: ο καθένας τους θα έχει στη διάθεσή του ένα μικρό δωμάτιο, πλάτους 1,29 μέτρου, ύψους 1,20 και μήκους 2 μέτρων. Ο “θάλαμος” θα χωράει ένα κρεβάτι, ένα τραπέζι και δύο ράφια.

“Προφανώς, δεν είναι μια αξιοπρεπής κατοικία, κανείς δεν θα την ήθελε για τον εαυτό του”, παραδέχτηκε η Θεντράν. “Αλλά κανείς δεν θέλει και έναν μισθό 500 ευρώ και, δυστυχώς, υπάρχει. Αντί να ζει κανείς στον δρόμο, εμείς προσφέρουμε αυτό”, επέμεινε.

“Και στα νεκροταφεία υπάρχουν τέτοια σπίτια: τα αποκαλούν φέρετρα” αντέδρασε μέσω του Twitter ο Ινίγκο Ερεχόν, στέλεχος του αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος Podemos.

Στις τουριστικές περιοχές της Ισπανίας και στις μεγάλες πόλεις οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια. Από το 2014 μέχρι το 2017 αυξήθηκαν κατά 28,7% φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 903 ευρώ.

Ο μέσος μισθός στην Ισπανία φτάνει τα 1.880 ευρώ μηνιαίως, όμως οι νέοι κάτω των 30 ετών δεν παίρνουν περισσότερα από 1.300 ευρώ, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εξεύρεση μιας αξιοπρεπούς κατοικίας.

Η εταιρεία σκοπεύει να νοικιάζει τις “κυψέλες” της σε άτομα ηλικίας 25-45 ετών που έχουν μισθό πάνω από 450 ευρώ. Σύμφωνα με τη Haibu, ήδη 500 άνθρωποι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ζήσουν σε αυτούς τους μικροσκοπικούς θαλάμους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο επιθετικής και αμυντικής δράσης

iran pyrayloi

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο επιθετικής και αμυντικής δράσης

Η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων