Αφιέρωμα της κορεατικής Hankook Ilbo στα ελληνικά ΜΜΕ – Εκτενείς αναφορές στο Documento: Όλο και πιο τοξική η κυβέρνηση για τα ΜΜΕ

Το μήνυμα του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο: "Σταματήστε το επικριτικό ρεπορτάζ ή "πεθάνετε"»

320327199 602458211649383 1706320049379801138 n 1 1

Εκτενές αφιέρωμα στο κρίσιμο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, δημοσιεύει σήμερα η κορεατική εφημερίδα Hankook Ilbo, με αναφορές στις επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ερευνητική δημοσιογραφία και ιδιαίτερα στο Documento.

Η δημοσιογράφος που μετέβη στην Αθήνα για να καλύψει το θέμα, αναφέρεται αναλυτικά σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ που δεν εκφράζονται θετικά προς την κυβέρνηση, θέτοντας ως προμετωπίδα την περίπτωση του Documento.

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του δημοσιογράφου του Documento και αρχισυντάκτη του koutipandoras.gr Αντώνη Ρηγόπουλου, του δημοσιογράφου των Reporters United, Θοδωρή Χονδρόγιαννου και του αναλπηρωτή εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιου Καλπάκη.

Σημειώντεται ότι η Hankook Ilbo είναι μια ιστορική προοδευτική εφημερίδα της Κορέας. Εκδίδεται από το 1954. Έχει κυκλοφορία πάνω από 210.000 φύλλα ημερησίως και αποτελεί αδελφό έντυπο με τη μεγαλύτερη αγγλόφωνη εφημερίδα της Κορέας, τους Korea Times.

320327199 602458211649383 1706320049379801138 n

Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο της Hankook Ilbo:

Από την αρχή της διακυβέρνησής του, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης προσπάθησε να ξεριζώσει τα ΜΜΕ που ήταν «αγκάθι στο μάτι». Κινήθηκε ώστε να σταματήσουν οι κρατικές και οι ιδιωτικές διαφημίσεις στα μέσα αυτά. Το Documento, διάσημο για το ερευνητικό του ρεπορτάζ, έγινε στόχος.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Documento, Αντώνη Ρηγόπουλο, η κυβέρνηση απαίτησε από διαφημιστές «να αποσύρουν τις διαφημίσεις». Αυτό έχει ξανασυμβεί από το τέλος του στρατιωτικού καθεστώτος το 1974. Οι εταιρείες ακολούθησαν την κυβέρνηση, και τα οικονομικά της Documento πιέστηκε σε σημείο που είχε πρόβλημα στην εκτύπωση εφημερίδων. Το μήνυμα του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο: “Σταματήστε το επικριτικό ρεπορτάζ ή “πεθάνετε”», είπε.

Η ελληνική κυβέρνηση γινόταν όλο και πιο τοξική για τα ΜΜΕ. Στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, πραγματοποιήθηκαν διαφημίσεις για την προώθηση πολιτικών κατά του κορονοιού, ύψους 20 εκατ. ευρώ. Δόθηκαν διαφημίσεις σε μέσα-φαντάσματα, αλλά δε δόθηκε “δεκάρα” στο Documento.

Δεν υπήρχαν αρχές επιβολής της διαφήμισης. «Το μόνο κριτήριο για τον αποκλεισμό του Documento είναι ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση», είπε ο Στέργιος Καλπάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δημοσιογράφος των Reporters United Θοδωρής Χονδρόγιαννος είπε: «Η έκφραση “ψευδείς ειδήσεις” είναι ο “ευκολότερος τρόπος” για όσους βρίσκονται στην εξουσία να μπλοκάρουν το στόμα των ΜΜΕ».

Η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί επίμονα την αφαίρεση και τη διόρθωση των ρεπορτάζ. Είναι ένα μακροχρόνιο παράπονο των ΜΜΕ ότι όταν βγαίνει ένα επικριτικό ρεπορτάζ, η κυβέρνηση το αρνείται ως «μη αληθές» αλλά δεν εξηγεί «τι δεν ισχύει». Οι διαμαρτυρίες ακολουθούνται από αντιδικίες. Το Documento έχει κατηγορηθεί από την αξιωματούχους περίπου 80 φορές τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Ο δημοσιογράφος Ρηγόπουλος επισήμανε, «Με βάση τις μηνύσεις που καταθέτουν, η κυβέρνηση καταγγέλλει τη «Documento ως ένα κακής ποιότητας ΜΜΕ που μηνύεται συνεχώς».

* H μετάφραση έχει γίνει με την υπηρεσία Google Translate και ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται απόλυτα στο πρωτότυπο κορεατικό κείμενο.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ