Αυξάνεται η πίεση στον Πούτιν για να σταματήσει την επιστράτευση – Τι ζητούν βουλευτές ρωσικών περιφερειών

Το Reuters είδε αντίστοιχα αιτήματα από αντιπολιτευόμενους βουλευτές στις περιοχές της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης, του Πσκοφ και του Βέλικι Νοβγκορόντ. Όλοι τους είναι μέλη του φιλελεύθερου, αντιπολιτευόμενου κόμματος Yabloko.

AP22272440671435

Αντιπολιτευόμενοι εκπρόσωποι από πέντε ρωσικά περιφερειακά συμβούλια έχουν απευθύνει εκκλήσεις καλώντας τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να εκδώσει διάταγμα που θα τερματίζει την επιστράτευση που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο για να ενισχύσει τις δυνάμεις εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το τέλος της επιστράτευσης 300.000 εφέδρων στις 31 Οκτωβρίου ύστερα από εβδομάδες χάους, κατά τις οποίες εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι εγκατέλειψαν τη χώρα και αναφέρθηκαν πολλές περιπτώσεις με λάθη στη στρατολόγηση. Το Κρεμλίνο είχε τότε δηλώσει ότι δεν χρειάζεται επίσημο διάταγμα για την ακύρωση της επιστράτευσης.

Η Εμίλια Σλαμπούνοβα, αντιπολιτευόμενη σύμβουλος στην Καρελία στη βόρεια Ρωσία, δήλωσε ότι η απουσία τέτοιου διατάγματος σημαίνει ότι όσοι έχουν ήδη στρατολογηθεί δεν μπορούν να αποχωρήσουν από τις ένοπλες δυνάμεις.

Διοικητές αρνήθηκαν να τους απαλλάξουν και οι προσφυγές σε δικαστήρια κατά τέτοιων αρνητικών αποφάσεων δεν οδήγησαν πουθενά, δήλωσε η ίδια. Τα δικαστήρια παίρνουν το μέρος των διοικητών, επικαλούμενα το γεγονός ότι το διάταγμα επιστράτευσης του Πούτιν που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο έχει ακόμα νομική ισχύ.

Δικηγόροι επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι αυτό έχει συμβεί τουλάχιστον σε δύο δικαστικές υποθέσεις – μία κοντά στη Μόσχα και μία στην Τσιτά, στη Σιβηρία.

«Εμείς, ως σύμβουλοι, εκπροσωπούμε τους ψηφοφόρους μας και αυτές οι εκκλήσεις από εμάς είναι το αποτέλεσμα πολλών εκκλήσεων από τους πολίτες», δήλωσε η Σλαμπούνοβα.

Το Reuters είδε αντίστοιχα αιτήματα από αντιπολιτευόμενους βουλευτές στις περιοχές της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης, του Πσκοφ και του Βέλικι Νοβγκορόντ. Όλοι τους είναι μέλη του φιλελεύθερου, αντιπολιτευόμενου κόμματος Yabloko.

Είναι σπάνιο και επικίνδυνο

Σε ερώτηση για το εάν το Κρεμλίνο γνωρίζει την πρωτοβουλία περιφερειακών συμβούλων, ο εκπρόσωπός του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι έχει «ήδη αποσαφηνίσει τα πάντα» σε ό,τι αφορά την επιστράτευση, άρα δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο να ειπωθεί επί του θέματος αυτού.

Είναι σπάνιο, και επικίνδυνο, για αιρετούς αξιωματούχος να αμφισβητούν δημοσίως το Κρεμλίνο αναφορικά με τη διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία, Μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, η Ρωσία εισήγαγε νόμους που προβλέπουν μεγάλες ποινές κάθειρξης για «απαξίωση» των ενόπλων δυνάμεων ή τη διασπορά «ψευδών ειδήσεων» για αυτές.

Τα αιτήματα των συμβούλων ανέφεραν ότι η έλλειψη διατάγματος που να τερματίζει την επιστράτευση «δημιουργεί νομική αβεβαιότητα», επιτρέπει «οι πολίτες να συνεχίζουν να στρατολογούνται» και «επιτρέπει οι στρατιωτικοί διοικητές να αρνούνται στους πολίτες να τους απαλλάξουν από τα καθήκοντά τους».

«Γνωρίζω υποθέσεις που τα γραφεία στρατολογίας μας ήδη εκδίδουν σήμερα επιστρατευτικά έγγραφα για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο Μπόρις Βισνέφσκι, σύμβουλος στη Νομοθετική Συνέλευση στην Αγία Πετρούπολη που έχει επίσης υπογράψει την έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στο «νομικό κενό» που προκάλεσε η απουσία του διατάγματος και που «δημιουργεί ευκαιρίες για νομικό πανδαιμόνιο». Το Reuters δεν κατάφερε να διασταυρώσει τα στοιχεία στα οποία εκείνος αναφερόταν.

Ο Βισνέφσκι δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του σε άλλες περιοχές δεν φοβούνται για αντίποινα. «Είμαστε η μοναδική πολιτική δύναμη στη χώρα που αντιτίθεται ανοικτά στον Πούτιν», δήλωσε. «Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι, άρα υπάρχει ακόμα ελπίδα».

Νέο μπαράζ εμπρησμών-4 αυτοκίνητα στις φλόγες το πρωί του Σαββάτου

εμπρησμος

Νέο μπαράζ εμπρησμών-4 αυτοκίνητα στις φλόγες το πρωί του Σαββάτου

Προβληματισμό στις αστυνομικές αρχές έχουν προκαλέσει τα συνεχόμενα περιστατικά με τους εμπρησμούς αυτοκινήτων που σημειώνονται…