«Αδερφή μου σε πιστεύω»

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για συγκέντρωση και πορεία στο Σύνταγμα «ενάντια στη συγκάλυψη του κυκλώματος βιαστών στη Θεσσαλονίκη», με αφορμή τον ομαδικό βιασμό της 24χρονης Γεωργίας 

NewsRoom 21/01/2022 | 22:27

Με κεντρικό σύνθημα «Αδερφή μου εγώ σε πιστεύω», χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στον Σύνταγμα το απόγευμα της Παρασκευής ζητώντας δικαίωση για τη Γεωργία και όλες τις άλλες γυναίκες – θύματα έμφυλης κακοποιητικής συμπεριφοράς.  Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη σκιά των όσων τραγικών αποκαλύφθηκαν για ακόμη μια φορά, μέσα από τις καταγγελίες και τις δημόσιες παρεμβάσεις της θαρραλέας 24χρονης κοπέλας, η οποία έσπασε τον φόβο και κατήγγειλε τον ομαδικό βιασμό της σε πάρτι σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Στην πορεία βρέθηκε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ η οποία με κεντρικό σύνθημα «Δεν είναι "εμφανίσιμοι". Δεν είναι "πλούσιοι από καλή οικογένεια". Είναι βιαστές», ζητεί την παραδειγματική τιμωρία όλων των ενόχων.

«Η ταξική και κοινωνική θέση των θυτών έχει ήδη παίξει το ρόλο της στην προσπάθεια συγκάλυψης του κυκλώματος από τις δικαστικές αρχές καθώς μόνο ο ένας από τους κατηγορούμενους συνελήφθη άλλα αφέθηκε αμέσως ελεύθερος χωρίς ουσιαστικά καμία κύρωση», τονίζεται στο κάλεσμα.

«Βλέπουμε πόσο διαδεδομένη είναι η κουλτούρα του βιασμού και το victim blaming στην ελληνική κοινωνία, τη στιγμή που εκφράζεται η άποψη ότι υπαίτια είναι το θύμα που βρέθηκε σε αυτό το πάρτι και ''πήγαινε γυρεύοντας''. Όλη η αφήγηση περί ροζ πάρτι στοχεύει στον συντηρητισμό του μέσου Έλληνα οικογενειάρχη που χωρίς καμία ντροπή θα σκεφτεί ότι η ευθύνη βαραίνει την επιζώσα ''για τις κακές της επιλογές'' και όχι τον ίδιο το θύτη. Από τη μεριά μας, θα φωνάζουμε ξανά και ξανά καμία ανοχή στους βιαστές και σε οποιαδήποτε αντίληψη κατηγορεί τις επιζώσες προσπαθώντας να τα φιμώσει και να κανονικοποίησει τις κακοποιητικές συμπεριφορές. Για ακόμα μία φορά, καθεμία έχει το δικαίωμα να πάει όπου θέλει, ντυμένη όπως θέλει, να πιει όσο θέλει και να συνευρεθεί αν το θέλει με όσους θέλει, χωρίς να βρεθεί ναρκωμένη και κακοποιημένη. Όποια αντίληψη κατηγορεί το θύμα μεγαλώνει την οργή μας και θα μας βρει παντού απέναντι της.

» Στεκόμαστε αλληλέγγυες σε όλα τα θύματα του κυκλώματος βιασμού και θα είμαστε εδώ να παλέψουμε μέχρι τέλους ώστε να μην βρεθεί καμία άλλη αδερφή μας στην ίδια θέση και οι θύτες να τιμωρηθούν. Παίρνουμε δύναμη από την επιζώσα που καταθέτει ότι ''θα προχωρήσει νομικά και δεν θα κάνει πίσω ώστε να μην συμβεί σε καμία άλλη κοπέλα ότι της συνέβη''. Απέναντι στο κύκλωμα κακοποιητών, το ξέπλυμα από τα ΜΜΕ και την αστική δικαιοσύνη», υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων οι διοργανωτές.