Τρόμος στο Αφγανιστάν για έγκυες γυναίκες ενώ ή Ελλάδα κατεβάζει ρολά (Εικόνες)

Με φόντο το - ολοένα αυξανόμενο κλίμα φόβου στο Αφγανιστάν - η Ελληνική κυβέρνηση αυξάνει τα αντιμεταναστευτικά της μέτρα, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να υπερασπίζεται μια Ευρώπη «φρούριο» και να μπλοκάρει την επιστροφή Αφγανών προσφύγων.

AP19238581436589

Το άρθρο 31 της Σύμβασης της Γενεύης προβλέπει ότι δεν θα επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες λόγω παράνομης εισόδου και διαμονής εάν αυτοί προέρχονται από χώρα όπου η ζωή τους και η ελευθερία τους απειλείται.

Με φόντο το – ολοένα αυξανόμενο κλίμα φόβου στο Αφγανιστάν – η Ελληνική κυβέρνηση αυξάνει τα αντιμεταναστευτικά της μέτρα, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να υπερασπίζεται μια Ευρώπη «φρούριο» και να μπλοκάρει την επιστροφή Αφγανών προσφύγων.

Με αυταρχική αλαζονεία ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε ομιλία του στη Βουλή στις 27.8.2021, είπε βαρύγδουπα μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα δεν είναι και δεν θα ξαναγίνει πύλη εισόδου παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, όπως έγινε την περίοδο 2015-2019» προσθέτοντας «ότι δεν θα δεχθεί, όπως την περίοδο 2015-2019, να είναι η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για παράνομες μεταναστευτικές ροές». Πρόκειται για την επιτομή της ανοιχτής παράβασης του άρθρου 31 της Σύμβασης της Γενεύης.

Η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή διεξάγει έναν άνισο πόλεμο απέναντι σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μια καθημερινότητα πάνω σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες – από την οποία μόνη διέξοδος σε πολλές περιπτώσεις, είναι είτε η φυγή είτε ο θάνατος.

Aφγανιστάν, σήμερα: Οι γυναίκες φοβούνται τώρα πια και τη γέννα

Η Rabia κρατάει στην αγκαλιά της το νεογέννητο μωρό της, λίγες μέρες μετά τη γέννα σε μια μικρή κλινική στην επαρχία του Nangarhar, ανατολικά του Αφγανιστάν. «Αυτό είναι το τρίτο μου παιδί, αλλά η εμπειρία τώρα ήταν τελείως διαφορετική. Ήταν φριχτή», δήλωσε.

Μέσα σε διάστημα εβδομάδων, η μαιευτική κλινική όπου γέννησε η Rabia, έχει υποστεί πρωτογενείς απώλειες, με ελλείψεις ακόμη και στα πιο βασικά είδη ανάγκης. Δεν της έδωσαν τίποτα για τον πόνο, κανένα φάρμακο ούτε ακόμη και κάτι να φάει. Η θερμοκρασία εντός της κλινικής είχε φτάσει τους 43C και είχε κοπεί το ρεύμα.

«Ο ιδρώτας μας έτρεχε σαν να κάναμε ντουζ», δήλωσε η Αbida, η μαία που ξεγέννησε τη Rabia, η οποία δουλεύοντας αδιάκοπα μέσα στο σκοτάδι την ξεγέννησε με φως από το κινητό της τηλέφωνο.

«Ήταν μια από τις χειρότερες εμπειρίες που έχω ζήσει στη δουλειά. Ήταν τραυματική εμπειρία. Αλλά αυτή είναι η ιστορία μας μέρα-νύχτα στην κλινική, από τότε που οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία».

Η Rabia ήταν από τις τυχερές. Το Αφγανιστάν βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, στις στατιστικές θνησιμότητας πάνω στη γέννα, τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) – με αντιστοιχία 638 θανάτους γυναικών για κάθε 100.000 γέννες. 

«Υπάρχει τώρα διάχυτο κλίμα απελπισίας. Πραγματικά νιώθω το βάρος του», δήλωσε η Natalia Kanem, η επικεφαλής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA).

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του UNFPA, χωρίς την άμεση παροχή βοήθειας για τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν, εκτιμάται πως θα υπάρξει μια ραγδαία αύξηση θανάτων, πάνω στη γέννα και 4.8 εκατομμύρια ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Το Αφγανιστάν είναι αποκομμένη ζώνη από τον κόσμο

Με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, και την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, πάγωσε παράλληλα και η εξωτερική βοήθεια που χρηματοδοτούσε το υγειονομικό σύστημα του Αφγανιστάν. Δωρεές από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), συναντούν εμπόδια στην αποστολή οικονομικής στήριξης στους Ταλιμπάν καθώς και στην αποστολή φαρμακευτικών προϊόντων, ιδιαίτερα λόγω του χάους που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Παράλληλα, υπάρχει εξαιρετικά σημαντική έλλειψη και σε ασθενοφόρα, με γυναίκες να δηλώνουν ότι χρειάστηκε να καλέσουν ταξί για να πάνε να γεννήσουν, και σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρχε διαθέσιμο, ούτε ταξί. Μερικές γυναίκες χρειάστηκε να γεννήσουν στο δρόμο για την κλινική. 

Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα νοσοκομεία και οι κλινικές έχουν λάβει εντολή να επιτρέπουν μόνο σε γυναικείο προσωπικό να περιθάλπει γυναίκες ασθενείς. Σύμφωνα με δηλώσεις μια μαίας στο ΒBC, η οποία θέλησε να παραμείνει ανώνυμη, οι Ταλιμπάν ξυλοκόπησαν έναν άνδρα γιατρό που παρείχε τις υπηρεσίες του σε ασυνόδευτη γυναίκα ασθενή.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως στην κλινική της, «εάν μια γυναίκα δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από γυναίκα γιατρό, ο άνδρας γιατρός μπορεί να τη δει μόνο με την παρουσία δύο ή παραπάνω ανθρώπων».

Η Abida, είπε πως οι παραπάνω αλλαγές στο σύστημα, θέτουν επιπλέον εμπόδια – σε ένα ήδη παρακμάζον σύστημα υγείας –  ιδιαίτερα για την τήρηση και των απαραίτητων check-ups για τις γυναίκες ενώ επηρεάζει αντιστοίχως και την εργασία των ίδιων των γυναικών στο τομέα της υγείας.

Το UNFPA κάνει έκκληση οικονομική βοήθειας ύψους 29.2 εκατομ. δολαρίων – μαζί με την έκκληση των 606 εκατομμυρίων δολαρίων από τα Ηνωμένα Έθνη – για βοήθεια και ενίσχυση ειδών πρώτης ανάγκης σε Αφγανές γυναίκες και κορίτσια. Λαμβάνοντας υπόψιν τη δυσχερή και απελπιστική ανάγκη στην οποία έχουν βρεθεί, πιθανόν να υπάρχει ελπίδα οι Ταλιμπάν να εξασφαλίσουν την ασφαλή μεταφορά των δωρεών.

Παράλληλα, το UNFPA εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την άνοδο του επιπέδου θνησιμότητας στη χώρα. Η άνοδος του επιπέδου φτώχειας, το κλίμα ανησυχίας και φόβου που επικρατεί με τα νεαρά κορίτσια να μην μπορούν να πάνε σχολείο και να εξαναγκάζονται σε γάμο με μαχητές Ταλιμπάν είναι μερικοί από τουςβασικούς παράγοντες που θα συμβάλουν στη θνησιμότητα.

«Εάν είσαι νεαρή μητέρα, οι πιθανότητες επιβίωσής σου συρρικνώνονται επιτόπου», δήλωσε ο Dr Kanem, γιατρός της κλινικής.

Με πληροφορίες από το bbc.com.

 

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ