Αυτή η διαδικασία εντείνεται μετά την ηλικία των 60 και μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη δύναμη και κινητικότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσεων και τραυματισμών.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσουμε τη μυϊκή μας μάζα και τη φυσική μας κατάσταση είναι να παραμένουμε δραστήριοι και να γυμναζόμαστε τακτικά. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες από τη Σχολή Ιατρικής του Χάρβαρντ, η βέλτιστη άσκηση για τους ανθρώπους άνω των 60 ετών δεν είναι το περπάτημα ή η κολύμβηση. Οι ειδικοί του Χάρβαρντ προτείνουν τη συμμετοχή σε πολεμικές τέχνες, και ιδιαίτερα το τάι τσι.
Ποια είναι τα οφέλη αυτού του είδους άσκησης
Όταν σκεφτόμαστε τις πολεμικές τέχνες, ίσως φανταζόμαστε γρήγορες και δυναμικές κινήσεις, όπως στο καράτε. Όμως, στην περίπτωση του τάι τσι, του αϊκίντο ή του wing chun, η άσκηση επικεντρώνεται σε αργές και συνειδητές κινήσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ισορροπίας και της δύναμης. Ειδικότερα, οι μύες των ποδιών και του κορμού ενδυναμώνονται, ενώ όλο το σώμα συμμετέχει στη διαδικασία της άσκησης.
Ο δρ. Πίτερ Μ. Ουέιν από τη Σχολή Ιατρικής του Χάρβαρντ έχει μελετήσει τις επιδράσεις του τάι τσι στη γήρανση και διαπίστωσε ότι αυτή η πρακτική βοηθά το σώμα να παραμείνει ευέλικτο και συντονισμένο. Αν και δεν είναι τόσο έντονη όσο η άρση βαρών, ενισχύει τη λειτουργική δύναμη, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες πτώσεων.
Επίσης, καθώς είναι μια άσκηση με φόρτιση βάρους, το τάι τσι διεγείρει τα οστικά κύτταρα, ενισχύοντας την πυκνότητα των οστών και βοηθά στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.
Εκτός από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της ευλυγισίας και της κινητικότητας, το τάι τσι ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Η τακτική πρακτική του βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, στη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών και στη διατήρηση μιας θετικής διάθεσης. Τέλος, έχει αποδειχτεί ότι η άσκηση αυτή συμβάλλει στη χαλάρωση του σώματος και του νου, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου.
Διαβάστε επίσης:
Ξάνθη: Κρατούσε φυλακισμένη στο σπίτι του 79χρονη που γνώρισε μέσω facebook – Την κακοποιούσε επί 40 μέρες
Κακιούζης: Tο μήνυμά του για το ματς του Ισραήλ – «Δεν είναι μόνο αθλητικό»
Κύπρος: Σοκάρει υπόθεση αιμομιξίας – 14χρονος κατέγραφε και διακινούσε τις συνευρέσεις του με την αδελφή του
Μποφίλιου: Η απάντηση στο Βουλαρίνο για το bodyshaming – «Για κάποιους μπορεί να είναι και δουλειά»
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr