Αφγανιστάν: Διεθνή καταδίκη για την απαγόρευση των γυναικών να φοιτούν σε Πανεπιστήμια

ΗΠΑ, Βρετανία και ΟΗΕ καταδικάζουν την απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν την πρόσβαση των γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

afgan women

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν σήμερα «με τον κατηγορηματικότερο τρόπο» την απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες να φοιτούν σε Πανεπιστήμια.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις έκανε λόγο για μια «βάρβαρη» απόφαση, αφού ανακοινώθηκε από την Καμπούλ ότι απαγορεύεται «μέχρι νεωτέρας» στις γυναίκες να σπουδάζουν σε ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσια ή ιδιωτικά.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίαζε στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο την κατάσταση στο Αφγανιστάν. «Οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να περιμένουν ότι θα γίνουν μέλος της διεθνούς κοινότητας παρά μόνο εάν σεβαστούν τα δικαιώματα όλων των Αφγανών και ιδίως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των γυναικών και των κοριτσιών», σχολίασε στο Συμβούλιο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ.

Η πρέσβειρα της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ είπε ότι η απαγόρευση συνιστά «άλλη μια στυγερή περιστολή των δικαιωμάτων των γυναικών» και «μια βαθιά απογοήτευση για κάθε φοιτήτρια».

Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς είπε ότι η σημερινή απόφαση είναι «σαφώς άλλη μια υπόσχεση των Ταλιμπάν που δεν τηρήθηκε». «Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς μπορεί να αναπτυχθεί η χώρα, να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις, χωρίς την ενεργή συμμετοχή των γυναικών», πρόσθεσε.

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο επιθετικής και αμυντικής δράσης

iran pyrayloi

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο επιθετικής και αμυντικής δράσης

Η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων