Πάνω απο 4000 οι επίσημοι "κοριοί" μόνο για το 2013

Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται τα αιτήματα για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που υποβάλλονται κάθε χρόνο, όπως προκύπτει από την Έκθεση πεπραγμένων της…

parakolouthiseis

Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται τα αιτήματα για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που υποβάλλονται κάθε χρόνο, όπως προκύπτει από την Έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Σύμφωνα με την έκθεση το 2013 η ΑΔΑΕ παρέλαβε 4.141 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν σε νέες περιπτώσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, αριθμός διπλάσιος, σχεδόν, σε σχέση με το 2012. 

Επίσης, εντός του περασμένου χρόνου περισσότερα ήταν και τα αιτήματα για παράταση προγενέστερων διατάξεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, οι οποίες ανήλθαν σε 5.006 αντί 3.193 το 2012. Την ίδια ώρα, βέβαια, η Αρχή παρέλαβε 729 διατάξεις για την παύση της άρσης απορρήτου έναντι 599 το 2012. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, συχνά, τα αιτήματα άρσης απορρήτου υποβάλλονται από την ΕΥΠ, την Αντιτρομοκρατική αλλά και το ΣΔΟΕ.

2013: Η Αρχή “σάρωσε” τα δίκτυα 11 παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Η ΑΔΑΕ διενεργεί, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας, έκτακτους ελέγχους σε παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και δημόσιες υπηρεσίες με σκοπό τον έλεγχο της τήρησης των όρων της διαδικασίας άρσης του απορρήτου, την εξέταση τεχνικών προβλημάτων τα οποία κοινοποιούνται στην ΑΔΑΕ, τον έλεγχο των μέτρων ασφάλειας και τήρησης των διαδικασιών για τη διασφάλιση του απορρήτου, τη διερεύνηση καταγγελιών, καθώς και τη διερεύνηση γεγονότων που αναφέρονται σε δημοσιεύματα του Τύπου και σχετίζονται με πιθανή παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και γενικότερα προβλημάτων που άπτονται της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών.

Συγκεκριμένα, η Αρχή, κατά το 2013, διενήργησε συνολικά 22 έκτακτους ελέγχους σε 11 παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε δύο δημόσιες υπηρεσίες και στη Βουλή των Ελλήνων, για τους οποίους απαιτήθηκαν 33 επισκέψεις στις εγκαταστάσεις των παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των δημοσίων υπηρεσιών. 

Τα συμπεράσματα των 22 ελέγχων συνοπτικά έχουν ως εξής:

• Σε 19 περιπτώσεις έγιναν παρατηρήσεις που αφορούσαν στη βελτίωση των μέτρων που λαμβάνονται για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ οι διοικούμενοι ενημερώθηκαν εγγράφως για την υποχρέωση συμμόρφωσής τους.

• Σε μία περίπτωση προτάθηκαν μέτρα για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.

• Σε δύο περιπτώσεις δεν υπήρξαν ευρήματα

Γνωστοί – άγνωστοι “οργώνουν” τις τηλεπικοινωνίες…

Συνολικά, το 2013 υποβλήθηκαν συνολικά 58 καταγγελίες που αφορούσαν τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ενώ από το προηγούμενο έτος βρίσκονταν σε εκκρεμότητα άλλες 28 καταγγελίες. Από το σύνολο των 86 προαναφερόμενων καταγγελιών, για τις 63 ολοκληρώθηκε η επεξεργασία εντός του 2013, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα 23 καταγγελίες, των οποίων η επεξεργασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2014. Από την εξέταση των 63 καταγγελιών, σε έξι περιπτώσεις διατυπώθηκαν παρατηρήσεις ως προς την εφαρμογή της πολιτικής ασφάλειας και τις σχετικές διαδικασίες διασφάλισης του απορρήτου, οι οποίες κοινοποιήθηκαν στους παρόχους προς υλοποίηση.

Οι καταγγελίες, για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος εντός του 2013, κατανέμονται από πλευράς περιεχομένου ως εξής:

• 36 καταγγελίες αφορούσαν σε περιπτώσεις πιθανής παραβίασης του απορρήτου υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Ειδικότερα, στις καταγγελίες αυτές γινόταν αναφορά σε 46 συνδέσεις τηλεφωνίας από τις οποίες οι 19 ήταν συνδέσεις κινητής και οι 24 συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, σε δύο πιθανές παραβιάσεις του απορρήτου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και σε δύο πιθανές παραβιάσεις κατά την πρόσβαση 
στο διαδίκτυο. 

• Δύο καταγγελίες αφορούσαν σε κακόβουλες – ενοχλητικές κλήσεις. 

• Τέσσερις καταγγελίες αφορούσαν σε άλλα γενικά θέματα αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ.

• 21 καταγγελίες αφορούσαν σε ζητήματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, όπως εσωτερικά δίκτυα, υπερβολικές χρεώσεις, ανεπιθύμητη ηλεκτρονική επικοινωνία, μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από αυτές, 14 προωθήθηκαν και σε άλλες αρμόδιες αρχές. Από το σύνολο των καταγγελιών για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, επτά καταγγελίες τέθηκαν στο αρχείο λόγω ελλιπών ή ασαφών στοιχείων.

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…