Αφήστε ήσυχους τους ακροδεξιούς, τους… gamers να προσέχετε!

Η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών που προκάλεσε αντιδράσεις και οι διευκρινίσεις του

ap vgame

Μετά την αντισημιτική επίθεση της Τετάρτης στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι έξω από συναγωγή στην πόλη Χάλε (ανατολικά), ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ προκάλεσε αντιδράσεις όταν υποστήριξε πως η «σκηνή των gamers» αποτελεί μια πηγή τέτοιων βίαιων επεισοδίων.

«Πολλοί από τους δράστες ή τους δυνητικούς δράστες προέρχονται από τη σκηνή αυτή», είναι δηλαδή λάτρες των ηλεκτρονικών παιγνιδιών, τόνισε ο Ζεεχόφερ το Σαββατοκύριακο, σε δηλώσεις του στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό ARD.

Η τοποθέτησή του προκάλεσε κύμα κατακραυγής και χλευασμούς σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κι η ετικέτα #Gamerszene ήταν ανάμεσα στις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες στις γερμανόφωνες αναρτήσεις στο Twitter χθες.

Η επίθεση στη Χάλε αναμεταδόθηκε απευθείας, με αφηγητή τον δράστη, μέσω μιας πλατφόρμας που χρησιμοποιούν λάτρες των ηλεκτρονικών παιγνιδιών. Σύμφωνα με τις αρχές, ο νεαρός οπλοφόρος είχε επίσης προετοιμάσει ένα σχέδιο της επίθεσής του φτιαγμένο κατά τρόπο που θύμιζε ηλεκτρονικό παιγνίδι.

Ο δράστης ομολόγησε ότι είναι οπαδός της άκρας δεξιάς και είχε αντισημιτικά κίνητρα.

«Ορισμένοι βλέπουν τις προσομοιώσεις σαν έμπνευση», επιχειρηματολόγησε ο Ζεεχόφερ, «τα ηλεκτρονικά παιγνίδια μπορεί να είναι αυτά που δίνουν μορφή σε επιθέσεις στον πραγματικό κόσμο. Γι’ αυτό χρειάζεται να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τη σκηνή του gaming», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το dpa και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πολλοί αντέδρασαν με αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που επισήμαιναν πως η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών μάλλον αποσκοπούσε να εκτραπεί η προσοχή από το πρόβλημα του ακροδεξιού εξτρεμισμού, δημιουργώντας κλίμα καχυποψίας έναντι του οποιουδήποτε ασχολείται με ηλεκτρονικά παιγνίδια.

«Τηλεφώνησε η δεκαετία του 1990 και θέλει να ξαναρχίσει η συζήτηση για το ότι τα ηλεκτρονικά παιγνίδια δημιουργούν δολοφόνους», σχολίασε ειρωνικά ο Κονσταντίν Κίλε, υπεύθυνος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. «Για να σοβαρευτούμε, ο ακροδεξιός εξτρεμισμός στον ψηφιακό κόσμο είναι τεράστιο πρόβλημα», συμπλήρωσε.

«Πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο, να μελετήσουμε το πρόβλημα» σχολίασε η Ρενάτε Κίναστ των Πρασίνων. «Ας μην επιτρέψουμε στον Ζεεχόφερ να μας παραπλανά με τη φράση του για τη σκηνή του gaming. Δεν είναι αυτό το θέμα», συμπλήρωσε.

Αντιδρώντας στην τοποθέτηση του Ζεεχόφερ κατά την οποία τα ηλεκτρονικά παιγνίδια ενδέχεται να εμπνέουν βίαιες επιθέσεις, ο Φέλιξ Φαλκ, επικεφαλής της Game, ένωσης των παραγωγών και εμπόρων ηλεκτρονικών παιγνιδιών στη Γερμανία, έκρινε πως «θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο στους πάντες εδώ και πολύ καιρό το ότι, όπως δεν μπορεί κανένας να κατηγορεί κινηματογραφικές ταινίες ή βιβλία για το μίσος και τη βία, τα ηλεκτρονικά παιγνίδια και οι κοινότητες όσων ασχολούνται με αυτά δεν είναι η αιτία» της επίθεσης στη Χάλε.

Αργότερα, ο Ζεεχόφερ επανήλθε για να διευκρινίσει πως αυτό που τον ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο η άκρα δεξιά να χρησιμοποιεί πλατφόρμες ηλεκτρονικών παιγνιδιών για τους δικούς της σκοπούς. «Βλέπουμε ότι εξτρεμιστές της άκρας δεξιάς καταχρώνται το διαδίκτυο και πλατφόρμες ηλεκτρονικών παιγνιδιών, [τα θεωρούν] πλατφόρμες για τα παράνομα μηνύματά τους», εξήγησε μέσω Twitter.

Ο Στέφαν Κράμερ, επικεφαλής της διεύθυνσης της υπηρεσίας πληροφοριών και εσωτερικής ασφαλείας στη Θουριγγία, επίσης προειδοποίησε πως ακροδεξιοί εξτρεμιστές χρησιμοποιούν πλατφόρμες ηλεκτρονικών παιγνιδιών για να «δικτυώνονται και να παρακινούν ο ένας τον άλλο, να καλλιεργούν το μίσος — από την άνεση των καναπέδων τους στα σπίτια τους».

Το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει να τροποποιηθεί η γερμανική νομοθεσία ώστε να εξασφαλιστεί πρόσβαση των υπηρεσιών ασφαλείας σε πλατφόρμες ηλεκτρονικών παιγνιδιών ώστε να ελέγχουν μηνύματα που ανταλλάσσονται ανάμεσα σε χρήστες, καθώς και πρόσβαση σε υπηρεσίες ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, όπως ο ιστότοπος Telegram.

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…