Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, γαλακτοκομικά και ξηρούς καρπούς μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες για μακροχρόνια ζωή, όπως δείχνει νέα έρευνα. Η μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί για πολλά χρόνια ως το “μυστικό” για μακροζωία και καλή υγεία, καθώς συνδέεται με χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας και ασθενειών που σχετίζονται με την κακή διατροφή.
Επιστήμονες από την Ισπανία ανακάλυψαν ότι η αυστηρή τήρηση αυτής της διατροφής – η οποία περιλαμβάνει άπαχο κρέας, πουλερικά, δημητριακά και πολλά φρούτα και λαχανικά – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά πάνω από 20%. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, τέσσερα συγκεκριμένα τρόφιμα – φρούτα, γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί και καλά έλαια, όπως το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο – είναι τα πιο σημαντικά για τη μείωση του κινδύνου.
Τι αναφέρει η μελέτη των ειδικών
Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών και γλυκών ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρης απώλειας ζωής. Οι ερευνητές, που χαρακτήρισαν τα ευρήματα ως σημαντικά, κάλεσαν το κοινό να σκεφτεί σοβαρά την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής λόγω των “σημαντικών ωφελειών για την υγεία και το περιβάλλον” και της μειωμένης πιθανότητας πρόωρου θανάτου.
Στην έρευνα παρακολουθήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 11.000 ενηλίκων με μέση ηλικία τα 48 έτη. Κάθε συμμετέχων αξιολογήθηκε με βάση την κατανάλωση 15 ομάδων τροφίμων, σύμφωνα με τη διατροφή Planetary Health Diet (PHD), και το πόσο κοντά βρισκόταν στη μεσογειακή διατροφή.
Η διατροφή PHD, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet πριν από πέντε χρόνια, επικεντρώνεται στα φυτικά τρόφιμα και τις μικρές ποσότητες κρέατος, ενώ έχει στόχο να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας. Προτείνει περίπου 2.500 θερμίδες την ημέρα, σύμφωνα με τη Daily Mail.
Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει άπαχο κρέας, μέτρια ποσότητα γαλακτοκομικών, φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια.
Επιπλέον, εκτιμήθηκε η περιβαλλοντική επίπτωση της διατροφής κάθε συμμετέχοντα, χρησιμοποιώντας δεδομένα που καταγράφουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τη χρήση γης.
Κατά τη διάρκεια 14 ετών παρακολούθησης, καταγράφηκαν 1.157 θάνατοι. Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο Προληπτικής Καρδιολογίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μιλάνο, έδειξαν ότι η στενή προσήλωση στη διατροφή PHD και στη μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου.
Διαβάστε επίσης:
Παραιτήθηκε ο Χρήστος Παπαδημητρίου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ μετά τις παλινωδίες για τα Τέμπη
Αλλάζει ο καιρός: Η τελική πρόγνωση για το Πάσχα – Πώς θα ψήσουμε οβελία
Ο Σαλμάς ετοιμάζει νέο κόμμα: «Πρέπει να φύγει ο Μητσοτάκης – Αποφασίζει μόνος του για όλα»