Αδειάζει σιγά – σιγά το ΕΣΥ

Αδειάζει σιγά - σιγά το ΕΣΥ αφού ξεκίνησαν για τα καλά οι αναστολές εργασίας λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

5072402

Την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας κυριολεκτικά «φλέγεται» από την νέα έξαρση της πανδημίας σε συνδυασμό με τις αναστολές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα, κατά την άφιξή του στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ερωτηθείς για την κατάσταση στα νοσοκομεία με την αναστολή χιλιάδων ανεμβολίαστων υγειονομικών και αν αυτή τον ανησυχεί, απάντησε: «Όλα είναι υπό έλεγχο». Ήδη με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έχουν εκδοθεί και επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους μόνο στα νοσοκομεία.  Αντίστοιχες πράξεις εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) όσο και για άλλους φορείς του υπουργείου Υγείας.

      
Υπενθυμίζεται ότι ενεργοποιήθηκε σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού και η διαδικασία υποβολής θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αναστολή καθηκόντων. Τις επόμενες ημέρες πάντως αναμένεται να αυξηθούν οι αναστολές καθώς οι απομακρύνσεις θα γίνουν σταδιακά, σύμφωνα με το πότε εξετάστηκαν οι σχετικές εγγραφές των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr δεν είναι λίγοι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί υπάλληλοι που αρνούνται να παραλάβουν τις πράξεις αναστολής εργασίας, που τους αποδίδουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί και διαδικασίες παράδοσης με δικαστικό κλητήρα, την ώρα που κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στα νοσοκομεία.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στις πύλες όλων των νοσοκομείων της χώρας, αφού οι αναστολές θα εντείνουν το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης του ΕΣΥ, με αρνητικές συνέπειες, τόσο για το επαπομείνον προσωπικό, όσο και για τους ασθενείς, ενώ πραγματοποίησαν και συμβολικές καταλήψεις στα γραφεία των διοικήσεων των νοσοκομείων.

Αργότερα την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας εξέδοσε ανακοίνωσε «σχετικά με τις προσλήψεις επικουρικών ιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας».

 

Σύμφωνα με το υπουργείο, «η διαδικασία πρόσληψης ιατρών είναι απλή». «Κάθε Υγειονομική Περιφέρεια τηρεί κατάλογο αιτούντων ιατρών, ο οποίος επικαιροποιείται καθημερινά. Σε αυτό τον κατάλογο, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ
ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ.

Όσον αφορά στους επικουρικούς ιατρούς του ΕΚΑΒ, οι αντίστοιχες αιτήσεις υποβάλλονται στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας.».

 

Απαλλαγή λόγω ασθένειας

Στο μεταξύ σε εκκρεμότητα είναι ακόμη και η εξέταση όλων των αιτημάτων εργαζομένων που είχαν δηλώσει ότι πάσχουν από κάποια ασθένεια και δεν μπορούν να εμβολιασθούν.

Να σημειωθεί ότι με νομοθετική ρύθμιση έχουν ορισθεί τριμελείς επιτροπές ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) οι οποίες εξετάζουν όλα τα αιτήματα πριν αποφανθούν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και ποιοι μπορούν να εξαιρεθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ελάχιστα αιτήματα έχουν εγκριθεί και οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα χρειασθεί να ακολουθήσουν το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και συνεπώς δεν θα βγουν και σε αναστολή χωρίς αποδοχές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πάνω από το 85% με 90% των αιτημάτων για απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό λόγω ασθένειας, έχουν απορριφθεί στα νοσοκομεία της Αττικής αλλά και στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ειδικότερα στα νοσοκομεία και τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) κατατέθηκαν 616 αιτήματα από εργαζόμενους σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Πρόκειται κυρίως για νοσηλευτές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό.

Μέχρι στιγμής έχουν εξετασθεί τα 400 από τα 616 αιτήματα και από αυτά το 85% έχει απορριφθεί από την τριμελή επιτροπή. Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εξετασθούν λεπτομερώς και τα υπόλοιπα αιτήματα με τα στοιχεία για ασθένειες από τις οποίες πάσχουν οι εργαζόμενοι που δεν εμβολιάζονται.

Να σημειωθεί ότι στην 1η ΥΠΕ υπάρχουν δύο τριμελείς επιτροπές, μία για τα νοσοκομεία και μία για τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Από την άλλη στην 2η ΥΠΕ, Πειραιώς & Αιγαίου που περιλαμβάνει και όλες τις Μονάδες Υγείας των νησιών, κατατέθηκαν συνολικά 450 αιτήσεις για απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό λόγω ασθένειας. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί τα αιτήματα μόνο 6 εργαζομένων οι οποίοι δεν θα χρειασθεί να εμβολιαστούν λόγω της πάθησής τους.

Αναμένεται να εξετασθούν άλλες 44 αιτήσεις που εκκρεμούν, ενώ άλλες 37 θα επανεξεταστούν με τη συμβολή κι άλλων ειδικών επιστημόνων.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…