Newsroom

Newsroom

Αφγανιστάν-Τραγικός ο μέχρι τώρα απολογισμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό

Αυξάνει ο τραγικός απολογισμός νεκρών και τραυματιών

1000 26

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε χθες το βράδυ το νοτιοανατολικό Αφγανιστάν. Την ίδια ώρα αυξάνει συνεχώς ο αριθμός των τραυματιών. «Ο απολογισμός έφθασε τους 1.000 νεκρούς και ο αριθμός αυτός αυξάνεται», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ενημέρωσης και Πολιτισμού της επαρχίας Πάκτικα, ο Μοχάμαντ Αμίν Χουζάιφα και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι ανοίγουν τάφους, τον ένα μετά τον άλλο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, νεκροί καταγράφονται και στις ανατολικές επαρχίες Νανγκαρχάρ και Χοστ, ενώ η λίστα των νεκρών μεγαλώνει καθώς περνούν οι ώρες. Παράλληλα συνεχίζεται και η αποτίμηση των ζημιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης την ώρα που πολλοί άνθρωποι κοιμόντουσαν, ενώ η έντονη βροχόπτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας παρεμπόδισε σημαντικά τις προσπάθειες διάσωσης.

 

Ο εγκέλαδος είχε επίκεντρο περίπου 44 χλμ από την πόλη Χοστ (πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας), και έγινε αισθητός σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 χλμ, ως το Πακιστάν και την Ινδία.

«Δυστυχώς χθες το βράδυ σημειώθηκε ισχυρός σεισμός σε τέσσερις περιοχές της επαρχίας Πακτίκα, από τον οποίο σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν εκατοντάδες συμπολίτες μας και καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια», ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Μπιλάλ Καρίμι στο Twitter.

«Καλούμε όλες τις υπηρεσίες αρωγής να στείλουν αμέσως ομάδες στην περιοχή για να αποτραπεί περαιτέρω καταστροφή» πρόσθεσε.

Έκκληση ΟΗΕ προς την Τουρκία για βοήθεια

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν διαθέτουν δυνατότητες έρευνας και διάσωσης στο Αφγανιστάν και η Τουρκία βρίσκεται σε «καλύτερη θέση» για να τις παρέχει μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε σήμερα το Αφγανιστάν, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Μιλήσαμε για αυτό με την πρεσβεία της Τουρκίας και περιμένουν το επίσημο αίτημα», δήλωσε ο αναπληρωτής απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Ραμίζ Αλακμπάροφ, ο οποίος συντονίζει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

«Θα μπορέσουμε να υποβάλουμε τέτοιο αίτημα μόνο μετά τη συζήτηση με τις ντε φάκτο αρχές και με βάση την πραγματικότητα στο πεδίο αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Βαθύτατα συντετριμμένοι από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών

«Είμαστε βαθύτατα συντετριμμένοι από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και τις ζημιές που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε σήμερα το νοτιοανατολικό Αφγανιστάν», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter και προσθέτει:

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους, τους τραυματίες και όλους όσους επηρεάστηκαν από αυτή την τραγωδία».

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…