ΓΜ

Γιώργος Μπαϊράμογλου

Το AFP αποκαλύπτει έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα: Η ανθρωπότητα στα πρόθυρα κατακλυσμιαίων επιπτώσεων

Γκρέτα Τούνμπεργκ: "Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση χωρίς να πούμε τα πράγματα όπως είναι”

AP21048718052638

Το νέο σχέδιο έκθεσης από τη συμβουλευτική επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα, έρχεται για ακόμα μια φορά να χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου σε ότι αφορά τις άμεσες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον ίδιο τον άνθρωπο.

Λειψυδρία, εκτοπισμοί, υποσιτισμός, εξαφάνιση ειδών… η ζωή στη Γη όπως τη γνωρίζουμε θα αλλάξει αναπόφευκτα από την κλιματική απορρύθμιση, όταν τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2021 γίνουν 30 ετών ή και ακόμη νωρίτερα, προειδοποιούν σε έκθεσή τους ειδικοί της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (GIEC, IPCC) του ΟΗΕ.

Παρότι η συνολική μελέτη της επιτροπής του ΟΗΕ θα δει το φως της δημοσιότητας την ερχόμενη χρονιά, το AFP αποκάλυψε ένα νέο σχέδιο έκθεσης που προσφέρει μια αναλυτική ματιά στο πως η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επηρεάσει την υγεία, τον πλούτο και την ευημερία της ανθρωπότητας.

Ακολουθούν ορισμένα από τα ευρήματα της επιτροπής.

Τροφή και νερό

Η έκθεση δείχνει πώς η κλιματική αλλαγή έχει ήδη μειώσει την παραγωγή καλλιεργειών παγκοσμίως και προβλέπεται να επηρεάσει ακόμα περισσότερο τις σοδειές κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, με τις πιέσεις να βαραίνουν περισσότερο τις χώρες με τον μεγαλύτερο σε αριθμό πληθυσμό. 

– Από το 2015 ως το 2019 περίπου 166 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στην Αφρική και την Κεντρική Αμερική, είχαν ήδη ανάγκη από διατροφική βοήθεια εξαιτίας φυσικών καταστροφών.
– Η αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, θα υποβαθμίσει την ποιότητα των καλλιεργειών, επιφέροντας μια μείωση στα ζωτικά μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα βασικά τρόφιμα
– Παρά τα υψηλότερα επίπεδα κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, σχεδόν 10 εκατομμύρια παιδιά θα βρίσκονται σε καθεστώς υποσιτισμού έως το 2050

Ακραίος καιρός 

Η αύξηση της θερμοκρασίας θα μειώσει τη φυσική ικανότητα των ανθρώπων να εργάζονται. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Νότιας Ασίας, της υποσαχάριας Αφρικής και ορισμένων τμημάτων της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, θα χάσουν έως και 250 εργάσιμες ημέρες το χρόνο έως το 2100.

-1,7 επιπλέον δισεκατομμύρια ανθρώπων θα εκτεθούν σε έντονη θερμότητα, και 420 επιπλέον εκατομμύρια ανθρώπων θα εκτεθούν σε ακραία κύματα θερμότητας, αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί μισό βαθμό κελσίου παραπάνω από το 1,5 που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.
– Μέχρι το 2080 εκατοντάδες εκατομμύρια κατοίκων σε πόλεις στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, θα αντιμετωπίσουν θανατηφόρα ζέστη για περισσότερες από 30 ημέρες κάθε χρόνο.
– Οι πλημμύρες ετησίως θα εκτοπίσουν κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια ανθρώπων στην Αφρική. Εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων, περισσότερα από 85 εκατομμύρια ανθρώπων, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην υποσαχάρια Αφρική μέχρι το 2050
– Περίπου 170 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να πληγούν από ακραία ξηρασία αυτόν τον αιώνα εάν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου
– Ο αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θνησιμότητας θα τριπλασιαστεί αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3 βαθμούς κελσίου αντί για 1.5

Ασθένειες και άλλες επιπτώσεις

Δεδομένου ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες οδηγούν στην επέκταση του βιότοπου  των κουνουπιών, έως το 2050 ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται να κινδυνεύει από ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια, ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός και ο ιός Zika.

– Εαν δεν σημειωθούν σημαντικές μειώσεις στα ποσοστά ρύπανσης από τον  άνθρακα, επιπλέον 2,25 δισεκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρη την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική, μπορεί να απειληθούν από τον δάγκειο πυρετό 
– Μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, 31 έως 143 εκατομμύρια ανθρώπων, θα αναγκαστούν να μετακινηθούν λόγω έλλειψης νερού και αύξησης της στάθμης της θάλασσας στις περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής, της Νότιας Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Το προσχέδιο της έκθεσης καταλήγει αναφέροντας ότι μόνο μια ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής και κατανάλωσής μας θα μπορούσε να περιορίσει την κλιματική αλλαγή, η οποία επιδεινώνεται από την «υπερκατανάλωση και την καταχρηστική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων».

Η νεαρή Σουηδή ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής, Γκρέτα Τούνμπεργκ, μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση του σχεδίου από τη συνολική έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, δήλωσε ότι:

“Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση χωρίς να πούμε τα πράγματα όπως είναι, όσο δεν είμαστε αρκετά ενήλικες για να πούμε την αλήθεια και να δούμε την πραγματικότητα κατά πρόσωπο” και ότι η έκθεση μας βοηθά “να ανοίξουμε τα μάτια”, που είναι καλύτερο από το “να καθησυχαζόμαστε εσφαλμένα”.

Δείχνει σημάδια έπαρσης ο Αυτιάς: «Η μέτρηση δείχνει ότι είμαι πρώτος στις καρδιές του κόσμου» (video)

autias koinonia

Δείχνει σημάδια έπαρσης ο Αυτιάς: «Η μέτρηση δείχνει ότι είμαι πρώτος στις καρδιές του κόσμου» (video)

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ πορεύεται με... σιγουριά μετά την χθεσινή δημοσκόπηση και δείχνει την…

Το ξέσπασμα του Γιάννη Καλλιάνου: «Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν ακριβά» (video)

καλλιανος

Το ξέσπασμα του Γιάννη Καλλιάνου: «Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν ακριβά» (video)

Ο γνωστός μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος βιώνει τον δικό του «Γολγοθά»…