Newsroom

Newsroom

Μεγάλο αφιέρωμα σε Άλφρεντ Χίτσκοκ και Φρανσουά Τριφό

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διαρκέσει έως τις 5 Δεκεμβρίου 2019 στην Ταινιοθήκη (αίθουσες A,B) και το Exile Room, με κάποιες από τις δράσεις του να φιλοξενούνται και στο Γαλλικό Ινστιτούτο, παρουσιάζει, ένα μεγάλο αφιέρωμα.

trifo3

Με αφορμή το αμερικανικό ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής Hitchcock/Truffaut του Κεντ Τζόουνς, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο το οποίο καταγράφει τη σειρά μαραθώνιων συνεντεύξεων του Άλφρεντ Χίτσκοκ προς τον νεαρό Φρανσουά Τριφό, θα προβληθούν 6 ταινίες από κάθε δημιουργό σε μια μεταξύ τους «συνομιλία». Ανάμεσά τους και οι δύο αγαπημένες χιτσκοκικές ταινίες του Τριφό: Σιωπηλός Μάρτυς και Υπόθεση Νοτόριους.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Όλες οι ταινίες θα προβληθούν σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες.

Ο «νοικάρης » (The Lodger) με ζωντανή μουσική

Την Κυριακή 1/12 (17:00, Ταινιοθήκη – Αίθουσα Α) θα παρουσιαστεί η βωβή ταινία του Χίτσκοκ O νοικάρης (1927). Ζωντανή πρωτότυπη μουσική: Μηνάς Ι. Αλεξιάδης, synthesizers.

Τo αφιέρωμα

Το αφιέρωμα δανείζεται τον τίτλο του από το βιβλίο Hitchcock Truffaut (Φρανσουά Τριφό: Χίτσκοκ ο τίτλος της ελληνικής έκδοσης) που καταγράφει μια σειρά μαραθώνιων συνεντεύξεων που πήρε ο Τριφό από τον Χίτσκοκ στο διάστημα μιας εβδομάδας τον Αύγουστο του 1962, κι ενώ ο τελευταίος ολοκλήρωνε το μοντάζ της ταινίας του Τα πουλιά. 

Το αφιέρωμα φωτίζει τη σχέση μεταξύ του άρχοντα του σασπένς και του ηγέτη της νουβέλ βαγκ, τους οποίους χωρίζει μια ήπειρος και μια γενιά. Όπως σημειώνει στον κατάλογο του 10ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας η επιμελήτρια του αφιερώματος Φαίδρα Παπαδοπούλου, «για τον Χίτσκοκ μπορεί να ήταν μια σειρά συνομιλιών μ’ έναν νεαρό σκηνοθέτη, όμως για τον Τριφό, η συλλογή αυτή, την οποία επεξεργάστηκε ως το τέλος της ζωής του, είχε ειδικό βάρος: ήταν ολοφάνερα μία από τις ταινίες του. Σαν μια χειρονομία αγάπης γιου προς πατέρα, ο Τριφό υπερασπίζεται το έργο του Χίτσκοκ, για το οποίο δηλώνει στην εισαγωγή του βιβλίου: «Σκέφτηκα τότε πως ο Χίτσκοκ, που η ιδιοφυΐα του μόνο με εκείνη του Νταλί θα μπορούσε να συγκριθεί, είχε πέσει τελικά, στους κύκλους των Αμερικανών διανοούμενων, θύμα τόσων ειρωνικών και ηθελημένα εξευτελιστικών συνεντεύξεων».

Όχι επειδή ο συνεντευξιαζόμενος ήταν ο μετρ του τρόμου –και του ασυνήθιστου, όπως προσθέτει ο Τριφό στην εισαγωγή– μα κυρίως επειδή το βιβλίο αποτελεί τη σπάνια καταγραφή του πνεύματος μιας γενιάς σκηνοθετών που πέρασαν αλώβητοι από το βουβό στο ηχητικό σινεμά. Διαβάζοντας το Hitchbook, όπως το είχε ονομάσει αρχικά ο Τριφό, έχουμε μπροστά στα μάτια μας το ενθύμιο ενός σκηνοθέτη-μοντέλο που έχει πια εξαφανιστεί. Ο Χίτσκοκ προσεγγίζει τις ιστορίες του με την αυθάδεια ενός παιδιού, αλλά και τη σοβαρότητα ενός επιχειρηματία, που επιθυμεί να γνωρίζει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό, οι απαντήσεις του αποτελούν ένα κράμα αφέλειας και ιδιοφυΐας».

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα Χίτσκοκ/Τριφό παρουσιάζει σημαντικές ταινίες των δύο σκηνοθετών, μεταξύ των οποίων τις αγαπημένες χιτσκοκικές ταινίες του Τριφό, καθώς και μερικές δικές του ταινίες που θυμίζουν πιστοποιητικό συγγένειας.

Ταινίες/ Μέρες Προβολών

Θα προβληθούν οι ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ: Υπόθεση Νοτόριους (Πέμπτη 28/11, 7.30 μ.μ.), Ψυχώ (Παρασκευή 29/11, 10 μ.μ.), Ο νοικάρης (Κυριακή 1/12, 5 μ.μ., με ζωντανή μουσική), Ρεβέκκα (Δευτέρα 2/12, 9 μ.μ.), Σιωπηλός μάρτυς (Τρίτη, 3/12, 7 μ.μ), και η Θηλειά (ο βρόχος) (Τετάρτη 4/12, 7.30 μ.μ.).

Και οι ταινίες του Φρανσουά Τριφό: Αμερικανική Νύχτα (Κυριακή 24/11, 10 μ.μ.), Το τελευταίο μετρό (Δευτέρα 25/11, 4.45 μ.μ), Πυροβολείστε τον πιανίβστα (Παρασκευή 29/11, 7 μ.μ.), Η νύφη φορούσε μαύρα (Τρίτη 3/12, 8 μ.μ.), Οπωσδήποτε την Κυριακή (Πέμπτη 5/12, 6 μ.μ.) και Ο άνδρας που αγαπούσε τις γυναίκες (Πέμπτη 5/12, 8.30 μ.μ.).

Το αφιέρωμα συμπληρώνει το ντοκιμαντέρ Χίτσκοκ/Τριφό (Παρασκευή 22/11, 10 μ.μ.), το οποίο προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ηχητικό και οπτικό ντοκουμέντο των συναντήσεων των δύο σκηνοθετών στο οποίο παρεμβαίνουν κορυφαίοι σκηνοθέτες.

INFO: 

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου – Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος 5 – 65 ευρώ

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μ.Αλεξάνδρου 134-136, 210 3612046, http://www.tainiothiki.gr/

EXILE ROOM

Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι, 2103223395,

http://www.exilefilms.gr

Κέιτ Μίντλεντον: Ξανά αντικείμενο συζήτησης μετά από νέα φωτογραφία – «Έχει σωσία, δεν είναι αυτή»

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Ξανά αντικείμενο συζήτησης μετά από νέα φωτογραφία – «Έχει σωσία, δεν είναι αυτή»

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Ακρίτα Καρυστιανού 1536x814 1

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Η Έλενα Ακρίτα με ανάρτησή της στήριξε για ακόμα μια φορά την Μαρία Καρυστιανού και…

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

γαζα γυναικα

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

Εντεινόμενες ανησυχίες πως θα ενσκήψει λιμός που «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο»