«Αδειάζει» ο Παλαιστίνιος πρέσβης το ελληνικό ΥΠΕΞ – Τι ζητάει ο Δένδιας στη Μέση Ανατολή

Ο παλαιστίνιος πρέσβης ζήτησε από τον Νίκο Δένδια να δεχθούν τα ελληνικά νοσοκομεία έναν προσυμφωνημένο αριθμό τραυματιών από τις ισραηλινές επιθέσεις.

NewsRoom 17/05/2021 | 19:17

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε τη Δευτέρα τον Παλαιστίνιο πρέσβη Μαρουάν Τουμπάσι και στη συνέχεια ανακοινώθηκε μπαράζ συναντήσεων σε χώρες της Μέσης Ανατολής με ομολόγους του.

Την Τρίτη ο έλληνας ΥΠΕΞ θα ταξιδέψει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη. Εκεί, θα συναντήσει τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Gabi Ashkenazi και τον Riad Al-Maliki, Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιορδανία όπου θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών Ayman Safadi.

Τη Πέμπτη θα μεταβεί στο Κάιρο και θα συναντηθεί με τον αιγύπτιο ΥΠΕΞ Sameh Shoukry.

Πρόκειται για μία επίσκεψη που προκαλεί πολλά ερωτηματικά, ειδικά μετά την πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό ΥΠΕΞ σχετικά με την κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς σε Γάζα και Ιερουσαλήμ. Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση η Ελλάδα είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Ισραήλ εκφράζοντας την ανησυχία της «τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμάχου πληθυσμού στο Ισραήλ, οι οποίες είναι καταδικαστέες» και καλούσε σε άμεσο τερματισμό τους. Θέση που ερχόταν σε αντίθεση με παλαιότερες θέσεις τις ελληνικής διπλωματίας που αν δεν ήταν φιλοπαλαιστινιακές ήταν τουλάχιστον ουδέτερες. Κατά συνέπεια, ο Δένδιας παίρνοντας μία φιλοϊσραηλινή θέση πέφτει σε αντίφαση όταν φιλοδοξεί να παίξει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς, που απαιτεί μία πιο ουδέτερη στάση.

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ενόψει των επικείμενων επισκέψεων του» καταλήγει με νόημα η ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ.

«Χωρίς την έγκριση Μητσοτάκη δεν μπορεί να κάνει κάτι ο κ. Δένδιας» σύμφωνα με πολιτικές πηγές που επικαλείται το Sputnik οι οποίες συμπληρώνουν ότι «θα έχει μάλιστα σίγουρα και την έγκριση των Αμερικανών, οι οποίοι κοιτάνε να ρίξουν νερό στη φωτιά, καθώς οι εξελίξεις τούς έπιασαν απροετοίμαστους. Δεν ήταν το Παλαιστινιακό προτεραιότητα του Μπάιντεν, καθώς δεν έχει ακόμα τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Μέση Ανατολή. Σε αυτά τα πλαίσια, θα είναι ενημερωμένος και ο κ. Μητσοτάκης. Η πρωτοβουλία θα πρέπει να έρχεται σαν απάντηση στην Τουρκία, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται σε διεθνές επίπεδο ως ο μοναδικός υπερασπιστής των Παλαιστινίων».

Ο παλαιστίνιος πρέσβης ζήτησε από τον Νίκο Δένδια να δεχθούν τα ελληνικά νοσοκομεία έναν προσυμφωνημένο αριθμό τραυματιών από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Παράλληλα, ζήτησε την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, με τα σύνορα πριν το 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο έλληνας ΥΠΕΞ του ανταπάντησε ότι η Ελλάδα παραμένει στην πάγια θέση της, δηλαδή στη λύση δύο κρατών με σύνορα πριν το 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.