Newsroom

Newsroom

Αφγανιστάν: Ανοιξαν οι κάλπες για την εκλογή του διαδόχου του Καρζάι

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Αφαγανοί από την Καμπούλ ως την Κανταχάρ, για να επιλέξουν τον άνθρωπο που θα διαδεχθεί…

ekloges 7

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Αφαγανοί από την Καμπούλ ως την Κανταχάρ, για να επιλέξουν τον άνθρωπο που θα διαδεχθεί στην προεδρία της χώρας τον Χαμίντ Καρζάι και ο οποίος θα αναλάβει το δύσκολο έργο να οδηγήσει το Αφγανιστάν σε μια νέα και αβέβαιη εποχή με την απομάκρυνση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο τέλος του χρόνου.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών ξεκίνησε στις 07:00 τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδας) σε περίπου 6.000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Αυτή η πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας από το 2001 θεωρείται μεγάλο τεστ για τη σταθερότητα του Αφγανιστάν και για την ισχύ των θεσμών της χώρας, την ώρα που η απόσυρση των δυτικών δυνάμεων ασφαλείας εγείρει φόβους ότι ενδέχεται να βυθιστεί και πάλι στο χάος.

Οκτώ είναι οι υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Καρζάι στην προεδρία, τον μοναδικό άνθρωπο που έχει κυβερνήσει τη χώρα αυτή των περίπου 28 εκατομμυρίων ανθρώπων μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001. Βάσει του συντάγματος ο απερχόμενος πρόεδρος δεν μπορεί να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.

Τρεις πρώην υπουργοί είναι οι επικρατέστεροι για να κερδίσουν: ο Ζαλμάι Ράσουλ, που θεωρείται η επιλογή του Καρζάι για την προεδρία, ο Άσραφ Γάνι, γνωστός οικονομολόγος που έχει εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα και ο Αμπντουλά Αμπντουλά, αντίπαλος του Καρζάι στις προεδρικές εκλογές του 2009.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών θα γίνουν γνωστά στις 24 Απριλίου, ενώ ένας δεύτερος γύρος ενδέχεται να διεξαχθεί στις 28 Μαΐου. Όμως θα χρειαστούν μήνες, ίσως ως τον Οκτώβριο, για να ανακηρυχθεί ο νικητής.

Οι Ταλιμπάν, που αντιτίθενται στις εκλογές αυτές, έχουν ανακοινώσει ότι θα επιτεθούν εναντίον των εκλογικών κέντρων και του προσωπικού που έχει αναλάβει τη διοργάνωση των εκλογών, που είναι διπλές καθώς παράλληλα με τις προεδρικές διεξάγονται και τοπικές εκλογές για την ανανέωση των περιφερειακών συμβουλίων.

Περισσότεροι από 350.000 αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν παραταχθεί σε όλη τη χώρα, και κυρίως στην Καμπούλ, για να αποτρέψουν τυχόν επιθέσεις με μεγάλα οδοφράγματα και πολλά σημεία ελέγχου.

Εκτός από τη βία δύο ακόμη απειλές βαρύνουν τις προεδρικές εκλογές: η νοθεία και η αποχή, δύο φαινόμενα που ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένα στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές το 2009.

Έπειτα από μια σειρά επιθέσεων πολλές ξένες αποστολές που ήταν αρμόδιες για την εποπτεία της διεξαγωγής των εκλογών αποφάσισαν να φύγουν από το Αφγανιστάν περιπλέκοντας τον έλεγχο για νοθεία.

Οι αφγανικές αρχές από την πλευρά τους έχουν διαβεβαιώσει ότι περισσότεροι από 300.000 αφγανοί παρατηρητές (ανεξάρτητοι και εκπρόσωποι των υποψηφίων) θα εποπτεύσουν τις εκλογές, ενώ παρουσίασαν και μια νέα σειρά μέτρων για την αποφυγή της νοθείας.

Όσον αφορά την αποχή υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2009 μόνο το 30% των ψηφοφόρων πήγε στις κάλπες με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι φέτος οι απειλές των Ταλιμπάν ενδέχεται να αποθαρρύνουν για μία ακόμη φορά τους ψηφοφόρους, κυρίως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να δημιουργεί νέο σκάνδαλο υποκλοπών – Προχωρά στην αγορά νέου spyware

predator sms.png 2

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να δημιουργεί νέο σκάνδαλο υποκλοπών – Προχωρά στην αγορά νέου spyware

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για προμήθεια νέου συστήματος παρακολουθήσεων,…