Newsroom

Newsroom

Α. Τσίπρας: «Αγώνας για την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη, αγώνας για την προοδευτική αλλαγή»

Κορυφώνονται σήμερα Κυριακή οι εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ ΣΠΟΥΤΝΙΚ 2022 που διοργανώνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, στο Άλσος Στρατού στο Γουδή, με την πολιτική ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

tsipras

Με επίθεση στο «καθεστώς Μητσοτάκη», όπως ανέφερε, ξεκίνησε την ομιλία του στο φεστιβάλ Σπούτνικ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι «αυτό το καθεστώς που συνθλίβει τα όνειρα και το αύριο της νέας γενιάς, μπορεί να πέσει και θα πέσει από τις νέες και τους νέους της χώρας μας».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τα βήματα για δημοκρατία, ελευθερία, πλουραλισμό που έγιναν στη μεταπολίτευση αμφισβητούνται «από μια κυβέρνηση που γνωρίζοντας ότι οι πολιτικές της εξυπηρετούν τους λίγους και φέρνουν σε απόγνωση τους πολλούς, έσπευσε να οικοδομήσει ένα καθεστώς. Που δεν απειλεί τους πολιτικούς της αντιπάλους. Απειλεί ευθέως την ίδια τη δημοκρατία. Και έχει ως στόχο τον έλεγχο της ενημέρωσης. Τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου. Τον έλεγχο των πολιτικών της αντιπάλων. Τον εκφοβισμό και τις διώξεις των ενοχλητικών δημοσιογράφων. Την καταστολή των κοινωνικών αγώνων και ιδιαίτερα των αγώνων της νεολαίας. Η αθλιότητα των μεθόδων που χρησιμοποιούν για να επιβάλουν αυτό το καθεστώς, δεν θα έπρεπε να μας παραξενεύει. Γιατί συμβαδίζει απόλυτα με την αθλιότητα της πολιτικής τους. Ή για να το πω διαφορετικά, όσο πιο άθλιες πολιτικές επιχειρούν να επιβάλουν τόσο αθλιότερες γίνονται και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν». Συνεχίζοντας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «η σταθερότητα της αισχροκέρδειας που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης στην κρατικοδίαιτη, διαπλεκόμενη και παρασιτική ελίτ, δεν εξασφαλίζεται ούτε με τη δημοκρατία ούτε με τη διαφάνεια. Γι’ αυτό λοιπόν ακολουθούν αυτές τις άθλιες μεθόδους. Γι’ αυτό έστησε το καθεστώς του ο κος Μητσοτάκης. Γι’ αυτό έστησε και το παρακράτος του. Για να εδραιώσει τη θέση του στην εξουσία. Και να εξασφαλίσει τα κέρδη των λίγων και εκλεκτών που τον στηρίξανε να εκλεγεί, ως αντίδωρο για να συνεχίζουν να τον στηρίζουν».

«Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα, με ένα αγώνα διαρκή και ανένδοτο, ως το τέλος και μέχρι τέλους» συνέχισε και πρόσθεσε ότι δεν θα σας αφήσουμε να κάνετε την Ελλάδα χώρα παρία της Ευρώπης στη δημοκρατία.

Απευθύνθηκε στη νέα γενιά τονίζοντας ότι είναι ευθύνη της να πρωτοστατήσει στον αγώνα για δικαιοσύνη και δημοκρατία, απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη.

Σχολιάζοντας την παρουσία το πρωθυπουργού στη ΔΕΘ μίλησε για ένα «πανικόβλητο» πρωθυπουργό και σχολίασε χαρακτηριστικά ότι αυτή ήταν η τελευταία του εμφάνιση ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. «Κι αυτό είναι το μόνο καλό νέο» σημείωσε.

Δείτε την ομιλία:

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «διχασμό και εθνική καπηλεία και πρόσθεσε: «Προσπάθησε με πολύ κόπο και πολύ ιδρώτα στο μέτωπό του να ταυτίσει το στενό προσωπικό και κομματικό συμφέρον μα το εθνικό συμφέρον. Τη προσωπική πολιτική του επιβίωση, την προσωπική του τύχη με την τύχη της χώρας. Και έφτασε στο σημείο να ανακηρύξει τον εαυτό του όχι σε πρωθυπουργό, αλλά σε κυβερνήτη. Είχε να ακουστεί αυτό από τα τέλη της δεκαετίας του ’30. Από τα χείλη του δικτάτορα Μεταξά. Η χώρα όμως χρειάζεται πρωθυπουργό, όχι δικτάτορα. Η χώρα χρειάζεται δημοκρατία και ομαλότητα, όχι διχασμό. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση. Ισχυρή και δημοκρατική κυβέρνηση, όμως, δε δίνουν τα μπόνους του εκλογικού νόμου. Δίνει η ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση. Η ισχυρή κοινωνική συνοχή. Η κοινωνική δικαιοσύνη». Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα αλλά «ο μεγαλύτερος παράγοντας αστάθειας, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη συγκυρία, είναι ένας πρωθυπουργός που υπονομεύει τη θεσμική και δημοκρατική ομαλότητα… Τη σταθερότητα Μητσοτάκη βέβαια, τη ζήσαμε όλα αυτά τα τρία χρόνια. Σταθερά πρώτοι σε θανάτους από τη πανδημία. Σταθερά πρωταθλητές στην ακρίβεια. Σταθερά πρώτοι στην αισχροκέρδεια σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Σταθερά στις τελευταίες θέσεις στο βασικό μισθό και την αμοιβή της εργασίας».

Απάντησε στο δίλημμα που έβαλε ο πρωθυπουργός ζητώντας δεύτερη ευκαιρία με τη νίκη του στις εκλογές: «είναι θράσος ειδικά ο κος Μητσοτάκης να ζητά μια δεύτερη ευκαιρία. Ποια δεύτερη ευκαιρία; Η παράταξή του είναι στην εξουσία σχεδόν τα μισά χρόνια της μεταπολίτευσης. Αλλά ακόμη και αν ομιλεί όχι ως εκπρόσωπος της παράταξής του αλλά της οικογένειάς του, μάλλον για 3η ευκαιρία θα έπρεπε να ομιλεί. Μια τρίτη ευκαιρία για να ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο. Από τους δημοκρατικούς θεσμούς. Από την κοινωνική συνοχή. Από το δημόσιο πλούτο». Ακολούθως έβαλε τον δικό του δίλημμα όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες: «Για αυτό λοιπόν, όσο και αν επινοεί ο πρωθυπουργός των συμφερόντων, διλήμματα της συμφοράς, ας το γνωρίζει από τώρα, ένα θα είναι το δίλλημα στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Και το δίλλημα θα είναι: Εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος. Κυβέρνηση και… κυβερνήτης στην υπηρεσία των συμφερόντων ή δημοκρατική κυβέρνηση και δημοκρατικός πρωθυπουργός στην υπηρεσία του λαού και του δημόσιου συμφέροντος».

Απαντώντας στις αναφορές του πρωθυπουργού περί ασφάλειας είπε ότι «Ασφάλεια σημαίνει αλλαγή, αλλαγή εδώ και τώρα. Σημαίνει να φύγουν για να ανασάνει η κοινωνία. Σημαίνει προοδευτική κυβέρνηση αλλαγής και δημοκρατίας.

Και πιστέψτε με, την ασφάλεια με αλλαγή και την αλλαγή με ασφάλεια, μπορούν να την επιβάλλουν και θα την επιβάλουν με τον αγώνα και την ψήφο τους, αυτοί που βρέθηκαν στο στόχαστρο των κυβερνητικών επιλογών τρία χρόνια τώρα. Αυτοί δηλαδή που δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Και έχουν κάθε δικαίωμα να τα απαιτήσουν όλα.

Έκανε έκκληση στους νέους του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας τους να δώσουν τον αγώνα για να πείσουν τους ανθρώπους της νέας γενιάς να προσέλθουν στις κάλπες και προσθέτοντας ότι «Όσο περισσότεροι νέες και νέοι προσέλθουν στις κάλπες τόσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές. Και τόσο πιο εύκολο θα γίνει να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας από τις κάλπες της απλής αναλογικής».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ειδικά στο στεγαστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Θέλω να σταθώ στο ζήτημα της στέγης που μετά που τόσο καιρό που το αναδεικνύουμε ως μείζον πρόβλημα, φρόντισε χθες επιτέλους να το αναγνωρίσει. Αλλά αν όντως το αναγνωρίζει ως πρόβλημα σημαντικό γιατί άραγε δεν το ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης; Η Ισπανία ενέταξε 1 δις ευρώ. Η Πορτογαλία που έχει συγκρίσιμο πληθυσμό αλλά και συγκρίσιμη στεγαστική κρίση, 2,7 δις ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση ξέρετε πόσα ; 1,3 εκ ευρώ. Ίσως αντίστοιχο ποσό χρειάζεται μόνο για να ανακαινίσει ο κος Μητσοτάκης τα ακίνητα της μεγάλης περιουσίας του».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα το λύσει όχι αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου, αλλά χρήματα το ταμείο του ΟΑΕΔ, 1,5 δισ. από τις εισφορές των εργαζομένων, αξιοποιώντας ακίνητα του Δημοσίου σε συμπράξεις με ιδιώτες. «Οργανώνοντας δηλαδή μπίζνες με το μανδύα των ΣΔΙΤ. Μπίζνες με το όνειρο του νέου, του φτωχού, του μισθοσυντήρητου, που ονειρεύεται “ένα κεραμίδι” πάνω από το κεφάλι των παιδιών του».

Ακολούθως ρώτησε «ακούσατε χθες κανένα μέτρο για τα αδύναμα νοικοκυριά που ήδη βρίσκονται σε επισιτιστική κρίση και ενεργειακή φτώχεια; Ακούσατε κανένα μέτρο για τον κίνδυνο αδύναμων και μεσαίων νοικοκυριών να χάσουν την ακίνητη περιουσία τους λόγω πτωχευτικού νόμου; Όχι.

«Ακούσαμε όμως για στεγαστικά δάνεια στους νέους. Δάνεια που θα φέρουν τον εφιάλτη των κόκκινων δανείων και του πτωχευτικού νόμου στη νέα γενιά. Να χρωστάς από τα 18 σου. Όχι μόνο στα 40 και στα 50 σου».

Καταθέτοντας τις προτάσεις του είπε: «Πρώτον, αντιμετώπιση της νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Δεύτερον, κατάργηση του άθλιου πτωχευτικού νόμου. Τρίτον, δημιουργία τράπεζας στέγης για να μπορεί το κράτος να σχεδιάσει μια νέα στεγαστική πολιτική για κοινωνική κατοικία με νέους όρους. Τέταρτον, ουσιαστική επιδότηση ενοικίου για 400.000 νέους έως 40 ετών, όπως εξαγγείλαμε. Από 140 ευρώ το μήνα το άτομο έως 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρια με δύο παιδιά. Και τέλος, πέμπτον, δημόσια παρέμβαση ώστε να ελέγξουμε τη φούσκα των ακινήτων. Ξεκινώντας από τα μέτρα για το Airbnb. Και δεν αναφέρομαι εδώ σε ιδιοκτήτες που νοικιάζουν 2 ή 3 ακίνητα μέσω αυτής της εφαρμογής. Αναφέρομαι στο καθεστώς “άγριας Δύσης” που αφήνει ανεξέλεγκτη τη δυνατότητα κάποιων ισχυρών ν’ αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και να μετατρέπουν παραδοσιακές οικιστικές ζώνες σε γειτονιές Airbnb, ξεσπιτώνοντας νέους και νέες, οικογένειες και νοικοκυριά και αλλάζοντας βίαια το χαρακτήρα των πόλεων. Αυτό λοιπόν πρέπει να σταματήσει».

Προανήγγειλε «πρόγραμμα δημογραφικής ανάπτυξης που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί και θα το εξαγγείλουμε στη ΔΕΘ». Ακολούθως ξεκαθάρισε: «Αποτελεί δέσμευσή μας αδιαπραγμάτευτη να ακυρώσουμε τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη. Να αποκαταστήσουμε το οχτάωρου και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Να ενισχύσουμε την Επιθεώρησης Εργασίας ώστε με αυστηρούς ελέγχους να προστατεύει κάθε εργαζόμενο και ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους από την εργοδοτική αυθαιρεσία. Αποτελεί δέσμευσή μας αδιαπραγμάτευτη η ανάταξη της δημόσιας Παιδείας. Κυρία Κεραμέως, ο νόμος σας οδεύει προς το χρονοντούλαπο. Κύριε Θεοδωρικάκο, η πανεπιστημιακή σας αστυνομία θα σταλεί στους δρόμους και τις γειτονιές να αστυνομεύει το έγκλημα. Αυτές είναι δεσμεύσεις μας απέναντι στους νέους ανθρώπους».

Κλείνοντας την ομιλία του, έκανε έκκληση στη νέα γενιά για «αγώνα για την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη, αγώνα για την προοδευτική αλλαγή».

Πηγή: documentonews.gr

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…