«ΑΕΠ», ένα κατάστημα δυστοπικών εμπορευμάτων από τον Banksy

Αιφνιδιάζει ευχάριστα για άλλη μια φορά ο Banksy. Στο καινούριο του μαγαζί, στο «ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν)», ο σπουδαίος καλλιτέχνης καυτηριάζει και αναπαριστά την καπιταλιστική δυστοπία

NewsRoom 05/10/2019 | 22:37

Αιφνιδίασε τους πάντες την περασμένη Τρίτη ο Banksy, ο ανώνυμος Βρετανός καλλιτέχνης δρόμου και ακτιβιστής. Άνοιξε στο Croydon στο Νότιο Λονδίνου, σε σημείο όπου παλιά ήταν ένα κατάστημα χαλιών, το «Gross Domestic Product (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν)», ένα μαγαζί στο οποίο αναπαριστά την καπιταλιστική δυστοπία.

Το «ΑΕΠ» -το οποίο θα παραμείνει για δύο εβδομάδες, με τις βιτρίνες φωτισμένες επί 24ώρου βάσεως, και είναι μόνον εκθετήριο, καθώς οι πωλήσεις θα γίνονται διαδικτυακά- είναι η τελευταία εγκατάσταση με την οποία ο Banksy ασκεί κριτική στα μεγάλα θέματα του σημερινού κόσμου: τον εξαναγκασμό ανθρώπων σε προσφυγιά, την εκμετάλλευση των ζώων, την παρακολούθηση πολιτών με κάμερες.

Η γκάμα των προϊόντων στο «ΑΕΠ» είναι ευρύτατη: ψάθες υποδοχής για την πόρτα, τις οποίες ο Banksy ζήτησε από πρόσφυγες σε καταυλισμούς στην Ελλάδα να πλέξουν. Μεταλλικές, ιριδίζουσες σφαίρες για ταβάνι ντισκοτέκ, φιλοτεχνημένες από κράνη των Ειδικών Μονάδων Αποκατάστασης Τάξεως. Μαξιλαράκια καναπέ, με γραμμένη πάνω τους τη φράση «Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να ζητήσετε συμβουλή από ένα μαξιλάρι». Μια ταφόπλακα, με την επιγραφή «Φτάσατε, τώρα, στον προορισμό σας». Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις σετ από μικρές κούκλες θα χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση του πλεούμενου της ακτιβίστριας Πία Κλεμπ το οποίο κατασχέθηκε από τις ιταλικές Αρχές.

Ο Banksy είπε ότι το κίνητρό του για αυτή την κίνηση ήταν «πιθανώς, ο λιγότερο ποιητικός λόγος που μπορεί ποτέ να έχεις για να κάνεις τέχνη». «Μια εταιρεία έκδοσης ευχετήριων καρτών προσβάλλει νομικά το δικαίωμα χρήσης εκ μέρους μου του εμπορικού σήματος της τέχνης μου» εξήγησε, σε ανακοίνωσή του. «Και προσπαθούν να αναλάβουν την κηδεμονία του ονόματός μου ώστε να μπορούν να πωλούν νόμιμα τα ψευδεπίγραφα Banksy εμπορεύματά τους» πρόσθεσε.

Παρά τον συγκεκριμένο στόχο αυτού του πρότζεκτ - να δειχθεί η ενεργός χρήση από τον Banksy του εμπορικού σήματός του - ο καλλιτέχνης δρόμου διευκρινίζει: «Εξακολουθώ να ενθαρρύνω τον οποιονδήποτε να αντιγράφει, να δανείζεται, να κλέβει και να τροποποιεί την τέχνη μου για διασκέδαση, ακαδημαϊκή έρευνα ή ακτιβισμό».