Αυτοεξόριστος τούρκος δημοσιογράφος: Ο Ερντογάν με ειδική ομάδα της MIT θα κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα

Τα τρία ενδεχόμενα σενάρια παρέμβασης και ο χρόνος που θα υλοποιηθούν, σύμφωνα με τον τούρκο αυτοεξόριστο δημοσιογράφο - Στήνουν νέα «Ίμια»;

AP toyrkia

Ο αυτοεξόριστος στη Σουηδία τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ αποκαλύπτει στο Nordic Monitor ότι ο πρόεδρος Ερντογάν σχεδιάζει να επιστρατεύσει μια «μυστική, ειδικά εκπαιδευμένη μονάδα, που υπόκειται στην ΜΙΤ για να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα».

Ο Μποζκούρτ επισημαίνει ότι η ύπαρξη της μονάδας δεν έχει αποκαλυφθεί επισήμως και αποτελεί σχετικά πρόσφατο «εργαλείο στο οπλοστάσιο των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας» και υπογραμμίζει ότι θα κάνει, για πρώτη φορά, μυστική επιχείρηση εναντίον δυτικής χώρας. Η χρονική συγκυρία του δημοσιεύματος δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαία, αφού η ένταση μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται «στα κόκκινα», με το δημοσίευμα να υπογραμμίζει ότι ένα ενδεχόμενο πλήγμα θα έχει ως στόχο την ενίσχυση της δημοφιλίας του Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2023.

Ο Ερντογάν εκδίωξε τον Αμπντουλάχ Μποζκούρτ το 2016, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, προσάπτοντάς του την κατηγορία ότι ανήκει στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, η οποία θεωρείται τρομοκρατική από το τουρκικό κράτος. Ο Μποζκούρτ διαμένει στη Σουηδία από την οποία η Τουρκία είχε ζητήσει ως αντάλλαγμα την παράδοση Κούρδων και γκιουλενιστών.

Τα σενάρια

Το σχέδιο, σύμφωνα με τον Μποζκούρτ, περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα ενεργειών: από σαμποτάζ στα ελληνικά νησιά κοντά στην Τουρκία μέχρι την ύψωση σημαίας σε βραχονησίδα, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και ψεύτικη επιχείρηση για να δικαιολογηθεί κάποια τουρκική επέμβαση. Τα σχέδια έχουν τεθεί στη διάθεση του Ερντογάν από τον έμπιστο σύμβουλο και επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, με το δημοσίευμα να αναφέρει ότι ο Ερντογάν δεν έχει αποφασίσει ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φιντάν περιγράφεται από το δημοσίευμα ως ένας φανατικός ισλαμιστής, υπέρ του θρησκόληπτου καθεστώτος στο Ιράν. Όταν ανέλαβε τις μυστικές υπηρεσίες το 2010, θέλησε να δημιουργήσει τη δική του επίλεκτη δύναμη, στα πρότυπα της Δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν.

Το Nordic Monitor επικαλείται πηγές σχετικές με την εκπόνηση των σχεδίων και αναφέρει ότι η ειδική μονάδα των μυστικών υπηρεσιών αναμένεται να τεθεί σε κίνηση κάποια στιγμή μέσα στο 2023, καθώς θα πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία. Να σημειωθεί ότι το κόμμα του τούρκου προέδρου, ΑΚΡ, φαίνεται να έχει βραχεία κεφαλή της τάξης του 2,5% στις δημοσκοπήσεις έναντι του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP (ΑΚΡ 30%, CHP 27,5%).

Διαβάστε εδώ το κείμενο του Αμπντουλάχ Μποζκούρτ στο Nordic Monitor

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…