Newsroom

Newsroom

99 εκατομμύρια φέρονται να έχουν "χαθεί" στον δρόμο για την ΝΕΡΙΤ

Πυκνώνει το μυστήριο με την «υφαρπαγή» των 99 εκατομμυρίων ευρώ από τα έσοδα του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της νέας κρατικής…

Πυκνώνει το μυστήριο με την «υφαρπαγή» των 99 εκατομμυρίων ευρώ από τα έσοδα του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της νέας κρατικής τηλεόρασης της ΝΕΡΙΤ. Τη στιγμή που η διοίκηση της δηλώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο στο επιχειρησιακό στρατηγικό σχέδιο της 5ετίας 2015-2019 ότι λαμβάνει από το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος των 190 εκατ. ευρώ, τα 91 εκατ. ευρώ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει επίσημα στη Βουλή πως «το ανταποδοτικό τέλος παραμένει σε αυτήν»!

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα typologies.gr που έφερε στο φως της δημοσιότητας την εν λόγω υπόθεση, απαιτούνται απαντήσεις πραγματικές και με συγκεκριμένα στοιχεία. Το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΝΕΡΙΤ ορίστηκε με το άρθρο 2 του νόμου 4173/2013. Με απόφαση του τέως αρμόδιου υφυπουργού Παντελή Κάψη ορίστηκε το ποσό του ανταποδοτικού τέλους και η ισχύς του στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για όλους τους Έλληνες πολίτες από την 1η Ιανουαρίου 2014. Ο Παντελής Καψής σε δηλώσεις του σε μια από τις δεκάδες των συνεντεύξεων του την περίοδο εκείνη, δήλωσε πως στη ΝΕΡΙΤ θα πηγαίνουν τα 90 εκατ. ευρώ του ανταποδοτικού τέλους και τα υπόλοιπα θα μένουν στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν ανέφερε όμως τον τρόπο που αυτό θα συμβαίνει, ούτε και κατατέθηκε σχετική νομοθετική διάταξη!

Στη σελίδα 26 του Στρατηγικού σχεδίου της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ που παραδόθηκε προς έλεγχο στις υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών αναφέρεται επί λήξη: «Λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην αυξηθεί κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του πενταετούς Στρατηγικού Σχεδίου το ανταποδοτικό τέλος. Τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος αναμένεται να ανέλθουν σε 190 εκ. Ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό πρέπει να σταδιακά να αποδεσμευτεί και να περιέλθει εξ΄ ολοκλήρου στη ΝΕΡΙΤ Α.Ε». Στο δε προϋπολογισμό της 5ετίας που παρατίθεται, αναφέρονται για το 2015 έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος ύψους 190 εκατ. ευρώ, στον προϋπολογισμό όμως των εξόδων υπολογίζονται μόνο τα 91 από αυτά! Δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά πως δικαιολογείται η μη ενσωμάτωση των υπολοίπων 99 εκατ. ευρώ!

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τη σειρά του, σε έγγραφη απάντησή του προς τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Νίκο Τσούκαλη, Δημήτρη Αναγνωστάκη, Ασημίνα Ξηροτύρη και Θωμά Ψύρρα που ρωτούσαν για το ανταποδοτικό τέλος, παίρνει την ευθύνη και δηλώνει επίσημα ότι: «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού 2014 από την Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης, τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΝΕΡΙΤ θα ανέλθουν σε 169.214.287 ευρώ, το σύνολο των εξόδων θα ανέλθει σε 83.376.970 ευρώ και το ισοζύγιο σε 95.807.317 ευρώ». Αναφέρει επίσης πως δεν γίνεται καμία παρακράτηση στο ανταποδοτικό τέλος!
Βλέποντας πάλι τους πίνακες του προϋπολογισμού της ΝΕΡΙΤ από το Στρατηγικό Σχέδιο διαπιστώνουμε πως τα έξοδα για το 2015 ανέρχονται σε 95.200 ευρώ. Από τα έσοδα του ανταποδοτικού τέλους ύψους 190 εκατ. ευρώ, συν 3,5 εκατ. από διαφημίσεις, συν 700 χιλιάδες ευρώ από άλλα έσοδα, η ΝΕΡΙΤ προϋπολογίζει ζημιά για το 2015 ύψους 3.834.360 ευρώ! Είναι φανερό πως κάτι κρύβεται πίσω από αυτούς τους αριθμούς καθώς το ποσό των 99 εκατ. ευρώ καταγράφεται ως «ισοζύγιο» χωρίς κανείς από τους αρμόδιους να μπορεί να απαντήσει υπεύθυνα πως και πού κατευθύνεται.

Θεσσαλία: Τιτάνιες προσπάθειες κατοίκων και εθελοντών να απομακρύνουν τόνους λάσπης

Θεσσαλία: Τιτάνιες προσπάθειες κατοίκων και εθελοντών να απομακρύνουν τόνους λάσπης

Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι γλίτωσαν από τον Daniel και τους χτύπησε…

Κουτσούμπας: Nα μην μπορεί να πανηγυρίζει κανένας Μητσοτάκης την άλλη Κυριακή

Κουτσούμπας: Nα μην μπορεί να πανηγυρίζει κανένας Μητσοτάκης την άλλη Κυριακή

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και Πέτρος Αλέπης, υποψήφιος δήμαρχος Νέας…

Συγκέντρωση για την δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη: Ενάντια στη προσπάθεια της συγκάλυψης

Συγκέντρωση για την δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη: Ενάντια στη προσπάθεια της συγκάλυψης

Στο Σύνταγμα διαδήλωσαν εκατοντάδες άτομα ενάντια στην αστυνομική βία και σε μια προσπάθεια ανάδειξης της…

Επίσκεψη Βαρουφάκη σε Ασάνζ: Στην απομόνωση 23 ώρες το 24ωρο ο συνιδρυτής των Wikileaks

Επίσκεψη Βαρουφάκη σε Ασάνζ: Στην απομόνωση 23 ώρες το 24ωρο ο συνιδρυτής των Wikileaks

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 επισκέφθηκε τον συνιδρυτή του Wikileaks, δημοσιογράφο Τζούλιαν Ασάνζ, στη φυλακή του…

Villagers of Ioannina City κατά περιφερειάρχη Ηπείρου: Μήνυση για χρήση της μουσικής τους σε προεκλογική του εκδήλωση

Villagers of Ioannina City κατά περιφερειάρχη Ηπείρου: Μήνυση για χρήση της μουσικής τους σε προεκλογική του εκδήλωση

Σε μια απερίσκεπτη -όπως φάνηκε- κίνηση εντυπωσιασμού, προσπαθώντας να κερδίσει μέρος της νεολαίας, ο Περιφερειάρχης…