Newsroom

Newsroom

"Adaptation Film Festival": Ο κινηματογράφος συναντάει τα βιβλία στον Μικρόκοσμο!

Ένα νέο κινηματογραφικό Φεστιβάλ κάνει φέτος την εμφάνισή του στο αθηναϊκό τοπίο. Ο λόγος για το Adaptation Film Festival, στη διάρκεια του οποίου θα προβληθούν ταινίες που αποτελούν μεταφορές λογοτεχνικών ή θεατρικών έργων, καθώς και graphic novels.

58763cd01dc524ab738b4885

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2017 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο (Λεωφ. Συγγρού 106, μετρό Συγγρού – Φιξ).

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν η MoovieReel και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ θα προβληθεί -με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την πρώτη προβολή της- η ταινία «Πρωινή Περίπολος» του Νίκου Νικολαΐδη, ενώ της προβολής θα προηγηθεί συζήτηση με καλεσμένους και με το κοινό για την ταινία. Την συζήτηση θα συντονίσει η κριτικός κινηματογράφου του in.gr, Αγγελική Στελλάκη.

Η επίσημη έναρξη του 1ου Adaptation Film Festival, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, με την πανελλήνια πρεμιέρα της -υποψήφιας για 3 Goya- ταινίας του Αγκούστι Βιλαρόνγκα, «Ο Βασιλιάς της Αβάνας / El Rey de la Habana», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο best-seller του Πέντρο Χούαν Γκουτιέρες, τον οποίο τα διεθνή μέσα έχουν χαρακτηρίσει ως «κουβανό απόγονο του Τσαρλς Μπουκόβσκι».

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει party με ελεύθερη είσοδο στο Tiki Bar (Φαλήρου 15, Μετρό Ακρόπολη), με special guest DJ, τον μουσικό και συγγραφέα, Μιχάλη Δέλτα.

Την πρεμιέρα της στο Adaptation Film Festival θα κάνει και η νέα ταινία του Φατίχ Ακίν «Βερολίνο, Αντίο / Tschick», η οποία αποτελεί μεταφορά του best-seller του Βόλφγκανγκ Χέρντορφ, «Βερολίνο, γεια» (Εκδόσεις Κριτική). Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες τον Φεβρουάριο από τη Rosebud.21.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει το «Tschick-y Party» στο Tiki Bar (Φαλήρου 15, Μετρό Ακρόπολη), με ελεύθερη είσοδο, από την ομάδα του κινηματογραφικού site Cinepivates.gr και guest DJs τον σκηνοθέτη Θανάση Νεοφώτιστο και τον DJ και μουσικό παραγωγό Στέλιο Καραμπίνα.

Ακόμη μια πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα είναι η -προτεινόμενη για 9 βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Αυστραλίας- «Η Κόρη / The Daughter» του Σάιμον Στόουν, με τους Τζέφρι Ρας, Μιράντα Ότο και Σαμ Νιλ. Η ταινία, βασισμένη στο θεατρικό του Ερρίκου Ίψεν, «Η Αγριόπαπια», αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στις αίθουσες από τη Neo Films.

Από το Φεστιβάλ Καννών (εναρκτήρια ταινία του τμήματος Un Certain Regard το 2015), έρχεται μία ακόμη πρεμιέρα, η ιαπωνική ταινία «Γλυκό Φασόλι / Sweet Bean», της Ναόμι Καβάσε, βασισμένη στο βιβλίο «An» του Ντούριαν Σουκεγκουάβα.

Το Φεστιβάλ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα λογοτεχνικών ειδών: Από το αστυνομικό θρίλερ (Η Σιωπή των Δέντρων / The Treatment), στο αποκαλυπτικό, υποψήφιο για Goya, animation «Ψυχοναύτες, τα Ξεχασμένα Παιδιά / Psiconautas, los niños olvidados» και από εκεί στη μεταφορά του Broadway θεατρικού έργου «Ταιριάζει; / Match» του Στίβεν Μπέλμπερ (με τον Πάτρικ Στούαρτ σε πρωταγωνιστικό ρόλο και τη νέα μεταφορά του διηγήματος της Μαργκερίτ Ντιράς «Δέκα Και Μισή Καλοκαίρι Βράδυ» με τίτλο «Η Καταιγίδα Μέσα της / The Storm Inside» (το διήγημα έχει μεταφερθεί και παλαιότερα στη μεγάλη οθόνη, σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν με τους Μελίνα Μερκούρη, Πήτερ Φίντς και Ρόμι Σνάιντερ).

Φυσικά δε θα λείψουν και παλαιότερες, κλασσικές ταινίες του είδους όπως:

– «Η Πρωινή Περίπολος» του Νίκου Νικολαΐδη, το παράξενο σύμπαν της οποίας δομείται από κείμενα των Ρέιμοντ Τσάντλερ, Φίλιπ. Κ. Ντικ, Ντάφνι Ντι Μοριέ και Χέρμαν Ράουχερ. Με αφορμή τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου προβολή της ταινίας και θα προηγηθεί συζήτηση με τον Ιορδάνη Κουμασίδη, διδάσκων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο -συγγραφέα.

-«Η Δημαρχία του Οιδίποδα / Oedipo Alcalde» με τον σκηνοθέτη Χόρχε Αλι Τριάνα να κινηματογραφεί μοναδικά την αριστουργηματική απόπειρα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές μεταφέροντας την πασίγνωστη τραγωδία του Σοφοκλή στην κοινωνία της Κολομβίας.

-«Ο Κύριος Προυστ /Céleste» του Πέρσι Αντλόν, βασισμένη στα απομνημονεύματα της οικονόμου του διάσημου συγγραφέα Μαρσέλ Προυστ, Σελέστ Αλμπαρέ.

-«Χιροσίμα Αγάπη Μου / Hiroshima Mon Amour», το διαχρονικό αριστούργημα του Αλέν Ρενέ, σε σενάριο της συγγραφέως Μαργκερίτ Ντιρά.

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, το Adaptation Film Festival κατεβάζει επίσημα αυλαία με την -βραβευμένη στο διεθνές φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι- ταινία «Παράδοξη Ευτυχία / Original Bliss» του Σβεν Τάντικεν, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Α.Λ.Κένεντι.

Παράλληλες δράσεις

-Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο θα γίνει παρουσίαση του έργου του Πέντρο Χουάν Γκουτιέρες.

-Σεμινάριο δημιουργικής γραφής με ελεύθερη είσοδο.

-Στο πλαίσιο της δράσης «Petit Plan – Κινηματογράφος για εφήβους» θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο για Λύκεια της Αττικής οι ταινίες: «Βικτώρια» (μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του νομπελίστα Knut Hamsun), «Είμαι η Νοτζούμ: 10 Ετών και Διαζευγμένη» (βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα) και «Εγκρίνεται η Υιοθεσία» (βασισμένη στο comic album, Couleur de peau: miel). Αν εκπροσωπείτε κάποιο Λύκειο, δηλώστε συμμετοχή στο www.petitplan.org.

-Στο πλαίσιο της δράσης “Gros Plan”, για την καταγραφή των τάσεων του Ελληνικού κοινού, θα προβληθούν οι ταινίες: «Θραύσματα Αγάπης» (βασισμένη στο μυθιστόρημα Fragmentos de amor furtivo) και «Η Ανάκριση» (η περιβόητη ανάκριση του διοικητή του Άουσβιτς, Ρούντολφ Ες, λίγο πριν την εκτέλεσή του, βασισμένη σε στοιχεία της αυτοβιογραφίας του που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια).

Για το πλήρες πρόγραμμα προβολών του Adaptation Film Festival, καθώς και για τις εκδηλώσεις που το πλαισιώνουν, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.adaptationfestival.gr.

Ιnfo:

2-8 Φεβρουαρίου 2017

Κινηματογράφος «Μικρόκοσμος»

(Λεωφ. Συγγρού 106, στάση μετρό Συγγρού-Φιξ, τηλ.: 2109230081)

Εισιτήρια:

Εισιτήριο προβολής: € 6

Απογευματινές προβολές των 18:00: ελεύθερη είσοδος στους πρώτους 30 ανέργους / ΑμΕΑ με επίδειξη ισχύουσας κάρτας.

Ώρες λειτουργίας ταμείου κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, 2-8 Φεβρουαρίου, 17:00-23:00.

Προπώληση εισιτηρίων:

Αποκλειστικά στον Κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» από τις 16 Ιανουαρίου έως και 1 Φεβρουαρίου, ώρες 19:00-22:00.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…