Συνομιλίες για τη «συμφιλίωση» μεταξύ των χωρών του Περσικού Κόλπου και του Ιράν αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε το AFP επικαλούμενο δηλώσεις διπλωμάτη με γνώση του ζητήματος.
Ο μη κατονομαζόμενος διπλωμάτης ανέφερε ότι το Ριάντ αναμένεται να φιλοξενήσει μια σύνοδο που θα επικεντρωθεί στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των κρατών του Κόλπου, του Ιράν και ενδεχομένως άλλων γειτονικών χωρών.
Η πηγή του γαλλικού πρακτορείου δε διευκρίνισε πότε θα λάβει χώρα η εν λόγω σύνοδος, αλλά σημείωσε ότι η πρωτοβουλία θα κινηθεί ανεξάρτητα από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Υπάρχουν σχέδια για περιφερειακές συνομιλίες συμφιλίωσης που θα διεξαχθούν στη Σαουδική Αραβία μεταξύ του Ιράν, των αραβικών κρατών του Κόλπου και ενδεχομένως άλλων χωρών της περιοχής, δήλωσε στο Reuters ένας διπλωμάτης.
Επισημαίνεται πως χθες, 24 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι, επισκέφθηκε το Μουσκάτ για συνομιλίες με αξιωματούχους του Ομάν με στόχο την προώθηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ιράν, Ιράκ και άλλων κρατών του Κόλπου σχετικά με τη μελλοντική διαχείριση των Στενών του Ορμούζ.
Το Ομάν έχει υιοθετήσει επί μακρόν έναν ρόλο αποτελεσματικού διαμεσολαβητή για την επίλυση εντάσεων και περίπλοκων διπλωματικών εξισώσεων στην περιοχή. Εν προκειμένω, ωστόσο, αποτελεί και την αντίπερα του Ιράν ακτή των Στενών του Ορμούζ. Κορυφαία ιρανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Μουσκάτ αυτή την εβδομάδα για συζητήσεις επί της διευθέτησης του καθεστώτος των Στενών.
Σε κοινό ανακοινωθέν κατόπιν της συζήτησης μεταξύ του Σουλτάνου Χάιτχαμ μπιν Ταρίκ και μιας ιρανικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, και τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, αναφέρθηκε πως το Ιράν και το Ομάν βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με άλλους παράκτιους και περιφερειακούς εταίρους για να διασφαλίσουν έναν ολοκληρωμένο συντονισμό σε ό,τι αφορά τα νευραλγικής σημασίας για τον Περσικό Κόλπο στενά.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ-Ιράν: Η συμφωνία φέρνει «νευρική κρίση» στον Κόλπο – Ο ΥΠΕΞ του Τραμπ σε ρόλο πυροσβέστη
Ιράν: «Η διαχείριση του στενού του Ορμούζ δεν θα είναι ποτέ αυτή που ήταν πριν από τον πόλεμο»
Δημοσκόπηση-μήνυμα στον Νετανιάχου: Το 92% των Ισραηλινών βλέπει το Ιράν νικητή του πολέμου
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια