Σύμφωνα με τους ειδικούς κάποιες τροφές δεν πρέπει ξαναζεσταίνονται, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία μας στην περίπτωση που ζεσταθούν πάνω από μία φορά.
Μπορεί ο φούρνος μικροκυμάτων να αποτελεί μια συσκευή που μας λύνει τα χέρα στους σύγχρονους, καταιγιστικούς ρυθμούς ζωής ωστόσο υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγετε να τα ξαναζεσταίνετε σε αυτόν, καθώς μπορεί να προκαλέσουν από αλλοίωση στη γεύση, στην υφή τους ή ακόμα και να δημιουργήσουν κινδύνους.
Διαβάστε επίσης: Οι 30 ασθένειες που συνδέονται με την κατανάλωση junk food: Τι έδειξε βρετανική έρευνα
Οι τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεστάνετε και γιατί
1.Ρύζι
Το ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρους Bacillus cereus, ένα βακτήριο που μπορεί να επιβιώσει κατά το μαγείρεμα και να αναπτυχθεί όταν το ρύζι αποθηκεύεται και ξαναζεσταίνεται σε μη κατάλληλες συνθήκες. Αν το ρύζι δεν έχει αποθηκευτεί σωστά (σε θερμοκρασία δωματίου ή περισσότερο από λίγες ώρες), μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Είναι καλύτερο να το καταναλώνεις αμέσως μετά το μαγείρεμα ή να το διατηρείς στο ψυγείο και να το ζεσταίνεις ξανά με προσοχή.
2. Κοτόπουλο
Όταν το κοτόπουλο ξαναζεσταίνεται σε φούρνο μικροκυμάτων, μπορεί να γίνει στεγνό και λιγότερο νόστιμο. Επιπλέον, η ξαναθέρμανση μπορεί να δημιουργήσει ανισόρροπες θερμοκρασίες, αφήνοντας κάποια σημεία του κοτόπουλου να μην ζεσταθούν επαρκώς, κάτι που μπορεί να προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων.
3. Σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά
Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, περιέχουν νιτρικά άλατα. Όταν αυτά τα λαχανικά ξαναζεσταίνονται, υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής των νιτρικών σε νιτρώδη, τα οποία είναι δυνητικά επικίνδυνα για την υγεία, ειδικά για τα παιδιά.
4. Πατάτες
Οι πατάτες πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μετά το μαγείρεμα ή να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Αν τις αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου και τις ξαναζεστάνεις, μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του βακτηρίου Clostridium botulinum, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
5. Θαλασσινά
Τα θαλασσινά (όπως οι γαρίδες και τα ψάρια) έχουν τάση να γίνονται άγευστα και σκληρά όταν ξαναζεσταίνονται στον φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος να μην θερμανθούν ομοιόμορφα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
6. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Αν ξαναζεστάνεις γάλα ή κρέμα στον φούρνο μικροκυμάτων, μπορεί να το δεις να “κόβεται” ή να γίνεται λασπώδες, καθώς οι πρωτεΐνες του γάλακτος μπορεί να αλλοιωθούν κατά την διαδικασία θέρμανσης. Αυτό επηρεάζει τη γεύση και την υφή του.
7. Αυγά
Τα αυγά πρέπει να αποφεύγονται στον φούρνο μικροκυμάτων, ιδιαίτερα όταν είναι σε φλοιό ή ολόκληρα, καθώς μπορεί να εκραγούν λόγω της συσσώρευσης ατμού στο εσωτερικό τους. Ακόμα και τα αυγά που μαγειρεύονται σε μορφή ομελέτας ή scramble μπορεί να χάσουν την υφή τους όταν ξαναζεσταθούν σε μικροκύματα.
Σημειώνεται πως για να αποφύγετε τους κινδύνους και να διατηρήσεετε την ποιότητα του φαγητού σου, είναι πάντα καλό να αποθηκεύετε σωστά τα φαγητά στο ψυγείο και να τα ξαναζεσταίνεετε με προσοχή, εξασφαλίζοντας ότι θερμαίνονται ομοιόμορφα σε όλη τους την ποσότητα και την επιφάνεια.
Ειδήσεις σήμερα:
Black Friday 2024: Πρόστιμα σε 5 πολύ γνωστές εταιρείες για παραπλανητικές εκπτώσεις
Μουτσινάς: Σχολίασε τις «κίτρινες ερωτήσεις» του Χατζηνικολάου αλλά πώς φτάσαμε εκεί