Newsroom

Newsroom

Άδειο πορτοφόλι άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά!

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, έδωσε από το βήμα της Βουλής αποκαλυπτικά στοιχεία, για τη μαύρη τρύπα στα έσοδα,…

vardas vouli

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, έδωσε από το βήμα της Βουλής αποκαλυπτικά στοιχεία, για τη μαύρη τρύπα στα έσοδα, το ύψος του ελλείμματος, το πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα, τη σπατάλη στους δήμους και στην υγεία, αλλά και το κόστος της γραφειοκρατίας. Κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Μάρδας, ανακοίνωσε την επανεξέταση του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο.

Όπως τόνισε, στα 2,9 δισ. ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, έναντι 5,3 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος του προϋπολογισμού 2015, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται στα 4,4 δισ. ευρώ ή στο 2,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα χάθηκε ένα δις. ευρώ από ΕΣΠΑ.  Ο κ. Μάρδας στην ομιλία του παρουσίασε παρεμβάσεις για τη μείωση των δαπανών, αλλά και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Ενδεικτικώς προανήγγειλε την επανεξέταση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, λέγοντας πως πρέπει να υπάρξει «αποκατάσταση αδικιών», η οποία θα αφορά σε λίγες και συγκεκριμένες υποθέσεις. Για την σπατάλη στους δήμους, είπε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στους λεγόμενους πρόχειρους διαγωνισμούς (κάτω των 60.000 ευρώ) που έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του κόστους. Ακόμη, έφερε ως παράδειγμα σπατάλης το κτίριο όπου στεγάζεται οργανισμός Enterprise Greece και για το οποίο το Δημόσιο καταβάλει για ενοίκια και κοινόχρηστα 400.000 το χρόνο όταν ο ίδιος φορέας διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο.

Για τη σπατάλη στο χώρο της Υγείας , υποστήριξε πως υπάρχει η δυνατότητα περικοπών, φέρνοντας ως παράδειγμα υλικά που τα νοσοκομεία αγοράζουν σε τιμή 10 ή 20 φορές υψηλότερα από τη χονδρική τους. «Δεν μιλώ για υλικά προέλευσης Κινάς», τόνισε. 

Ο κ. Μάρδας επικεντρώθηκε και στους πρόχειρους διαγωνισμούς που σε πολλές περιπτώσεις προκηρύσσουν οι ΟΤΑ και τους οποίους παρουσίασε ως εστία σπατάλης και πιθανής διαφθοράς, λέγοντας πως θα αντικατασταθούν από νέο διαυγέστερο σύστημα.

Για τις μετακινήσεις υπουργών, κατήγγειλε ότι υπουργός μετακίνησε 20 άτομα στις Βρυξέλες μόνο και μόνο για να ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης! Στο σκέλος των εσόδων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως μπορούν να εξευρεθούν φόροι 1,5 δισ. ευρώ ετησίως μέσα από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. 

Τέλος, ο κ. Μάρδας προανήγγειλε τη στενή συνεργασία του υπουργείου με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…