Αχτσιόγλου: «Γινόμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης αναδιανομής πλούτου στην ιστορία του ελληνικού κράτους»

Για τις «επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη» έκανε λόγο η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου, που άνοιξε το δρόμο για τους πλειστηριασμούς από funds.

5790260

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, οι οποίες είναι ξεκάθαρες, συνειδητές και έχουν ως αποτέλεσμα τη σάρωση της κοινωνίας από εκτεταμένους πλειστηριασμούς», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Ακόμα και οι ενήμεροι δανειολήπτες, άνθρωποι που εξυπηρετούσαν κανονικά το δάνειό τους, με την αύξηση των επιτοκίων βλέπουν να εκρήγνυνται οι δόσεις τους», τόνισε.

«Οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι:

Ο πτωχευτικός νόμος της, με τον οποίο κατάργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμα και για τους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός της, που δεν υποχρεώνει κανέναν πιστωτή να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αν θέλουν κάθονται οι τράπεζες και τα funds, αν δεν θέλουν δεν κάθονται. Αν θέλουν δέχονται μία ρύθμιση, αν δεν θέλουν δεν τη δέχονται. Γι’ αυτό δεν ρυθμίζονται τα δάνεια, γιατί δεν υπάρχει δεσμευτικότητα.

Ο “Ηρακλής”, όπου ουσιαστικά τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών περνάνε στα funds με το νομικό πλαίσιο του 2003, δηλαδή χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση για τα funds και καμία υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης στον δανειολήπτη», επεσήμανε.

Ο Άρειος Πάγος, σύμφωνα με τη διαρροή της απόφασής του, «λέει ότι οι servicers μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «το ανώτατο δικαστήριο έδειξε μία απίστευτη σπουδή και έβγαλε μία τέτοια απόφαση τόσο γρήγορα», ενώ «η ΤτΕ και ο διοικητής της ο κ. Στουρνάρας ήδη από τον Νοέμβριο είχαν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της απόφασης».

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «700.000 ακίνητα αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό τον έλεγχο των funds, γινόμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης αναδιανομής πλούτου στην ιστορία του ελληνικού κράτους».

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «ακόμα και οι ενήμεροι δανειολήπτες, άνθρωποι που εξυπηρετούσαν κανονικά το δάνειό τους, με την αύξηση των επιτοκίων βλέπουν να εκρήγνυνται οι δόσεις τους, κινδυνεύουν το δάνειό τους να κοκκινίσει και να βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, προβλέπει «την κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ, τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου προστασίας της λαϊκής πρώτης κατοικίας και πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών των πολιτών, με δεσμευτικότητα για τους πιστωτές» και «προφανώς θα μπουν κανόνες για τα funds και τους servicers, που σήμερα λειτουργούν με πλήρη ασυδοσία».

Η συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου στο Κόκκινο 105,5:

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…