Αδειάζει τον Πέτσα ο Πιερρακάκης: Το σύστημα δε βλέπει τον κωδικό στα sms – Δεν υπάρχει «κόφτης»

Διαψεύδει την ύπαρξη «κόφτη» στα sms o Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ παράλληλα «αδειάζει» τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τα «1 εκατομμύριο sms», διευκρινίζοντας ότι το σύστημα  του 13033 δεν «βλέπει» τον κωδικό που στέλνουν οι πολίτες για μετακίνηση.

5062920 1

Μια διαφορετική εκδοχή από αυτή του Στέλιου Πέτσα σχετικά με το «1 εκατομμύριο sms το σαββατοκύριακο» παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δεν κοιτάμε τις κατηγορίες και δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός στο σύστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης, ενώ στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε από πού προκύπτει το 1 εκατομμύριο σημείωσε ότι «αυτό ήταν κατά προσέγγιση. Εφόσον έχουμε πει ότι τα βράδια επιτρέπεται μόνο για άθληση ή για λόγους υγείας μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο λόγος ήταν αυτός», «αδειάζοντας» τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στον συνολικό αριθμό των SMS που έχουν σταλεί στις πρώτες δύο ημέρες του νέου lockdown, σημειώνοντας ότι το Σαββατοκύριακο τα SMS στο 13033 για κυκλοφορία στους δρόμους έφτασαν τα 8,6 εκατ. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, πρόκειται για 4,7 εκατ. μηνύματα το Σάββατο και 3,9 εκατ. την Κυριακή, ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με το πρώτο λοκντάουν.

Στο πρώτο απαγορευτικό, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εστάλησαν 110 εκατ. μηνύματα σε 42 μέρες, δηλαδή κατά μέσο όρο 2,6 εκατ. μηνύματα την ημέρα. «Βέβαια και τότε, στην πρώτη περίοδο (του λοκντάουν) ήταν πολύ λιγότερα, και στη δεύτερη είχαμε προσεγγίσει τα 3 με 3,5 εκατ. μηνύματα. Έχουμε και την προσθήκη τώρα των γονιών που πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο» διευκρίνισε.

 Δεν υπάρχει «κόφτης» στην αποστολή sms στο 13033

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης διέψευσε και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζονται μέτρα για τον περιορισμό των sms καθώς και τις δηλώσεις που έκανε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει όριο στη διαδικασία, όμως αν το σύστημα δει ότι μετακινείστε πολλές φορές θα σας “κόψει”. Υπάρχει αλγόριθμος που βλέπει ακριβώς την κινητικότητα των αιτούντων. Για δύο φορές την ημέρα προφανώς και επιτρέπεται».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν ισχύει και υπογράμμισε πως το σύστημα του 13033 δεν «βλέπει» τον κωδικό που στέλνουν οι πολίτες για μετακίνηση, δηλαδή για ποιας κατηγορίας μετακίνηση πρόκειται.

«Δεν βλέπουμε τις κατηγορίες εμείς», είπε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε ότι το σύστημα αυτό με τα μηνύματα υπάρχει ουσιαστικά ως εναλλακτική, προκειμένου να μην χρειάζεται κάποιος να γράφει σε ένα χαρτί τον λόγο μετακίνησης. «Δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι», πρόσθεσε, αναφορικά με τον «κόφτη». Όταν ρωτήθηκε αν το σύστημα μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση κρίνει ότι πρέπει να μπει κάποιο όριο στα μηνύματα για μετακινήσεις, ο υπουργός επανέλαβε «Δεν κοιτάμε τις κατηγορίες» και πρόσθεσε «δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός στο σύστημα».