Άδεια φαρμακείου και σε ιδιώτες εκτός από φαρμακοποιούς- Τι προϋποθέσεις περιλαμβάνει η τροπολογία

Να ανοίγουν φαρμακείο και οι ιδιώτες που δεν είναι φαρμακοποιοί θα μπορούν κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις σύμφωνα με σχετική τροπολογία που κατέθεσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας.

5a3aa15d1dc52453198b4636

Του Νίκου Σπυρόπουλου

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο υγείας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις», άδεια φαρμακείου χορηγείται σε:

α) φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού,

β) φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού

γ) συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Το «άνοιγμα» της αγοράς των φαρμακείων γίνεται με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις οι οποίες θα καθοριστούν αναλυτικά με Π.Δ (προεδρικό διάταγμα) έπειτα από πρόταση του υπουργού Υγείας.

Θα καθορίζονται, όπως προβλέπεται, οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια των φαρμακείων είτε ως ατομικών επιχειρήσεων είτε ως εμπορικών εταιρειών οποιασδήποτε μορφής πλην ανωνύμου εταιρείας.

Για τους μη ιδιώτες που θέλουν να ανοίξουν φαρμακείο, η τροπολογία ξεκαθαρίζει πως θα πρέπει να ορίσουν υπεύθυνο φαρμακοποιό ο οποίος θα έχει ένα συγκεκριμένο ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Δηλαδή, όπως το 20% που είχε ορίσει στην Κ.Υ.Α της τον Μάιο του 2016 η Κυβέρνηση.

Ειδικότερα με Κ.Υ.Α των αρμόδιων υπουργών καθορίζονταν όλα τα παραπάνω θέματα. Τηρώντας την μνημονιακή απαίτηση, η κυβέρνηση είχε «ανοίξει» την αγορά των φαρμακείων και σε ιδιώτες υπό την προϋπόθεση ότι το φαρμακείο θα έχει τη μορφή ΕΠΕ και θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο 20%.

Η εν λόγω απόφαση ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατειας τον περασμένο Ιούλιο. Συγκεκριμένα το ΣτΕ έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών, ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα.

Με αυστηρή σειρά η χορήγηση αδειών

Όπως προβλέπεται στην τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, οι αιτήσεις για την απόκτηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου θα κρίνονται με συγκεκριμένη σειρά.

Συγκεκριμένα, θα προηγούνται όσοι φαρμακοποιοί δεν έχουν άδεια ίδρυσης φαρμακείων, έπειτα θα εξετάζεται η αρχαιότητα της άδειας εξάσκησης του επαγγέλματος (αιτούμενου φαρμακοποιού ή του δηλωθέντος υπεύθυνου από τον αιτούντα ιδιώτη), η λήψη του πτυχίου κτλπ.

Ειδικότερα:


Να σημειωθεί πως σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός υγείας, Ανδρέας Ξανθός επισήμανε πως «έχει ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης προεδρικού διατάγματος, νομοθέτησης δηλαδή, δια του προεδρικού διατάγματος. Θα πάμε δηλαδή σε μια ρύθμιση που πιστεύουμε ότι θα είναι της έγκρισης και του ΣτΕ και άρα θα είναι υλοποιήσιμη και δεν θα κινδυνεύει να προσβληθεί από κανέναν».

Ολόκληρη η τροπολογία:

Αντίδραση ΠΦΣ

Αμεση ήταν η αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τον πρόεδρο του Κυριάκο Θεοδοσιάδη, να καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, που όπως αναφέρει, «προ εξαμήνου έκρινε το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο με συντριπτική πλειοψηφία (20-2)» και η οποία, «συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Κ. Θεοδοσιάδης ξεκαθαρίζει ότι «σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες. Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς, απλώς θα χάσει τα χρήματα του», καταλήγει.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…