Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, επιβεβαίωσε ότι το Ιράν και το Ομάν βρίσκονται «πολύ κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας για μια νέα, προσωρινή ναυτιλιακή διαδρομή μέσω του Στενού του Ορμούζ, σημειώνοντας ότι το προηγούμενο καθεστώς της πλωτής οδού δεν είναι πλέον αποδεκτό από την Τεχεράνη.
Ωστόσο, ο Αραγτσί τόνισε ότι η πλήρης επαναλειτουργία του στρατηγικού πορθμού εξαρτάται από ευρύτερες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης αποζημίωσης για τις εκ μέρους των ΗΠΑ παραβιάσεις του Μνημονίου Κατανόησης του Ισλαμαμπάντ, το οποίο αποκλιμάκωσε τη σύγκρουση.
Η δήλωση του Αραγτσί έρχεται αφότου ένας Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε χθες πρόοδο μεταξύ του Ιράν και του Ομάν που θα μπορούσε σύντομα να οδηγήσει στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και μοιάζει να συνηχεί με δήλωση των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.
«Η επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ είναι αντικείμενο ειδικών μηχανισμών και συνθηκών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και του Ομάν», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο Τύπου των Ιρανών Φρουρών, Χοσεΐν Μοχέμπι.
Διαβάστε επίσης:
Ισραηλινή Μοσάντ: Ξηλώθηκαν οι επικεφαλής της διεύθυνσης Πληροφοριών και του τμήματος «Ιράν»
Ιράν: «Έτοιμη» μια συμφωνία με το Ομάν για τα Στενά του Ορμούζ – Το «μπαλάκι» στις ΗΠΑ
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια