Newsroom

Newsroom

Άφαντοι οι δυο ηγέτες των Ταλιμπάν: Εκπρόσωποι διαψεύδουν το θάνατο του μουλά Μπαράνταρ (Photos)

Οι Ταλιμπάν διέψευσαν ότι ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους ηγέτες τους σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αντιπάλους, μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν για εσωτερικές διαμάχες στο ισλαμιστικό κίνημα σχεδόν έναν μήνα μετά την νίκη του επί της υποστηριζόμενης από την Δύση κυβέρνησης στην Καμπούλ.

AP21189628543439

Οι Ταλιμπάν διέψευσαν ότι ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους ηγέτες τους σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αντιπάλους, μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν για εσωτερικές διαμάχες στο ισλαμιστικό κίνημα σχεδόν έναν μήνα μετά την νίκη του επί της υποστηριζόμενης από την Δύση κυβέρνησης στην Καμπούλ.

Οι φήμες αυτές τροφοδοτήθηκαν από τις εικασίες για εσωτερικές διαιρέσεις και αντιπαλότητες ανάμεσα στους στρατιωτικούς διοικητές, όπως ο Χακάνι, και ηγέτες από το πολιτικό γραφείο στη Ντόχα, όπως ο Μπαράνταρ, ο οποίος ηγήθηκε των διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη μιας διευθέτησης με τις ΗΠΑ.

Οι Ταλιμπάν έχουν διαψεύσει επανειλημμένως τις παραπάνω εικασίες.

Τι έχει συμβεί

Ο θρησκευτικός ηγέτης και πρόεδρος του Αφγανιστάν, μουλάς Χαϊμπατουλάχ Ακουντζαντά και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, πρώην διαπραγματευτής με τις ΗΠΑ στο Κατάρ, μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, παραμένουν άφαντοι ένα μήνα μετά την κατάκτηση της εξουσίας και δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα ως προς το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τη νεοσύστατη κυβέρνηση των Ταλιμπάν. 

Ο Μπαράνταρ, ο οποίος κάποτε θεωρείτο πιθανός επικεφαλής μιας κυβέρνησης των Ταλιμπάν, δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως για κάποιο καιρό και δεν μετείχε σε υπουργική αντιπροσωπεία που συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι στην Καμπούλ.

Ο δε ανώτατος ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος, μουλάς Χαϊμπατουλάχ Ακχουντζάντα, δεν έχει επίσης εμφανιστεί δημοσίως από τις 15 Αυγούστου που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, αν και εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση όταν σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την «the Guardian», ο Μπαραντάρ σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε βαριά σε καβγά με άλλο ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν για τον τρόπο κατανομής των υπουργικών θέσεων, γεγονός που διαψεύδει ο εκπρόσωπος των ισλαμιστών, Σουχαΐλ Σαχίν. Ο Σαχίν χαρακτήρισε ψευδείς τις φήμες περί θανάτου σε διένεξη του μουλά Μπαρντάρ (όπως τον πρόφερε), παρουσιάζοντας ως αποδείξεις το γραπτό σημείωμα ενός συνεργάτη του και ένα ηχογραφημένο μήνυμα με φωτογραφίες και βίντεο του μουλά από την Κανταχάρ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επαληθεύσει την γνησιότητα του βίντεο.

Το ανεξάρτητο δίκτυο Afghanistan Analysts Network ισχυρίζεται πως η παρατεταμένη απουσία του Χαϊμπατουλάχ Ακουντζαντά αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας πως είναι νεκρός, ενώ από την άλλη πλευρά η σύνθεση της ταλιμπανικής κυβέρνησης πιστοποιεί την ήττα του μουλά Μπαραντάρ στη διαπάλη της εξουσίας, από την οποία βγήκαν κερδισμένοι ο γιος του νεκρού ιδρυτή των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ, Γιακούμπ Ομάρ και ο εξτρεμιστής πολέμαρχος, καταζητούμενος του FBI, Σιρατζουντίν Χακανί. Αυτοί εξασφάλισαν τα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών αντίστοιχα.

Οι εικασίες τροφοδοτήθηκαν από τις φήμες περί εσωτερικών διαιρέσεων – Τι τρέχει με το ηγετικό δίδυμο των Ταλιμπάν;

Παρά το γεγονός ότι επισήμως, οι Ταλιμπάν διαψεύδουν τις φήμες για σφοδρές εσωτερικές συγκρούσεις στη διοίκηση, σύμφωνα με πηγές έχει υπάρξει σοβαρή διένεξη μεταξύ του συνιδρυτή τους και αντιπροέδρου, Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ και του προσωρινού υπουργού Προσφύγων και Επαναπατρισμού των Ταλιμπάν Χαλίλ-ουρ-Ραχμάν Χακάνι. Ο τελευταίος αποτελεί και τον εξέχων ηγέτη του δικτύου Χακάνι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, αιτία διαμάχης υπήρξε η δυσαρέσκεια του πρώτου, για τη σύνθεση της νέας προσωρινής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, αφορμή της διαμάχης αποτέλεσε η διαφωνία ως προς το ποιος πρέπει να λάβει τα εύσημα για την επικράτηση των Ταλιμππάν έναντι των ΗΠΑ, καθώς και διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο που έγινε η σύνθεση της νέας προσωρινής κυβέρνησης. 

Η βασική θέση του Μουλά Μπαραντάρ είναι ότι η νίκη ήρθε χάρη στις διπλωματικές του ικανότητες, ενώ ο Ραχμάν Χακάνι και οι υποστηρικτές του, θεωρούν ότι το η νίκη και επικράτηση των Ταλιμπαν στο Αφγανιστάν οφείλεται κατά κόρον στις επιτυχείς στρατιωτικές αναμετρήσεις.

Ο Μπαραντάρ ήταν ο πρώτος ηγέτης των Ταλιμπάν που επικοινωνούσε απευθείας με έναν πρόεδρο των ΗΠΑ, έχοντας μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020. Πριν από αυτό, υπέγραψε τη συμφωνία της Ντόχα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων για λογαριασμό των Ταλιμπάν.

Ο δε ο υπουργός Ραχμάν Χακάνι, συνδέεται με μερικές από τις πιο βίαιες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στο Αφγανιστάν κατά των αφγανικών δυνάμεων και των δυτικών συμμάχων τους τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα του χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Για πολλούς Αφγανούς, υπάρχουν σοβαροί λόγοι να αμφισβητηθεί η αλήθεια των όσων ισχυρίζονται οι Ταλιμπάν. Το 2015, εκπρόσωποι του κινήματος είχαν παραδεχτεί ότι κάλυπταν τον θάνατο του ιδρυτικού και ηγετικού μέλους του κινήματός τους, του μουλά Όμαρ, ο οποίος ανακοινώθηκε δημοσίως το 2015, δύο χρόνια μετά το συμβάν, προκαλώντας πικρές κατηγορίες μεταξύ της ηγεσίας. Το κίνημα χρησιμοποιούσε επί δύο συνεχόμενα χρόνια το όνομα του΄Ομαρ, όποτε έκαναν δημόσιες δηλώσεις. 

Σύμφωνα με πηγές, ο κύριος Μπαραντάρ προβλέπεται να επιστρέψει στην Καμπούλ και να κάνει δημόσια εμφάνιση στην κάμερα, για να διαψεύσει τις φήμες.

Εν τω μεταξύ, σε διάσκεψη διεθνών δωρητών στη Γενεύη, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατόρθωσε να συγκεντρώσει υποσχέσεις για ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων από διάφορες χώρες, την ώρα που το επισιτιστικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι 14 εκατομμύρια Αφγανοί αντιμετωπίζουν το φάσμα του λιμού, επειδή το 40% της φετινής σοδειάς σιτηρών χάθηκε οριστικά.

Οι Ταλιμπάν αρνούνται τις φήμες περί εσωτερικών διαφωνιών

Οι φήμες για τη διαμάχη εξαπλώθηκαν από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν ο κ. Μπαραντάρ εξαφανίστηκε από τα φώτα της δημοσιότητας και άρχισε να κινεί υποψίες. Οι υποψίες δεν μένουν ωστόσο μόνο στο κομμάτι της εσωτερικής διαφωνίας, αλλά προχωράνε αρκετά παρά πέρα κάνοντας λόγο για ύποπτη και ανησυχητική εξαφάνιση, ως προς το αν είναι ακόμη ζωντανός ο Μπαραντάρ.

Σύμφωνα με πηγή των Ταλιμπάν όπως δήλωσαν στο BBC, ο Μουλά Αμπντούλ Γκάνι αντάλλαξε έντονα λόγια με τον Χαλίλ ουρ Ραχμάν Χακάνι – υπουργό μετανάστευσης – και διακεκριμένο πρόσωπο στο δίκτυο Χακάνι – καθώς οπαδοί τους που παραβρίσκονταν άρχισαν να τσακώνονται μεταξύ τους.

Άλλες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Μπαραντάρ έφυγε από την Καμπούλ και ταξίδεψε στην πόλη Κανταχάρ μετά τη διαμάχη.

Το δίκτυο Χακάνι

Το δίκτυο Χακάνι θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από εκατοντάδες από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις των τελευταίων ετών κατά των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και κατά των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού.

Η ομάδα του χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση ενώ τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιβάλει εναντίον τους κυρώσεις.

Οι Χακάνι θεωρείται ότι χρησιμοποιούν συχνά καμικάζι, και γενικότερα διαπράττουν σύνθετες επιθέσεις με πολλά θύματα, κατά σημαντικών στόχων, κυρίως στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Κατηγορούνται για πληθώρα δολοφονιών, ανάμεσά τους και η απόπειρα κατά του πρώην προέδρου Χαμίντ Καρζάι το 2008, για απαγωγές δημόσιων λειτουργών και Δυτικών, με στόχο την απόσπαση λύτρων ή την ανταλλαγή κρατουμένων.

Θεωρείται επίσης ότι το δίκτυο διατηρεί διαχρονικά στενές σχέσεις με τον πακιστανικό στρατό, τον οποίο το πρώην αφγανικό καθεστώς, και όχι μόνο, κατηγορούσε ότι ενεργούσε για την αποσταθεροποίηση του Αφγανιστάν.

Ο αμερικανός ναύαρχος Μάικλ Μάλεν έχει χαρακτηρίσει το 2011 τους Χακάνι «πραγματική πτέρυγα» των μυστικών υπηρεσιών του Ισλαμαμπάντ.

Eπιμέλεια: Tζένη Τσιλιβάκου

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…